Edasi minnes avastasin laest tühja suitsuanduri aluse. Suitsuanduri olemasolust ei andnud märku ka piiksumine. Suure otsimise peale leidis proua anduri kesta siiski lauasahtlist üles, olgugi, et päästepoisid olevat selle talle lakke kinnitanud. Tema aga ei saa seda kasutada, kuna pliit ajab sisse.

Liikusime seejärel küttesüsteemideni, mida majas pidi olema kaks. Leivaahju polevat juba kolm aastat köetud. Seda fakti täpsustades leidsin eest ahju, milles küll süütamist ootavad halud, kuid need olid kaetud suurte ämblikuvõrkudega. Tõepoolest, selles ahjus polnud küll keegi väga ammu tuld teinud. Väga hea! Kui olime aga pliidini jõudnud, ei uskunud ma oma silmi! Kõige esimesena hakkas silma pliidiplaadil ilutsev suur pragu. Prao vahelt välja pugev leek limpsas pliidi peale asetatud puuoksi.

Juhtisin koduomaniku tähelepanu asjaolule, et puuoksa pliidi peal kuivatada on eriti tuleohtlik tegevus. Ei tea, kas asja tõsidusest või mingil muul põhjusel haaras proua pliidilt kõnealuse oksajupi ning viskas selle ahju. „Puhh, üks oht vähem,“ mõtlesin mina. Aga ei, kärmelt asendati üks halg hoopis kolme samasugusega. Olin hämmingus.

Järgmisena jäi silma villane sokk, mis oli asetatud pliidile. Pärast selgus, et see asendas prouale pajalappi. Pliidil särises ka pann, millel parajasti praeti sibulat. Kui nendelegi ohuolukordadele tähelepanu pöörasin, väideti vastu, et see ei ole kuidagi ohtlik. Proua pidi enda sõnul kogu aeg pliiti valvama ja pealegi ei lähe pliidiraud nii kuumakski, et midagi süttiks.

Vaatasin mõtlikult panni, millel sibul jõudsalt edasi särises. Proovides omanikule selgitada, et selline käitumine on ohtlik tema elule ja varale, ei teinud ta seda kuulmagi. Ma olevat liiga noor, et õigeid maailmaasju teada! Tema ise aga suure elukogemusega ja näe, mitte midagi ei ole juhtunud. Väga elutargalt avaldas maja elanik arvamust, et õnnetus ei juhtu temaga mitte siis, kui ta kuivatab puitu kuumal pliidiraual, vaid hoopis siis, kui kisama hakkab suitsuandur ja tema tähelepanu hajutab! Jah just, et kui selles majas üldse mõni ohuallikas pidavat olema, siis on see tema kodus suitsuandur! Sellel hetkel mõtlesin, et keegi teeb mulle vist nalja, sest selline suhtumine ei saa ju olla tõsi.