„Tänan küsimast, vastus on jah. Täna tegin oma sportliku jalutuskäigu suuskadel Mõedaku suusaradadel."

Mis tunded sind valdavad, kui lund on parasjagu nii palju, et võib suusad talvekorterist välja võtta?

 „Kuulun nende inimeste sekka, kes tunnevad lumest rõõmu. Minu jaoks on lumi ka kohati oodanud, et tuleks juba korralik lumevaip maha, saaks suusad suvemäärdest vabastada.

Suusad sain sel talvel alla kahjuks alles jaanuaris, siis kui abikaasa oli seljatanud juba paarsada kilomeetrit. Esimesed sammud lumel on minu jaoks alati rasked ja tasakaal on häiritud, kuid harjutamine teeb meistriks." 

Sõmeru valla sportlik perekond Undrest.

Kust oled saanud sellise ägedaloomulise spordinakkuse?

 „Meie pere eestvedaja spordile on minu abikaasa Jaanus, kellel on suur tahe ja kohusetunne ettevõetud eesmärkide täitmiseks ning sellega ka mind nakatanud.

Kindlasti ei saa ma siinjuures mainimata jätta Eesti Posti spordiklubi - asutust, mis on võimaldatud mul ja meie perel osaleda paljudel erinevatel rahvaspordiüritustel nii Eestis kui väljaspool piiri ning mis on Eesti Sportlikum Ettevõte juba mitmendat aastat järjest."

Mis on sinu lemmikala?

 „Mul ei ole konkreetset lemmikut. Mängin heameelega nii bowlingut kui ka keeglit, tunnen end suurepäraselt metsarajal sörkjooksu tehes kui ka päikselisel talvepäeval lumel suusatades. On äge lasketiirus märki lasta, suvel liivas petangi loopida või hoopis pokkerilauas bluffida. Mulle meeldib mitmekülgsus."

Kuidas on nii läinud, et terve teie pere spordib?

 „Sport on meie peres eluviis. Me ei tee seda kohustusest või kellegi sunnil. Aktiivne tegevus hoiab meele värske ja tuju rõõmsa, aitab igapäevarutiini lõhkuda ning uusi mõtteid koguda, aitab laadida energiat igapäeva kohustuste juures ning on toonud juurde palju toredaid sõpru. Kui mõelda tagasiulatuvalt, millest see on alguse saanud, siis võib-olla andis tõuke end veidi liigutada/ arendada 90-ndate lõpus ettevõtete vahelised jõukatsumised erinevatel spordialadel (suusatamine, kergejõustik jt), kuhu meid siis Rakvere LK kaasas. Põhikoolis paar korda ka trennis käinud tüdrukuna olid olemas eelteadmised ja algeline tase, mida aastast aastasse on iseseisvalt koos abikaasaga arendatud. Meie pere eestvedaja spordile on rohkem ikka Jaanus. Üheskoos sportides on igati normaalne, et lastel selline tore n-ö kiiks külge jääb. Vanem tütar Kristin (15) tegeleb paar-kolm korda nädalas kergejõustikuga Ergo Kilki juhendamisel. Pisem tütar Krisselin (3) ütles juba eelmisel aasta, et ka tema läheb koos issiga Tartu maratonile suusatama.

Nagu näha, on vähemalt sportlik eesmärk on juba olemas, aga praegu arendab enda muusikalist poolt Rakvere kõlakojas."

Teie pere sportlikud saavutused?

 „Saavutuste all võime mõelda igat edukalt lõpetatud algust. Aastal 2011 tegin ise 33 erinevat starti ja olin Eesti parim rahvasportlane Eesti Firmaspordi arvestuses. Eredamad emotsioonid on meelde jäänud veel 2011. aasta Euroopa Firmaspordi mängudelt Hamburgis, kus võitsin odaviske võistluse ja olin kolmas kaugushüppes. Aeg 1:57:43 on seni minu poolmaratoni rekord, mille jooksin välja Eesti Ööjooksul 2012. aastal. Aegumatud mälestused on meil Jaanusega naisekandmise MM Soomes Sonkajärvil, klassikalises stiilis. Lisaks on Jaanus osalenud paljudel rahvaspordiüritustel sh rulluisumaratonidel, jooksu- ja suusamaratonidel ning triatlonis, pakkudes Lääne-Virumaa tublidele spordimeestele kõva konkurentsi ning parandades sealjuures ka oma tulemusi.

Jaanuse sportlikud saavutused 2012

  • Tartu Maratoni 63 km aeg 03:28:06 (256. koht 5111 osalejat)

  • Eesti Ööjooks 21,2 km 01:21:05 (koht 30., 746-lõpetajat)

• RMK Kõrvemaa Triatlon (350 m+22 km+4 km) aeg 01:11:29 (13. koht 415 osalejat)

• SEB 30. Tartu Jooksumaraton aeg 1:32:13 (koht 47., 1871 osalejat). Samuti on Jaanus 2012 parim meessportlane Eesti Firmaspordi Liidu poolt korraldatud erinevate võistluste kokkuvõttes.

Kristini säravamad medalid on saadud bowlingus, milles ta on kahekordne Eesti meister. Häid tulemusi on ette näidata ka kergejõustiku aladel Lääne-Virumaa arvestuses ning Eesti Firmaspordi Liidu poolt korraldatud võistlustel. Krisselini spordikarjäär on alanud edukalt tillujooksudega ning emmele-issile raja ääres pöidlad pihus kaasa elamisega."

Missugune on teie peres üks tavaline nädalavahetus?

 „Vaadates kalendrisse, siis päädib iga lähinädal ühe maratoniga, kus osaleb sellel aastal vaid Jaanus, kuna ma ise pole saanud piisavalt treenida. Olen kindlasti olemas raja ääres ergutajana ja isiklik TP tähendab igale spordimehele rajal nii palju. Usun, et paljud teavad millest ma räägin. Kui jätame kõrvale maratonid ja muud erinevaid spordivõistlused, siis hommikupudru valmistajaks nädalavahetustel on meil Jaanus. Ühiselt laua ääres teeme päevaplaanid. Praktika on näidanud, et tavaliselt me külastame vanemaid, teeme koos midagi aktiivset - suusatame, kelgutame, teeme pikema jalutuskäigu, naudime veemõnusid või külastame sõpru ning lõpetame päeva hea toiduga, mille koos valmistame."

On sul või teie perel mingi siht silme ees?

 „Minu sportliku eesmärgi pani sel aastal paika „jah" sõna, millega andsin nõusoleku osaleda Euroopa Firmaspordi mängudel, mis toimub Prahas. Seoses sellega olen püüdnud taas end veidi rohkem käsile võtta ja aasta esimestel kuudel vähemalt 2 korda nädalas aktiivselt liigutada, et suve hakul kergejõustiku aladel kaasa teha. Samuti on pere igal liikmel mõni kindel siht ja unistus, mis hoiab meele erksa ja sunnib pingutama - olgu selleks siis Kristini 9. klassi lõpetamine või Jaanuse soov edukalt jõuda Tartu suusamaratoni finišisse. Kindel ühine plaan on meil suvel koos rohkem puhata ja veeta kvaliteetaega mõnes toredas Eestimaa paigas."

Milliseks hindad sportimisvõimalusi Sõmeru vallas?

 „Sportimisvõimalused Sõmerul justkui on ja ei ole ka. Suusarajad on kenasti hooldatud ja siin on küll koht öelda rajameistrile aitäh, sest isegi väga külmal talvepäeval on rajad korras. Samas puudub nii koolil kui noortel, kes ka vabal ajal väljakualasid harrastaksid, selleks võimalus - välistaadioni ju ei ole. Kindlasti parandaks liikumisharjumusi ka kergliiklustee edasiarendus, mis praegu lõpeb Metskonna bussipeatuses.

Tore ja paljusid naisi/neiusid kaasahaarav programm Sõmeru vallas on zumba. See on igati positiivne. Olen ka ise seda super võimalust proovinud ja julgen kõigile soovitada - see on tõeliselt mõnus ja naiselikult tantsuline. Lisaks zumbale olen osalenud valla pere ja spordipäevadel ning jaanitulel."

Kuidas saaks vald aktiviseerida spordiharrastust?

 „Vald saabki teha seda, mida inimesed küsivad ja vajavad. Infoedastus erinevate ürituste/võistluste kohta peab olema aktiivsem ja kaasakutsuvam. Tuleb kasutades erinevaid infokanaleid ja edastamismeetodeid.

Selge näide oli pere spordipäev nii jooksuüritusena, kui ka mitmevõistlus Sõmeru noortekeskuses, kus osales vaid paar peret. Ma ei taha öelda, et kõike saab teha ära vaid vald. Vallaelanikud ise peavad olema pealehakkavamad, andma eeskuju oma lastele, olles ise aktiivsed ja positiivsed. Kuid jah, vald peab looma juurde uusi võimalusi aktiivseks tegevuseks ja olemasolevaid edasi arendama."

Sinu ja teie pere soovitus tugitoolisportlastele või neile, kes üldse spordist lugu ei pea?

 „Kõige raskem on peale väsitavat tööpäeva viia end nii kaugele, et spordiriided selga saada. Kui ketsipaelad juba seotud, läheb kõik palju libedamalt ja see vapustav enesetunne, mis tuppa tagasi jõudes sind valdab, on seda väärt, et end veidi tagant piitsutada.

Seega olge ikka aktiivsed, armastage oma tervist, suunake ja kaasake lapsi liikumisse ja uskuge mind - juba kiiremas tempos kõndimine on sportimine. Edu ja trennis näeme!"