Turismi arendamiseks on parimad võimalused Peipsi järve ääres. Kevadel vastu võetud ranna-ala üldplaneering panustab just sellele alale. Kauksi supel­rannast on loodud laulgi, mis rõhutab selle ranna tuntust ja soosingut üle terve Eesti. Viimastel aastatel oli see pigem küsitav, et mis neid siia tõmbab, kui rannas on lagunenud pingid ja riietekabiinid, pole prügikaste ... Pigem nägi kõik juba trööstitu välja. Olukorra lahendamiseks sõlmis vald RMK kui maa-ala haldajaga 10-aastase rendilepingu, et puhuda randa uusi ja paremaid tuuli.

Euroopa Liidu Leader-meetme kau­du sai vald sel suvel täiendavat toetust oma kahele ettevõtmisele: Kauksi ranna inventari uuendamine ja projekteerimine. Esimese puhul on rannas uued prügi­kastid, riietuskabiinid, pingid ja piirded teeäärtesse. Samuti valmisid infostendid ja viidad, kuid nende ülespanek lükkub järgmise aasta algusesse. Soov ranna­liiva sõeluda sel aastal luhtus aparaadi purunemise tõttu, kuid järgmise suve alguseks on võimalik see töö teostada. Sügisel alustab OÜ Artes Terrae Kauksi ranna-ala projekteerimist. Eesmärgiks on piirkond paremini välja kujundada koos vastava taristuga. Olgu öeldud, et OÜ Artes Terrae on projekteerinud Võru linnas Tamula järve promenaadi. See töö valiti ka Eesti maastikuarhitektuuri Aasta Teoks 2009. Projekteerimise tulemusi on oodata kevadeks.

Valla soovist 2010.aastal valla ter­ritooriumil viidad ja sildid maantee äärtesse üles panna Peipsi-Alutaguse Koostöökogu keeldus, kuid õnneks võeti see töö nende endi poolt käsile. Nüüd on lisaks külasiltidele viidastatud ka Kauksi supelrand, Iisaku vaatetorn ja muuseum. MTÜ Peipsi-Alutaguse Koostöökogu poolt valmib ka mitmesse keelde tõlgitud piirkonna turismiinfovihik.

Kauksi suvise parkimise korraldami­ne toimus sel suvel koostöös MTÜ Kauksi Külaseltsiga. Mõned uuendused selles valdkonnas õigustasid ennast - randa sissepääs ei olnud ketiga kinni ning 6-eurone parkla ei peletanud puhkajaid. Küll ei suutnud vald erinevate arutelude käigus leida lahendust maantee ääres parkimise vastu. Vaatamata madalale parkimistasule pargiti ikka teeäärtele ning kahjuks ei tegelenud keegi nende äraveo ega trahvimisega. Koos parkimisega lahendati ranna-ala igapäevane hooldus samuti külaseltsi kaudu. Peab tunnistama, et prügi kogunes ilusate ilmadega suurtes kogustes ning tühjendada tuli prügikaste iga päev. See-eest oli rand iga päev puhas ja korras. Suur tänu Kauksi küla naistele, kes hoolitsesid sel aastal ka surnud kalade ärakorjamise eest.

Kauksi ja ka Kuru küla turismi edendamisse on suuresti kaasa aidanud MTÜ Kauksi Külaseltsi aktiivne tege­vus nii kultuurilises (s.h. ajaloopärandi jäädvustamine, koolituste korraldamine ja traditsiooniliste ürituste korraldamine) kui ka majandustegevuse mõttes (talgute, parkimise ja suveturu korraldamine, kel­kude ja räätsade rentimine).

Kauksi ja Kuru piirkonna arendamise osas on palju plaane. Nendest plaanidest aga juba siis, kui mõtted küpsevad ja saavad toetuse.