Vallavanem Enn Kurg mõtestas oma kõnes lahti aastapäevaürituse pealkirja "Keskkonnasõbralik Jõgeva vald 145": "Oleme piisavalt tähelepanu pööranud koduvalla muutmisele puhtamaks ja looduslikult kaunimaks. Rõõm, et meie külades elab rohkesti tublisid inimesi. Need mõtteerksad ja pealehakkajad mehed ja naised eelistavad siinset keskkonda Tallinnale, Tartule, paikadele Soomes või teistes välisriikides."

Avatseremoonial olid tervitamas-õnnitlemas Riigikogu liige Marika Tuus-Laul, taasiseseisvunud Eesti esimene Jõgeva vallavanem Olavi Annuk,  Valgevenes asuva koostööpiirkonna Valožini   rajoon delegatsiooni juht Sergei Glinski, sõprusomavalitsuse Paide vallavolikogu esimees Raivo Raja ja abivallavanem Jane Kiristaja ja Jõgeva linnapea Kalmer Lain.

Laadal "Kohalik ja naturaalne" pakkusid suurt ostuhuvi erinevad käsitsi tehtud esemed, näiteks laastukorvid. Ave ja Aivar Truusa Aidu kandist tõid maitsmiseks ja müümiseks 100 kilo mett esimesest tänavusest meesaagist. Valla sotsiaaltöötajad eesotsas selle valdkonna peaspetsialist Luule Palmistega valmistasid laada jaoks mitmekülgses valikus kodus tehtud küpsetisi. Laekunud rahaga toetatakse peresid, kes lastele koolitarverte ostmisel abi vajavad. Üheskoos esitlesid ennast Jõgeva Sordiaretuse Insituut ja Kultuuriselts Vanaveski. Atraktiivselt mõjusid kartul "Jõgeva kollane" ja Tibu, keda kehastasid kohaliku seltsielu üks eestvedajaid Aido Sirel ja geenipanga juhataja Külli Annamaa.

Spordis edukaim Laiuse

Valla kõige sportlikuma küla väljaselgitamisel osalesid võistkonnad üheksast paigast. Jõudu ja osavust prooviti korvpallis, võrkpallis, teatevõistluses, paadirallis Kuremaa järvel, sangpommi tõstmises ja köieveos. "Vaja oli leida häid tegijaid igale alale. Võistlema tulime 18-liikmelise seltskonnaga, kus vanemad sporditegijad 45-aastased, noorimad aga kooliõpilased," ütles üldarvestuses esikoha võitnud Laiuse spordirahva esindaja Hardi Perk. Paremuselt teine oli Kärde ja kolmas Kuremaa.  

Sünnipäevapeo kultuuriprogrammis osales Jõgeva vallavalitsuse haridus-ja kultuuritööpeaspetsialisti Marika Prave sõnul üle kahesaja inimese. "Hingekosutavalt mõjus publiku kaasaelamine kavale "Minu Eestimaa kestab", mille lavastasid tantsuõpetajad  Airi  Rütter, Marika Järvet ja Maimu Karv ja esitasid  folklooriselts Jõgevahe pere naisrühm, neiud ja seeniorid," ütles kollektiivi liige Urve Auksmaa, kes on töötanud ka Jõgeva vallavalitsuses.

Kodupiirkonna kultuuritegijatest esinesid naisrahvatantsurühm Meie Mari, segarahvatantsurühm Kaaratsim, mitmed ansamblid ja memmede tantsurühm Kuremaa kultuuriseltsist Jensel, Siimusti kapell, laululapsed Kuremaa ja tantsulapsed Siimusti lasteaed algkoolist. Paide vallast tõi külakosti segarahvatantsurühm Vallatsi. Temperamentsed etteasted olid JJ-Street tantsijatelt ja tantsurühmalt Farida. Toomas Anni Laulude saatel keerutati aga tantsu peaagu südaööni.

Vallajuubel traditsiooniks

Juubelipäeval sõidutas Kuremaal asjahuvilisi puurarastega rong, mis viis reisijad järve äärde, elamurajooni, tuuliku juurde jne.  Lossis olid vaatamiseks Johannes Haava fotod Jõgeva valla looduskaunitest ja ajaloolistest paikadest  

"Põhjalikkuse ja südamlikkusega korraldatud Jõgeva valla juubelil igav polnud  Siin võis saada mitmekülgse ja huvitava ülevaate piirkonna erinevatest eluvaldkondadest. Küllap tekib selle mõjul  paljudel  suuremi huvi piirkonnas toimuva vastu," ütles sündmusel viibinud ettevõtja Jüri Kraft.

"Üritus oli igati asjalikult korraldatud. Päevajuhid jagasid pidevalt infot toimuva kohta. Nii sain nende kaudu edasi öelda ka uudise peatsest angerjate Kuremaa järve laskmisest ja seda soovijaid vaatama kutsuda," ütles põllumajandusministeeriumi kalapüügi korralduse ja andmete analüüsi büroo Jõgevamaa peaspetsialist Peeter Tõnismäe.

"Teel Kuremaale nägin mitmeid haritud põlde ja kauneid kodusid. Aastapäevapeol veendusin, et Jõgeva vallas on palju rõõmsameelseid ja tublisid inimesi, kes oskavad nii tõsiselt tööd teha kui ka korralikult pidu pidada," ütles Maardu linnapea Georgi Bõstrov.. 

"Mitmed valla ettevõtmised on usaldatud kolmandale sektorile. 145. aastapäeva korraldamisel oli suurema vaeva nägijaks MTÜ Marlau," ütles vallavanem Enn Kurg. Marlau juhatuse liikmed Triinu Palmiste, Marek Saksing ja Andrus Sibul ütlesid, et tunnevad rõõmu, et said Kuremaal pakkuda ajaviidet sadadele inimestele. "Rahvapeo kordaminek õnnestus suuresti tänu paljudele toetajatele ja abilistele, kes tegid oma tööd vabatahtlikult," ütles sündmuse projektijuht Triinu Palmiste, kes tänab kogu südamest kõiki toetajaid, vabatahtlikke ja külalisi, kes sellel kaunil päikeselisel päeval Kuremaale peole tulid. „Loodan, et Jõgeva valla sünnipäevast saab traditsioon ja iga-aastane rahvapidu, kus vallakodanikud saavad oma oskus näidata ja külalised seda kõike nautida."