22. septembril kogunesid noored lugejad raamatukokku, et õpetaja juhendamisel meisterdada enda kogutud ja raamatukogu poolt pakutud efektpärlitest omanäolisi ehteid. Paljud lapsed, kes on pärleid kogunud juba mitu aastat, on nakatunud ehete meisterdamisest. Tänu pidevale iseseisvale harjutamisele jõudsid tublimad meisterdada rohkem ja kiiremini, kui esialgu oli plaanitud. Koos meisterdatud ehetes oli näha noorte värviarmastust ja stiilitunnetust (vaata ka pilte).

Kõige rohkem loeti pärlimängu jooksul erinevaid Disney muinasjuturaamatuid.

Enimloetud Eesti raamatuteks olid sel aastal: I Õnne Puhk "Tähepoisi suur seiklus" II Epp Petrone "Siis, kui seened veel rääkisid" III Leelo Tungal "Jänes Jaani õnnepäev" Eesti autoritena oli vaieldamatult loetuim Aino Pervik, tema taga Kristina Kass, Andrus Kivirähk, Epp Petrone, Õnne Puhk, Eno Raud.

Muidugi sai palju laenutusi ka Ivar Kallion, kes on välja andnud mitu anekdoodiraamatut. Eelpool nimetatule võiks tarkuseraamatutest välja tuua Mari- Epp Täht poolt kirjutatud sarja, mis koosneb viiest raamatust: Õhuraamat, Veeraamat, Tuleraamat, Maaraamat, Prügiraamat. Kõiki neid laenutati pärlimängu ajal korduvalt.

Pärlimäng leidis lugemisaastal 2010 äramärkimist kui omanäoline üritus Eesti Vabariigis.

Pärlimängu lõpupidu toetas Eesti Kultuurkapital.