Janno ja Anu Sild: naisekandmisvõistlus on meie pere traditsioon Janno ja Anu Sild on kõik 14 naisekandmisvõistlust läbi teinud perekond Viljandimaalt.

Janno Sild ütleb, et naisekandmine on pere jaoks traditsioon, mis igal aastal kavva võetakse. Ka järgmisel, juubeliaastal, lubavad mõlemad kohal olla ja selleks ajaks midagi uut välja mõtelda. "Naisekandmine käib meie jaoks väljatöötatud asendiga:, kus naine on risti turjal, selline poos sobib hästi mulle ja ka naisele. Poosi me ei kavatse vahetada." Treeningutega on nii, et Janno lubab kohe pärast naisekandmist hakata valmistuma järgmiseks naisekandmisvõistluseks, kuid päev enne võistlust avastab, et pagan, jälle pole olnud aega harjutada ja tuleb vana rasva pealt ala läbi teha!

Anu soovitab naistele valida endale selline mees, kes suudab naist kätel kanda.

Kui algusaastatel käisid Janno ja Anu kahekesi, siis mida aasta edasi, seda rohkem tuli lapsi kaasa pakkida. Viimastel aastatel on nad Väike-Maarjas käinud koos tütarde Ade ja Amiga.

Janno sõnul tulevad lapsed perega väga hea meelega kaasa, sest neil on siin huvitav, nad saavad mängida ja vanematele kaasa elada. Praegu tunnevad nad suurt mõnu selles võistluse juures just lastele mõeldud tegevustest. Naisekandmisvõistlusel on kohal igasugu lastele meeldivaid imeatribuute, millele nimegi ei oska anda. "Siin on lõbus, ei hakka igav, saab mängida ja hüpata!" on laste kindel arvamus. Suureks saades lubavad lapsedki naisekandmises võistelda.

Indrek Kesküla: naisekandmine annab hea tuju!

Spordirajal koalitsioonileping ei loe! Poliitikute omavahelise "andmise", kui kasutada Marko Pomerantsi stardijoonel öeldud sõnu, võitis lõpuspurdiga Reformierakonna võistkond. Veetakistuse läbimisel oli kiirem Reformierakonna võistkonnas võistelnud vallavanem

Indrek Kesküla, kes viis oma võistkonna IRLi ees juhtima. Vahepeal tegi IRLi võistkond küll ka kiiremaid liigutusi, jõudes viimase takistuse juures reformikate kandadele. Sportlik sotsiaalminister Hanno Pevkur aga alla ei andnud ja suutis juua kiiremini ära pudeli vett. Võit!

Indrek Kesküla arvates on naisekandmine Väike- Maarjas väga populaarne spordiala. Päevajuht uuris Indrekult, kuidas selleks võistluseks treenitakse. "Trenni tehakse nii, et lähed ise koos sõpradega korvpalli või jalgpalli vaatama, aga naise saadad metsa kilosid kaotama! Naisekandmise jaoks on väga oluline, et naine oleks hästi kerge."

Kohe pärast võistkondliku naisekandmisvõistluse lõppu iseloomustas Indrek ala läbimist järgmiselt: "Jooksed, pulss punases, ootad veetakistust, naise süda tuksub vastu selga. Kui vastane läheneb, siis jooksed veel kiiremini, ikka võidu poole!"

Sporditegemise juures on põhiline, et trennis ei saa ära unustada head tuju. "Ka see võistlus annab hea tuju. Kui sul seda veel pole, siis tule Väike- Maarjasse ja sa saad selle!"

Hans Kruusamägi: lõpus on mul täielik tegija tunne!

Keskerakonna paar Hans Kruusamägi - Siret Kotka eesmärgiks oli rahvast naerutada. "Ma osalen igal aastal just sellepärast, et teha showd. Show jääb rahvale väga hästi meelde. See (loe: esimese ala läbimine) on alles algus, ma kavatsen kõik alad (sprindi ja maratoni) ka läbi teha. Pärast seda, lõpus, on mul täielik tegija tunne!" ütles Hans Kruusamägi põhiala läbimise järel.

Viimastel aastatel on Hans Kruusamägi võistelnud koos Siret Kotkaga. Ka tänavu. Naisterahvast, keda kanda, valib Hans Kruusamägi hoolega. Esimesel aastal leidis ta külast juhatamise peale ühe kergekaalulise tüdruku. "Tüdruk võitis jalgaratta ja oli nii õnnelik selle jalgratta üle."

Siret Kotka lisas, et tema võistleb sellepärast, et võistlustele särtsu juurde anda. Koos Hansuga on nad maskeerinud end üheks ja teiseks, ka inglikeseks ja kuradikeseks. Tänavu tuli Hans välja ninasarviku kostüümis, keda Siret rajal ohjeldada ja juhatada aitas.

Mauri Zahkna: naisekandmisel leidsin oma tulevase abikaasa!

Mauri Zahkna Tallinnast räägib, et on naisekandmisvõistlustel kuuendat või seitsmendat korda. Tänavu osales ta Sõprade nime kandvas võistkonnas, mis ongi kokku pandud toredatest ja lõbusatest sõpradest: Marek ja Merlin Zahknast ning Renno Remmelist. Sõpruskond käib Väike- Maarjas, kuna see on tore ja lõbus võistlus. Sel aastal lisas võistlusele jumet imeilus ilm, mis on selle võistluse kohta harukordne.

"Sõprade võistkond sai alguse viis aastat tagasi, kui ma ei jõudnud pikal distantsil üksi naist kanda ja kaks sõpra tulid abiks. Sellest naisest - Merlinist on nüüdseks saanud minu naine! Tänu spordile olen leidnud endale naise!"

Merlin Zahkna: naise kaal pole oluline, mehed peavad tugevad olema!

Merlini, viiekordse maailmameistri sõnul on naisekandmise võistluse juures kõige huvitavam ja ka raskem veetakistus. Tänavu oli soe ilm ja päike soojendanud ka vee takistusbaasseinis. "Eelmisel aastal kukkusime puutakistuse juures ja seepärast tänavu neid veidi kartsin, kilrjeldab Merlin oma muljeid. Merlin on nagu teisedki võsitlnud naised veendunud, et naise kaal ei ole oluline. Mehed peavad tugevad olema"

Mauri on käinud mitu korda Soomes võistlemas. "Seal on tugev konkurents, võistlemas 20-30 paari Ameerikast, Austraaliast ja mujalt Euroopast."

Ka Eestis on naisekandmises tugev konkurents.

Gaide Ilves: kõik mehed on erinevad!

Palju kordi varemgi neil võistlustel kaasa teinud Gaide Ilves võistles seekord Soome- Eesti segavõistkonnas koos Rauno Hokkaneniga. Tänavu nad kukkusid vees. Varem sellist asja pole juhtunud. Naise kaotamise eest saab paar juurde trahvisekundeid.

Gaide muljed meestest, kellega ta koos on võistelnud: "Kõik mehed on erinevad! Seljas olles ei tunne midagi, mõtled: pane aga, saaks lõpuni!"

Esimesel korral võistles ta koos ühe õpilasega, kellega nad said eripreemia selle eest, et nende kaaluvahe oli kõige väiksem. Võistkonnavõistlusel on nad tulnud Soomes korra ka maailmameistriks. Agnes Lõssova: kui mees ripakile jääb, tassib tugev naine mehe seljas koju! Paar Agnes Lõssova - Margus Kõiv Viljandimaalt Karksi vallast Lilli külast on koos Sildade perega teine paar, kes on käinud pea kõikidel naisekandmisvõistlustel. Tänavu olid nad siin juba 11. korda. "Aastas võib olla vähemalt see üks päevgi, kus saad rõõmu tunda!" räägib Agnes Lõssova. Et tal mehe seljas eriti hea tunne olla pole, siis võttis ta sprindis hoopis ise oma 83  kilogrammi kaaluva mehe turjale. Oma vägiteo kohta ütles Agnes, et ta ongi tugev naine, kes ei pea naisekandmiseks eraldi trenni tegema. "Naine peabki tugev olema. Kui mees kusagile maha jääb, siis võtad turjale ja viid koju!"

Agnese parim koht on olnud teine, nad on ka Soomes võistlustel käinud. Agnes soovitab kõigil Väike-Maarjasse tulla. "Siin on fun! Tuleb mehel lihtsalt turjast kinni võtta kohale tulla!"

Agnese arvates on Eestis selliseid kohti, kuhu saab koos pere ja sõpradega minna, üsna vähe. Väike-Maarja naisekandmine on just paraja suurusega hea koht, kus sõprade ja perega aega lõbusalt aega viita ja veidi sporti teha.