Kui omavaheline jõukatsumine läbi ja vahekorrad selgeks tehtud, sai lastest igaüks paki ka. Jõuluvana jäi küll seekord tulemata  ilmselt seepärast, et lõunane aeg oli. Aga kingikotid oli ta treenerite kätte jätnud. Loodetavasti külastas jõulutaat hiljem ka treenereid...

a_jp_sg.jpg

Saku Gümnaasiumi talvekontsert oli sel aastal varakult - juba 15. detsembril. Jõuluhõngune kava oli koostatud lauludest-tantsudest, mida sidusid mõnusad vahetekstid Jussikese ehk 5.a klassi õpilase Danver Tederi esituses. Vahvate tantsudega rõõmustasid nooremate klasside lapsed ehk 1., 2., 3. ja 4.-5. klassi rahvatantsurühmad. Lauljate ridades oli nii suuri kui väikesi: esinesid mudilas-, laste-, poiste- ja segakoor. Solistina astus üles väljaspool Sakutki hästi tuntud Harjumaa laulukonkursside võitja Elis Loik. Äärmiselt meeldivalt üllatas tõelise laululusti ja mõnusa lavalise olekuga silma paistnud gümnasistide ansambel (pildil)  neid noori inimesi oleks tahtnud rohkem kuulata.

Saku kooli üritustel on õhus ikka mingi nähtamatu „miski", mis seob esinejad ja muu koolipere ning sajad pealtvaatajad saalis, loob ühtekuuluvustunde. See miski oli ka seekord olemas. Mõnus kontsert oli.

a_jp_mk.jpg

Saku Muusikakooli õpilased ja õpetajad esinesid meeleoluka kontserdiga 14. detsembril Saku mõisa ballisaalis. Pealtvaatajaid - isasid-emasid, õdesid-vendi, vanavanemaid ja lihtsalt muusikasõpru - oli suursugune ruum täis, osa huvilisi kuulas kõrvaltubades. Publiku ees musitseeriti nii üksi, klaveri saatel kui ansamblitena, oma oskusi said näidata nii suuremad kui väiksemad, nii nooremate kui vanemate klasside õpilased. Esitati erinevaid palasid: klassikute (Mozart, Bach) ja eesti heliloojate (Päts, Pajusaar) loomingut, rahvaviise. Kõlasid nii uuemad kui ajaproovile vastu pannud teosed. Pildile jäid õed Morozovid, Kristina (vasakult), Meeta ja Inga, kelle esituses kõlas Rodgersi imekaunis „Edelweiss". a_jp_kaj.jpg

21. detsembril oli Kajamaa Kooli jõulupeol külaliseks Eesti Lasteteater. Õpilased said kaasa elada ja isegi osaleda - printsessi sõrmuse otsimise teekonnal. Muinasjutud lõpevad alati hästi, seekord ka Kajamaa muinasjutt. Ja siis tuli nii väga oodatud jõuluvana! Kõik õpilased olid head olnud ja kõik said kingituse. Kehalise kasvatuse õpetaja Katrin Hunt õpetas tantse. Jõuluvanal oli hea meel, et tedagi kutsuti tantsima. Rõõmu ja lusti jätkus tükiks ajaks. a_jp_krtn.jpg

Kurtna Kooli kontsertetendus toimus 21. detsembril. Sellel õhtul sai koolimaja hoopis uue näo - tavaliselt toimuvad koolipere suuremad üritused avatud fuajees, seekord oli pidulistele lükandseinte abil moodustatud mõnus hubane aula. Aula, mis rahvast täis - publiku hulgas oli nii paarikuiseid titasid kui juba eakaid inimesi.

Laval aga särasid pigem nooremad õpilased: laulude ja tantsudega astusid üles 1.-4. klassi lapsed. „Suuri" esindas 8. klassi õpilaste kellade ansambel. Ning sõnaosav ja soliidne õhtujuht Kristjan Kõva. Kõige enam aga tuleb kiita noori näitlejaid - Maire Lõhmuse lavastatud etendus oli pikk, tekst keeruline ja - nagu hiljem selgus - aega proovideks vähevõitu. Ometi tuli „Suur jõulupidu raamaturiiulist" hästi välja - näiteringi liikmed said suurepäraselt hakkama, mängisid rõõmuga ning publikul oli huvitav.

a_jp_hk.jpg

„Kellahääl kutsub õue, jõulurõõm tungib põue. On langemas lund, on imede tund, ees sind ootab talve võlumaa..." laulsid 17. detsembril Saku Huvikeskuse lasteringide kontserdil aasta imelisemast ajast Elis Loik ja Priit Kasemaa. Jõulurõõmust oli kantud kogu kontserdi toredalt üles ehitatud kava: Lumekuninganna ja Lumeprintsess viisid külalised, st publiku lumelossi paljudesse tubadesse, kus kõlasid laulud, pillilood ja tantsud. Näha sai lumelastetuba, päkapikutuba, heade mõtete tuba, kristalltuba, jäälillede tuba, külaliste tuba, jõuluootuse ja lume tegemise tuba. Lossile kohaselt kohtusid kõik lõpus ballisaalis tantsuringis. Esinesid juhendajate Urmi Sinisaare, Aili Breti, Braz Lima, Maimu Hindi solistid, koorid ja ansamblid ning Hip-hop tantsulapsed. Pilkupüüdev oli liikuv lavakujundus päkapikumütside, lumepallide, jäälillede ja kristallkuuliga. Kõik artistid said täissaali publiku sooja aplausi osaliseks. a_jp_nans.jpg

Üks õhtu tõtlikus pühade-eelses ajas oli eriline - Saku Muusikakooli kammersaalis kõlasid imeilusad talve- ja jõululaulud, kaunid ja mõtlikud meloodiad hinge rahustamas. 16. detsembril andis oma esimese jõulukontserdi veidi üle aasta tegutsenud Saku Huvikeskuse naisansambel Urmi Sinisaare juhendamisel. Kavas „Kui maa on valge" leidus nii raadiohitte kui lihtsaid ja mõnusaid rütme, mida naised laulsid kaasaelamisega: „Sajab vaikne lumi", „Kui jaamast lahkub rong", „Tänav on vaikne" ja teised armsaks saanud ning südametesse lauldud viisid. Kaasa lõid muusikakooli ja huvikeskuse väikesed laululapsed ja pilliõpilased. Meeldejääv ja jõuluaega sobiv oli pisikeste käsikellamängijate etteaste. Südamlikud vahelugemised esitas Mailis Matt. a_jp_kiisa.jpg

Kiisa rahvamaja traditsiooniline aastalõpupidu oli seekord jõulukuu 29. päeval, ikka Jaagu talus. Uudselt ja üllatuslikult kujundatud saalis istus rahvas peolaudades. Vanu mõnusaid lugusid, mis publikut kaasa laulma meelitasid, esitas ansambel Uno Kaupmees ja Co, tantsulusti jagus rahval esimesest loost õhtu lõpuni. Pidu aga sai otsa alles pärast südaööd. Silmailu pakkusid mustlastantsijad klubist  Al'Sol - neiud, kes ka varem Kiisal käinud ja sealsele publikule juba tuttavaks ja armsaks saanud.

Juba paar nädalat varem, 17. detsembril, oli Kiisal aga perepäev. Näidendiga „Päkapikk, kes kaotas mütsi" astusid üles Kurtna Kooli lapsed. Rahvamajas külas olnud kloun Ummi esines ja korraldas lastele vahvaid mänge. Ja muidugi astus Kiisalt läbi ka jõuluvana.

Eakad tähistasid jõule

a_jp_spen.jpg

Saku piirkonna eakad pidasid jõulupidu 16. detsembri õhtupoolikul gümnaasiumi saalis. Kohvilauas istuvat rohkearvulist peoseltskonda tervitanud vallavanem Kuno Rooba ja sotsiaalhoolekandeteenistuse juht Eda Esperk soovisid tervist, rõõmu ja elujaksu. Pühade viise mängisid Saku muusikakooli õpilased ja õpetajad. Jõulupeo oodatud üllatusesineja oli seekord laulja Erich Krieger koos kitarrist Are Jaamaga. Nad rõõmustasid pidulisi läbi aegade tuntud menulauludega, paljude puhul lõid sakulased hoogsalt kaasa (pildil). Säravad vanadaamid ja eakad härrad tegid muusika saatel ka mitmed uljad tantsukaared.

a_kpen.jpg

Kiisa, Kurtna, Tagadi ja Roobuka eakama rahva jõulupidu peeti traditsiooniliselt Kiisa rahvamajas. 22. detsembri pärastlõunal ühisesse lauda kogunenud pensionäre tervitas volikogu esimees Marianne Rande. Küünlasäras ja pühadeõhkkonnas maitsti jõulutoite ning nauditi peokava. Pidulisi naerutas punapõlleline vaimukas Jõulumemm Marianne Õuna kehastuses (pildil), toreda näidendiga „Suur jõulupidu raamaturiiulist" esinesid Kurtna kooli lapsed, meeleoluka etteaste tegid Kiisa rahvamaja lauluklubi naised. Mõnusat muusikat kuulamiseks ja jalakeerutuseks pakkusid aga Kiisa kapelli muhedad pillimehed.

Kajamaa koolimajas pidasid 17. detsembri keskpäeval jõule koos Kajamaa, Tõdva, Kirdalu, Saustinõmme, Lokuti ja Sookaera-Metsanurga eakad. Istuti ühises peolauas ja meenutati möödunud aegu.