Festivali tipphetkeks on Jäämuusika kontsertetendus, milleks Peeter Rebane, Kristjan Priks ja Katri Rebane on leiutanud ja valmis teinud erilised ülipikkade keeltega pillid. Pillid on kuni 15 meetrit pikad ning festivaliks on loodud müstiline muusikaline jutustus, mida kohapeal hoolimata ilmast lives esitatakse.

Avashow´l 15. veebruaril lööb kaasa ka kontratenor Taniel Kirikal ja RUF võimsa ilutulestikuga. Jutustajana astub üles Janek Joost. Lisaks muusikutele aitavad lugu visualiseerida uisutaja Heili Palm-Vaikma ning tantsijad Annika Viibuse juhendamisel.

Pikkade keeltega haakub ka ühel pillikeelel - tasakaalulindil - trikitav Madonna kontsertidega tuntust kogunud slackliner Jaan Roose.

Pikad keeled tähendavad eriliselt madalaid helisid, mis maailma loomisest jutustavas etenduses kõhuõõnest läbi võnguvad.

„Ei olnud midagi. Seda ei saanud võrrelda uduga, sest udu ei olnud. Seda ei saanud võrrelda pimedusega, sest valgust polnud kunagi olnud. "

Võnkuva muusikaga koos jutustab Jutustaja (Janek Joost) lugu Kokhuhumist ja inimestest. Pimedas, lumest ja jääst maailmas. Pikad keeled pulseerivad kui löökpillid, siis teevad basskitarri moodi helisid, samas aga meelitatakse siit poognaga välja meloodiaid.

"Hajameelsuse hoos lõi Kokhuhum maailma. Tegi selle pisikestest keradest, mõned neist olid kuumad ja kiirgasid valgust, teised olid tuhmid, nende peale sigines olendeid, kes saatsid maailma teistsugust valgust kui tulikerad. Kokhuhum valmistas maailma üheainsa hajameelse ja võimuka liigutusega. See oli hästi tehtud, kerad paiknesid harvalt, nende vahelt pääses läbi."

Heili Palm-Vaikma toob jutustuse jääle. Madalatele helidele sekundeerib Katri Rebase helge ja kerge klahvpillimäng. Hingel hakkab kerge.

"Kokhuhum lükkas maailmakerad liikuma, sellest tekkis krigin. Kokhuhum seda ei kuulnud, tal polnud kõrvu. Ta lõi endale kõrvad, sest teadis: krigin on, kuuljat ei ole.

Nüüd oli Kokhuhumil maailm, mille kallal võis väge tarvitada. See tegi elu huvitavaks.  Ta lõi mõnda kera jalaga, nii et tükid lendasid laiali. Teinekord mätsis mitu kera kokku, sai ühe ja suurema."

Kuulajate-vaatajate ees hargneb talvine muinasjutt. Eriliste pillide ja eriliste tegelastega. Loodud kargesse talveilma. Annika Viibuse tantsijate vahelt paiskub õhku meeletuid trikke tegev tegelane. Lumelava tipus troonib tasakaalulindil trikke tegev ja gravitatsiooni trotsiv Jaan Roose - slack line kuningas ja Madonna kontserttuuri esineja.

Jäämuusika avaetendus on laupäeval, 15. veebruaril kell 19. Etendust esitatakse Jääfestivali kõikidel päevadel kell 19.

Pärnu Jääfestival toimub neljandat korda Pärnu kesklinnas jõe ääres aadressil Lai 22.

Suur sula toob festivaliplaanidesse mõningasi muutusi, millest veebilehe ja näoraamatu abil vastavalt ilma muutumisele teada antakse.