Ekskursioonil käinute meelest on baškiiri lapsed väga vastutulelikud ja sõbralikud. Kõigi sellel vahval reisil osalenud õpilaste poolt suur-suur tänu sõidu korraldajatele ja õpetajatele!

Paldiski on väike (ligikaudu 4000 elanikuga), kuid rikka ajalooga linn. Linna sünniaastaks loetakse aastat 1718, mil tsaar Peeter I rajas siia sõjasadama, mille ümber tekkis asula.

Paldiski on Salavati sõpruslinn. Aastal 1775 pagendati Baltiiski sadamasse koos oma isaga ka legendaarne Salavat Julajev. Ta suri 26. septembril 1800 ning on maetud Paldiskisse. Linnaparki on püstitatud tema auks mälestusmärk (täpselt samasugune nagu ka meie linnas).

Suhtlemine kahe linna koolide vahel ei käi mitte esimest aastat: Salavati lütseum nr 1 ja Paldiski Vene Gümnaasium vahetavad õpilaste ning õpetajate delegatsioone juba regulaarselt.

Reisi korraldajate koostatud laiaulatuslikust ekskursiooniprogrammist jäid Eesti külalistele enim meelde Sterlitamaki koduloomuuseum, Salavati ajaloo- ja koduloomuuseum ning samuti OAO

Gazprom Neftehim Salavati töökuulsuse muuseum. Kõige eredam mälestus jäi aga külalistele spordi- ja kontserdikompleksi Salavat liuväljal käigust.

„Meile meeldis ka linn ise ja üldse oli kogu reis väga hästi korraldatud," jagab oma muljeid Paldiski Vene Gümnaasiumi õpetaja Valentina Volkova. „Iseloomustava joonena on Salavati elanikes minu arvates suurepäraselt ühte sulanud ida külalislahkus ja euroopalik kohusetunne."

„Meie veebruarikuine reis Euroopasse ja külaskäik Paldiskisse oli väga huvitav," räägib lütseumi nr 1 õpilane Kristina Smirnova. „Sellised ekskursioonid aitavad paremini mõista teiste maade kultuuri, suhtuda sellesse lugupidamisega."

Heaks traditsiooniks on kujunenud ka külaliste ja vastuvõtjate ühine kontsert. 21. märtsil kõlasid lütseumi nr 1 lavalt terve õhtu läbi laulud ja luuletused nii baškiiri, vene kui ka eesti keeles. Külalised Läänemere kaldalt viisid koju nii meeldivaid mälestusi kui ka vastuvõtva poole kingitusi: suveniirikomplekte, kuulsat Baškiirimaa mett ja baškiiri kunstike taieseid.