Märksõnadest paigutame esiritta TARISTU

Pärnumaal tegeletakse planeeringutega, mis peaksid päädima senisest kiirema ja parema jõudmisega Pärnumaale - töös on Via Baltic'u teemaplaneering, valminud on Pärnu lennuvälja rajakatte uuring ning algamas on Rail Baltic´u trassikoridori planeerimine. Sel aastal valmis üks etapp Põhja-Pärnumaa ümbersõiduteest - Liivi tee.

Toimus transpordikonverents „Pärnumaa kiirteed Euroopasse - kas tulevik kolkas või elu tuiksoonel?", samal teemal korraldas ka ajaleht Pärnu Postimees arvamusliidrite lõuna ja ajalehe erinumbri.

Teine oluline märksõna Pärnu maakonna sel aastal jaoks on HARIDUS

Pärnumaa Kutsehariduskeskusest on saanud Eesti üks moodsaimatest kutseharidust pakkuvatest õppeasutustest, sel aastal avati seal ka igati kaasaegne metallitöö ja autoteeninduse töökoda.

Pärnumaal alanud diskussioon üldhariduse koolivõrgu ümberkujundamiseks. Ära on kuulatud kõigi koolijuhtide ja koolipidajate arvamused sellel teemal. Hea näitena saame välja tuua Audru vallavolikogu otsuse kooli keskkooliosa ümberkorraldamisest põhikooliks. Kuid teema käsitlemine jätkub.

Järgmine märksõna on TURISM ja PUHKEMAJANDUS:

Pärnumaal majutatud külaliste arv suurenes 15%. Seda soodustas kindlasti ilus suvi, kuid suur roll turistide arvu tõusul on kohalike omavalitsuste tulemuslikul koostööl läbi SA Pärnumaa Turism. Lisaks andsid tugeva impulsi renoveeritud Vallikääru avamine, Romantilise Rannatee projekti tugev turundamine ja kogu Pärnumaa turismisihtkoha klastri väljaarendamine. Kordaminekute hulka saame lugeda TÜ Pärnu Kolledžis poolt korraldatud rahvusvahelise turismikoolide võrgustiku EUHOFA 50. kongressi toimumise Pärnumaal.

Kohalik ENERGEETIKA:

Käivitus Fortum Termesti eestvedamisel kohalikul küttel baseeruv kombijaam. Suur samm jäätmekäitlemisel on Paikre prügila sulgemine ja bioenergia tootmiskeskuse avamine. Alustasime tuuleenergia teemaplaneeringu koostamist, algatatud on Harku-Lihula-Sindi 330 kW elektriliini trassikoridori planeering.

SÜNDMUSED:

Sündmusteaasta Pärnumaal on olnud erakordselt mitmekülgne: Pärnumaad läbis üle-eestiline TeateTants, uuesti sündisid rahvusvaheline Järvi Suvefestival ja Pärnu veefestival Watergate, erakordselt osalejaterohke oli traditsiooniline Jüri Jaansoni Kahe Silla jooks, Pärnu jaoks uudne ja suurejooneline rahvusvaheline Europa Cantat Junior 6 ja selle raames toimunud UNICEFi Sinine nädal, tervet Häädemeeste piirkonda haaras mitmekihiline Kabli Päikeseloojangu Festival, Tõstamaa tõstis tähelepanu keskpunkti Gerda Kordemetsa lavastatud autorilugu „Pruutide kool". Esmakordselt sai tuule tiibadesse RäimeWest ja Jääfestival.

Mida positiivset ja negatiivset aasta kaasa tõi?

Positiivse poole pealt lisaks tõi aasta 2011 Pärnumaale kutselise Endla teatri 100. juubeli ja sellega seotud sündmused. Mööduval aastal tähistas Pärnu maakond 20.koostööaasta möödumist Norra kuningriigi Buskerudi maakonnaga.

Positiivsena saame välja tuua ka tõsiasja, et alates sellest aastast on Kihnu saarel tagatud erakorralise abi kättesaadavus ning Pärnu linnas avati kaasaegne eakate avahoolduskeskus.

Negatiivse poole pealt tuleb silma vaadata Pärnu maakonnast väljapoole tööle suunduvate inimeste voolu jätkumisele ning jätkuvalt suure tööpuudusele. Viimasele asjaolule andis oma panuse Tootsi turbavabriku sulgemine, mis suurendas töötust selles monofunktsionaalses asulas veelgi.

Millised inimesed ja asutused olid Pärnu maakonna selle aasta tähed?

Säravaid ja tublisid inimesi on Pärnumaal õnneks erakordselt palju. Siinkohal nimetame ära neist vaid mõned.

Pärnumaa Kutsehariduskeskuse õppetöö- ja õpikeskkonna alase arendustöö eest tõstame esile selle kooli hinge ja juhti Riina Müürseppa.

Äripäeva TOP-is pärjati Eesti parimaks põllumajandusettevõtteks OÜ Vändra, eesotsas kauaaegse ettevõtte juhti Ilmar Teevetiga.

Jätkuvalt on meil suur au olla kodumaakonnaks vabadusvõitlejale ja Rüütliristi kavalerile, hiljuti 90. juubelit tähistanud Harald Nugiseksile.

Millised tähelepanuväärsed sündmused ootavad Pärnu maakonda 2012. aastal?

23. veebruaril avab Pärnu muuseumi uus hoone uksed koos paljude uute võimalustega. Algab Lottemaa ehitus ja jätkub Audru ringraja ehitus.

Ühtlasi algab Särghaua eluta looduse külastuskeskuse väljaehitamine ning valmib Metsapoole kooli võimla ja Vändra kaasajastatud staadion. Uus aasta toob kaasa Pärnu haigla uue õendus-hoolduskeskuse avamise ning psühhiaatria ning taastusravikliinikute juurdeehituse alustamise. Kavas on ka erihoolekande teenuste edasiarendamine nii Vändra peremajades kui mujal.

Loodame ka, et uus aasta toob Pärnumaale juurde uusi töökohti ning inimestele vähem muret ja rohkem rõõmu.