Pärast vene sõjaväe lahkumist, kui AS Tallinna Sadam sai Paldiski Lõunasadama omanikuks, on see arenenud üheks Eesti suuremaks kaubasadamaks ning on täna üks kiiremini arenevaid ja kasvavaid sadamaid kogu Läänemere piirkonnas. Taasiseseisvumise järgselt on Paldiski lõunasadam olnud kogu Paldiski linna ja ka kogu lähiregiooni majandusmootoriks. Nüüd võib see aga varasemast hoopis suuremad mõõtmed ning olulisuse astme saavutada.

Möödunud aasta lõpus kohtusid sadama esindajad Ukraina firma DMSS esindajatega, kellel on tõsine huvi luua Paldiskisse nafta rafineerimistehas, kus alustataks toornaftast diislikütust ja bensiini tootmist. Et tegu polnud pelgalt viisakusvisiidiga, kinnitab ka ukrainlastega sõlmitud ühiste kavatsuste protokoll. Esimeses etapis tähendaks ukrainlaste tehas Paldiski ja lähikondsete jaoks ca 200 uut töökohta, täisvõimsuse käivitumisel aga ligi 800 uut töökohta. Kui siia lisada ka kõik sidustöökohad, on selge, et tegemist on Paldiski arengu ja tööhõive seisukohast ülimalt olulise projektiga. Kui aga rajatava tehase toodang saavutab planeeritud maksimumi ehk ligi 6 miljonit tonnini aastas (Eesti praegune aastane diislikütuse ja bensiini tarbimine jääb suurusjärku 800 000 tonni), siis on selge, et projekt on oluline kogu riigile.

Võib tekkida küsimus, miks üldse siia piirkonda nii võimsat tehast vaja on? Kuid kui tugineda meie spetsialistide turuuuringutele, selgub, et on. Diislikütusele näevad asjatundjad nõudlust veel vähemalt 40-ks aastaks, samas kui lähiriikides ei ole viimased kümme aastat ühtegi uut sellelaadset tehast ehitatud ning nende riikide rafineerimistehased on tehnoloogiliselt vananenud. Teisest küljest on jälle keskkonnanõuded oluliselt karmistunud, mis kõik kokku tingibki uue ja kaasaegse rafineerimistehase loomise vajaduse. Ukraina päritolu firma DMSS (lühend nimest DonbassMontažSpetsStroi) omab unikaalseid oskusi ja kogemusi nafta rafineerimistehaste projekteerimisel ja ehitamisel. Samuti on firmas piisavalt kompetentsi tootmise tehnoloogidest kuni müüjateni ning ettevõte omab selle valdkonna uusima tehnoloogia kasutamisoskust. Seda kompetentsi saab kasutada ka tööjõu koolitamiseks tulevase tehase tarvis. Seega, tegemist on igati tõsiseltvõetava partneriga, kellega koos edasi minna.

Paldiski on linn, mis ootab ja vajab rohkem tegevust! See on linn, millel on võimekas sadam ja potentsiaalset tööjõudu. Seega tundub, et kaks huvitatud osapoolt on teineteist leidnud ning midagi suurt võib üsna varsti juhtuma hakata!