Täna on meil aga selge, et 60% inimese kehas olevatest immuunsusrakkudest asub soole limaskestas, mida täiskasvanud inimesel on laialilaotatuna umbes 300 ruutmeetrit ja mikroobe on täiskasvanud inimese soolestikus umbes 1 kg. Kui me tahame olla terved, siis peab meie soolestik olema terve ja seal peavad elama bakterid, kes seal korda hoiavad. Selleks, et headel bakteritel oleks meie kõhus mõnus elada peame me neid hellitama neile sobiva toiduga. Probiootikumide toiduks on prebiootikumid, ehk mitteseeduvad toidu koostisosad - kiudained, mida leidub rohkesti puu- ja köögiviljades, kaunviljades, teraviljas. Kõik me ju teame, et kiudaineterikas toit on meie tervisele kasulik ja hoiab kõhu korras. Nüüd on siin veel üks põhjus, miks süüa rohkesti kiudaineterikast toitu.

Sündiv laps saab mikrobiootilise koosluse kaasa oma emalt ja on tõestatud, et kui ema on raseduse ajal terve, rõõmus (ka stress ja pinge mõjutavad mirofloora kooslust) ja toitub õigesti, siis sünnib laps terve mikroobide kooslusega, mis tagab omakorda selle, et lapse immuunsüsteem on korras ja ta on terve. Juba teiseks eluaastaks on lapsel samasugune mikroobide kooslus kui on täiskasvanul, mis seletab seda, miks üle aastasele lastele ja täiskasvanutele soovitatakse kasutada ühesugust annust.

Toon välja Eesti Arstis 2007 aastal Dr. Julge poolt välja toodud probiootikumide omadused:

  • taastavad antibiootikumravi järel normaalse soolefloora;
  • parandavad piimasuhkru omastamist ja taluvust;
  • vähendavad piimaallergia nähtusid;
  • parandavad B-grupi vitamiinide ja raua imendumist;
  • soodustavad kaltsiumi ja fosfori omastamist;
  • aitavad vältida kõhulahtisuse teket ja lühendavad selle kestust;
  • soodustavad sooleinfektsioonide paranemist;
  • aitavad elimineerida organismile kahjulikke ühendeid, võivad vähendada kasvaja tekke riski;
  • vähendavad vere kolesteroolisisaldust;
  • on nähtud head mõju atoopilise nahapõletiku ravis;
  • parandavad üldiselt immuunreaktsioone.
Kindlasti peaks probiootikume juurde võtma peale antibiootikumide kasutamist, sest enamik antibiootikume tapab lisaks viirustele ja haigust tekitavatele mikroorganismidele ära ka soolestikus olevad meile kasulikud mikroobid. Kindlasti saab selle taastada kiudainerikka toidu ja hapendatud piimasaaduste abiga, aga see võtab aega. Kuna probiootikumide kooslus on soolestikus paigast ära ja immuunsus pärast haigust madal, siis on oht uuesti haigestuda, seetõttu on mõistlik taastada soolestiku mikrofloora nii kiiresti kui võimalik probiootiliste preparaatide abiga.

Kui lähete apteegist probiootukume ostma, siis ka siin on paar nõuannet. Esimene on, et mida liigi- ja tüvederikkam on apteegis olev probiootikum, seda tõhusam. Liigid ja tüved on probiootikumide karbi peal kirjas, nt. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, eriti hea on, kui liigi järgi on märgitud veel tüvi nt. Lactobacillus acidofilus N17. See näitab, et on tegu kvaliteetse tootega, mida on põhjalikult uuritud ja millega tehtud uuringuid on võimalik leida.

Nagu ma mainisin on probiootikumide juures väga oluline liigirikkus, kuna erinevad liigid ja tüved hakkavad omavahel koos tööle ja nii on probiootiline kooslus tänu sünergiale efektiivsem kui üheliigilise probiootikumi puhul. Tänu erinevate liikide ja tüvede koostoimele on võimalik välja töötada kooslusi, mis toimivad mingi kindla probleemi puhul: nt. tugevdavad immuunsüsteemi, toimivad kõhulahtisuse vastu, toimivad kõhukinnisuse vastu, allergia vastu jne. Eestis ei ole veel neid kõiki olemas, aga immuunsüsteemi tugevdamiseks ja kõhulahtisuse vastu leiab päris mitu varianti.

Kindlasti peaks lähtuma probiootikume valides põhimõttest, et kui üks asi aitab kõikide asjade vastu, siis tõenäoliselt ei aita ta millegi vastu.

Kui te teate, et elus on raske ja stessirikas periood, siis lisaks korralikule toidule ja liikumisele värskes õhus, turgutage end haiguse perioodil, või veel parem hoidke oma haigus ära, ühe probiootilise kuuriga. Usun, et teie soolestikus elavad tegelased on üsna rõõmsad, kui saavad natuke tõugu tugevdada. Kartma ei pea, et äkki saab liiga palju - meil on tark organism, mis üleliigse lihtsalt välja lükkab.