2000. aasta 1. septembril tähistasime sümboolselt asutuse 40. ja maja avamise 10. aastapäeva – täpsemalt 10 +10, sest lasteaia maja avati kultuurimajaga ühel päeval. 40. aastapäev oli seetõttu sümboolne, et enne nime Puurmani kultuurimaja korraldati kultuurielu, küll klubi, rahvamaja jne. nime all. Ühte selget asutamiskuupäeva oli seetõttu raske aluseks võtta.

Sel aastal osti Puurmani vald Puurmani PÜlt kultuurimaja hoone. Kultuurimajale ehitati uus katlamaja ja küttetorustik, korrastati duširuum, soojustati katusealused, bituumenkatte said sisehoov ja trepikoja katus. Lõpuks ometi oli kõikides ruumides soe! Saali paigaldati võimlavalgustid.

2001. a renoveeriti saalipõrand. Tööle tuleb korvpallitreener Andrus Noormägi. Puurmani võistkond hakkab osalema paljudel turniiridel. Kui osa mänge Puurmani saalis mängiti, kirusid vastasvõistkonnad kehvasid korvilaudu (tänavakorvpallilauad) ja väga kitsaid olusid – saal oli liiga väike.

2001. ja 2002. aastal korraldasin suvel lastele sariürituse „Suvi rattaga“. Samal ajal küpses ka idee, teha Noortepäev. Nii toimusid mitmel suvel (2001 – 2005) Puurmani aktiivsete noorte abiga Noortepäevad oma erinevate ettevõtmistega. Meeldejäävaim oli sõjaväe kummipaatidega matk Pedja jõel. Noorte pidude tegemist alustavad Kristjan Raud ja Leo Lindmann.

2003. aastal saab Puurmani kultuurimaja uueks ametlikuks nimeks Puurmani spordi- ja kultuurimaja. Samal aastal näevad Puurmani inimesed üle hulga aja kultuurimajas filmi– külas käis Kinobuss ja näitas filmiVanadjakobedad.

2004. aastal asutatakse spordiklubi Jaks, kelle eestvedamisel hakati korraldama valla spordisündmusi. Nende üks omapäraseim ettevõtmine toi mus 2005 a. viimasel päeval, kui Puurmani staadionil mängiti Lume jalgpalli.

2005. aastal alustab majas tööd treenerina Aivar Lankov. Kultuurimaja saali paigaldatakse teisaldatavad korvpallilauad. Puurmani pensionärid moodustasid oma ühenduse Ajaratas. Kooskäimised planeeriti kultuurimaja ruumidesse. Tore koostöö ühingu esinaise Maimu Noormägiga algas kohe esimesest päevast.

Puurmani vald taotles alates omanikuks saamisest kultuurimaja renoveerimiseks raha. 2005.a. oktoobris külastab meid kultuuriminister Palmaru. Maja vaadatakse üle ja selgeks saab, et kapitaalremont või ümberehitus on kulukam, kui uue maja ehitamine.

2006. aastal ehitatakse vallavolikogu liikmete eestvedamisel ja kaasalöömisel Puurmani ülejõeparki taas laululava. Samal aastal saab kultuurimaja korraliku uue helitehnika komplekti ja 5 prožektorit.

Tähistatakse erinevate loomekonkurssidega Puurmani valla 15. aastapäeva ja 1. detsembril meeleoluka peoga. Puurmani vald sai oma 15. sünnipäeva tähistades ka teenetemärgi, mida antakse valla teenekatele kodanikele Eesti vabariigi aastapäeval. Kultuurimaja saab arvuti ja mobiiltelefoni.

Üle pika aja, 2007.a., saavad täiskasvanud osaleda seltskonnatantsukursustel. Samal hooajal alustavad tegevust tantsurühmad STEPS, keda juhendab Marit Raudoja. Detsembris toimub esmakordselt Puurmani ja Laeva valla ettevõtjatele tänupidu. Ka tehti ruumides põhjalik uuring SA Eesti Mükoloogia Uuringukeskuse poolt. Nende eksperthinnang tunnistas kultuurimaja ruumid ohtlikult saastunuks hallitusseentega. Erinevaid hallitusseeni on kultuurimaja õhus 4 liiki.

Puurmani vald otsib endiselt võimalusi ja vahendeid maja renoveerimiseks või ümberehituseks, lõpuks soovitavad ka kohalkäinud ehituseksperdid - ehitada uus hoone, mis kataks kõik spordi - ja kultuuritegemise vajadused. Projektikonkursi võitis töö märgusõnaga Küün. Kultuuriministeerium toetab uue Puurmani vabaaja keskuse projekteerimist, maja projekt antakse Puurmani vallale üle 2008. aasta jaanipäevaks. Õhus on unistus uuest majast! Siis saabub ülemaailmne majanduskriis ja unistuse täitumine peab natuke aega ootama, seni aga tuleb vanas majas eluga edasi minna!

2008. a alustavad tööd lauatennise treeningrühmad, neid juhendab Aleksandr Kirpu. Valla sporditöö korraldajaks saab Maia Võsu.

2009. a õnnestus lõpuks tööle võtta rahvatantsuringide juhendaja ja taaselustada rahvatantsutraditsioon Puurmanis. Tööd alustas 3 rahvatantsurühma, juhendajaks Ülle Ant.. Sügisel remonditi kultuurimaja WCd ja peasissekäigu trepp ning kinosaali terrass.

2010. a tegutsevad majas 3 laste tantsurühma STEPS (juhendaja Laura-Liisa Käis), 3 rahvatantsurühma ( Ülle Ant), segakoor (Anneli Rebane), noorte ja laste näiteringid (Keiu Kess), lauatennise 2 rühma (Aleksandr Kirpu), naistele ja meestele 2 rahuliku võimlemise rühma ja eakate võimlemisrühm (Annela Järvik), saalihoki, meeste korvpall.

Esmaspäevast reedeni toimuvad muusikakooli tunnid, sügisel jätkas õpinguid 11 last klaveri ja akordioni erialal. Õpetajad on Anneli Rebane ja Margit Pettai. Ka kasutab gümnaasium saali kehalise kasvatuse tundideks. Läbi aastate on kool korraldanud kultuurimajas ka oma üritusi ja pidusid. Praegu Sadukülas eraldi kultuuritöötajat ei ole, kõik korraldatakse koostöös Saduküla Lastead – Algkooliga ja Saduküla noortekeskusega.

Kultuurimajas on viimasel kümnendil toimunud palju traditsioonilisi sündmusi: peoõhtud, etendused, kontserdid, spordisündmused, näitused. Maja on kasutanud oma pidudeks erinevad ettevõtted, ühendused ja organisatsioonid

Tihti olid abilisteks korraldamisel Hendrik ja Hannes Püi, Kertu Vahtra, Marco Peedo. Piletihinnad olid krooniaja alguses 1st kroonist 10 kroonini. Praegu on etenduste ja jaanitule pilet 25.-, peoõhtu pilet 50.- krooni. Nüüd jääb siis veel euro ära oodata!

Väga pikk kokkuvõte

Elu kultuuritööl on samasugune, kui 21 aastat tagasi, sagimine enne igat pidu! Laudade, toolide tassimine, prožektorite ja helitehnika sättimine, klaveri vedamine (õnneks ainult lava tagant saali ja tagasi), laudlinade ja küünalde sättimine, maja kaunistamine. 21 aasta jooksul on lihtsamaks läinud vaid esinejate kutsumine -side ja infotehnoloogia on teinud tõeliselt kiire ja kasuliku arengu!

Kultuuritöö on selle aja jooksul muutunud kokkuhoidlikumaks - sündmuste korraldamisel on tööl 1 inimene. Samas on muutunud võrratult rikkamaks - meil on igal huviringil juhendaja. Kultuurielu Puurmanis on rikas, sest meil on palju toredaid ja aktiivseid inimesi, kes osalevad kultuuri– ja spordiringides, käivad korraldatud sündmustel ning võistlustel. Meil on inimesed, kes hoiavad ja väärtustavad kodukoha traditsioone! Tänan südamest kõiki Puurmani inimesi, kes läbi aastate on olnud toeks kultuurielu korraldamisel - ilma teieta ei toimuks ju midagi!

Aitäh kõigile Puurmani kultuurimajas töötanud inimestele! Aitäh, Puurmani segakoor, ja palju õnne 25. aastapäeva puhul! Aitäh - Puurmani Vallavalitsus, Puurmani lastead Siilipesa, Puurmani Gümnaasium, Saduküla Põhikool, PÜ Puurmani, Puurmani ja Saduküla noortekeskused, Puurmani valla ettevõtjad, kõik koostööpartnerid ning organisatsioonid üle Eesti, kellega koostööd on tehtud - meeldiva ja sisuka koostöö eest!

Tänan suure austusega ja südamest Aare Järvikut, kes särava isiksusena 20 aastat tagasi uues majas elu käivitas ja aastaid hiljemgi paljude sündmuste korraldamisel eestvedajaks oli.

See kokkuvõttev meenutuste ja faktide lugu tähistab sümboolselt Puurmani spordi- ja kultuurimaja 50. aastapäeva ja majade 20+20 aastapäeva. Palju õnne meile kõigile! Kohtumisteni meie valla kultuuri- ja spordisündmustel! Väga vabandan nende ees, kelle nime olen eksikombel unustanud mainida.