Euroscola on Euroopa Parlamendi noorteprogramm, mis on mõeldud gümnaasiumite ning kutseõppeasutuste õpilastele vanuses 16-19 aastat. Euroscola annab õpilastele võimaluse suhelda võõrkeeles ja sobitada tutvusi teiste riikide noorte­ga. Programmi töökeeled on inglise, prantsuse ja saksa keel, mille suuline tõlge toimub istungitesaalis samaaegselt (Eu­roopa parlament, 2013).

Euroscola päevast Strasbourg'is sai 29. aprillil osa 494 õpi­last ning 44 õpetajat kokku 22 riigist: Bulgaariast, Belgiast, Tšehhist, Taanist, Saksamaalt, Küproselt, Soomest, Kree­kast, Hispaaniast, Prantsusmaalt, Itaaliast, Portugalist, Slo­veeniast, Leedust, Ungarist, Maltalt, Austriast, Poolast, Ru­meeniast, Rootsist, Ühendkuningriigist ja Eestist. Kokku on sel aastal saanud võimaluse Europarlamendi tööga kohapeal tutvuda umbes 4700 noort ning 440 õpetajat Euroopa Liidu liikmesriikidest.

Euroscola konkursil osalemiseks tuli koostada ühistööna loominguline projekt ühel ette antud teemadest:

1) Minu võimalused Euroopas

2) Aktiivsena vananemise ja põlvkondadevahelise solidaar­suse aasta 2012

3) Euroopa kodanike aasta 2013

4) Keskkond ja taastuvenergia

Projektiks võis olla:

  • videoklipp
  • artikkel ja fotoreportaaž läbiviidud üritusest
  • audioklipp, kuhu on salvestatud noorte arvamused, mõtis­klused valitud teema kohta
  • plakat, mis võib olla tehtud kas joonistuse, maali või kollaaži tehnikas.

Luunja noored otsustasid esimese teema kasuks ning kon­kursitööna valmiski videoklipp õppimisvõimalustest Euroo­pas.

Projekti on juba 4 aastat juhtinud Ülle Taaber. Ettevalmistus­töödest võtsid sel korral osa ka 10. klassi klassijuhataja Eve Paap ja 11. klassi klassijuhataja Veera Annus.

Luunja noored ja Europarlament

29. aprilli varahommik Louise Weiss-i hoone juures algas juba traditsioonilise grupipildi tegemisega.

Seejärel rutiinne turvakontroll ning pärast seda juba kogu­nemine hommikusöögile. Siit alates jäid õpilased omapead! Jaguneti töörühmadesse ning algaski päev võõrkeelses kesk­konnas.

Kella kümneks kutsuti noored Euroopa Parlamendi istungi­tesaali, kus istet võeti parlamendiliikmete kohtadel. Tervi­tuse ja parlamendi töö tutvustamisega esines EP liige Poolast M. Jacek Saryusz-Wolski.

Pärast Europarlamendi liikme tervitust anti sõna oma riigi tutvustuseks juba noortele. Meie riiki ja kooli tutvustasid 11. klassi õpilased Birgit Vassila ja Indrek Tisler.

Edasi toimus noorte 'eurosaadikute' töölehäälestamine. Tutvustamaks hääletussüsteemi viidi läbi arvamusküsitlus.

Pärast toekat lõunasööki jätkus päev EL ajaloo ja Euroopa kultuuride ainelise mälumänguga Eurogame. See viidi läbi nii õpilaste kui ka õpetajate seas. Eurogame'i mängimiseks moodustati 4-liikmelised meeskonnad eri riikide esindaja­test, sest kõik 23 küsimust olid erinevates keeltes. Kasuks tulid nii faktiteadmised kui ka silmaring.

Pärastlõunane töö toimus töörühmades - 'parlamendi ko­misjonides', kus tuli välja töötada 'seaduseelnõu' ning tut­vustada seda 'täiskogu istungil'. Diskuteeriti ning avaldati arvamust Euroopa prioriteetide üle. Igal riigil oli võimalik teema kodus ette valmistada. Sel korral olid päevakorral:

  • Keskkond ja taastuvenergia
  • 2013 - Euroopa kodanikuaasta
  • Euroopa tulevik
  • Infovabadus ja kodanikukultuur
  • Põllumajanduspoliitika
  • Migratsioon ja integratsioon

Iga töörühm määras endi hulgast parlamendispiikri ja proto­kollija ning algasid tulised vaidlused. Paralleelselt toimus ka õpetajate kohtumine ja diskussioon Euroopa haridusprob­leemidest.
Foto: Margit Mõttus

Pärast 2-tunnist tööd komisjonides koguneti täiskogu istun­gile, kus toimus töögruppide seaduseelnõude tutvustamine ning hääletamine. Tore oli näha tõsistel teemadel arutlevaid ning Euroopa tuleviku pärast muretsevaid noori üheskoos lahendusi otsimas!

Istungile järgnes aga päeva mängulisem osa - kuulutati välja neli võistkonda Eurogame'i finaali, kes pidid esikoha pärast omavahel võitlusse asuma. Meie rõõmuks hüüti välja ka 10. klassi õpilane Sandra Kollom ja 11. klassi õpilane Meriliis Evart, kes finaalis saatuse tahtel rivaalideks sattusid. Sandra võistkond jäi napilt teisele kohale!

Toimekas päev Euroopa Parlamendis lõppes Euroopa Liidu hümni ja lippude sissemarsiga.