Soomes on aastatepikkused kogemused sel alal, toimuvad arvukate osavõtjatega üleriigilised meistrivõistlused, kuhu on kaasa haaratud ka osalejaid teistest riikidest. Kadrina keskkooli kavatsus muuta ka Kadrina võistlus edaspidi rahvusvaheliseks viiski meie esinduse Soome maad kuulama. Arvo Pani ja kooli info- ja projektijuht Lauri Kase rääkisid Kodukandile Soomes käigu tulemustest.  

Kust tuli mõte soomlastega ühendust võtta?

Arvo Pani: See mõte oli meil algusest peale, kui me esimest korda hakkasime seda võistlust organiseerima. Meil oli plaan leida kõigepealt võistkonnad Eestist ning edasi arvasime, et võiks meie võistlust laiendada ka väljaspoole vabariigi piire. Päris algul me soomlaste peale ei mõtelnud. Oli hoopis mõte vaadata Baltikumi so Läti ja Leedu kaasamise suunas. Kaalumisel oli ühenduse võtmine sakslastega. Olid ka kontaktid Soome Aalto ülikooliga, mis viis selleni, et oma ideed soomlastele välja pakkuda. Kontaktideni jõudmine võttis pika aja - möödus pool aastat, enne kui soomlased meile vastasid. Siis leidsime netist, et Soomes on tulemas arvutigraafi ka meistrivõistlused AutoCADi programmi alusel. Astusime konkreetseid samme, asjaga hakkas tegelema vallavolikogu hariduskomisjoni esimees Mati Tiiter. Selle aasta aprillikuus võtsid soomlased ise meiega ühendust. Ühendusevõtjaks osutus Soome arvutigraafi ka meistrivõistluste korraldaja Kari Kosonen. Leppisime kokku, et Kadrina keskkool saadab oma meeskonna Soome AutoCADi meistrivõistlustele. Esmaseks eesmärgiks oli vaadata, kuidas Soome meistrivõistluste finaalvõistlus on korraldatud. Teiseks oli soov pakkuda ka soomlastele võimalust osaleda Kadrina võistlustel. Soomlastega kontakte loomas olid meie esinduse koosseisus Arvo Pani, Lauri Kase, Mati Tiiter ja AutoCADi õpetaja Holger Bremen. Lisaks Kari Kosonenile saime seal kokku ka Autodeski Soome ja Baltikumi mänedžeri Jukka Koskineniga. See kohtumine oli päris kõrgel tasemel, - saime kokku inimestega, kes Soomes kureerivad arvutijoonestamist laiemas mõistes ning AutoCADi võistluse korraldamist.

Kui palju oli Soome finaalvõistlustel osavõtjaid?

See ei olnud ainult AutoCADi finaalvõistlus, see oli tegelikult Soome ametikoolide erinevate erialade finaal. Igal erialal oli fi naali pääsenud 8 Soome parimat õppurit. See oli laiaulatuslik ja suurejooneline ettevõtmine, mis toimus üheaegselt kahes suures Näispordihallis, lisaks veel teisteski paikades. Ürituse suurusest räägib fakt, et kolme päeva jooksul - 3.-5. maini - käis võistlusi jälgimas ligi 70 000 külastajat.

Lauri Kase: Võistlus, kus me käisime, oli Soome korraldatud rahvusvaheline oskusvõistlus - lisaks korraldajamaale oli osalejate seas võistlejaid 11 riigist - Venemaalt, Kanadast, Austriast, Taanist, Marokost, Norrast jm. 400 võistlejat võistles kolm päeva CAD-suunalise võistlusprogrammi alusel.

Millisena paistis teile võistluste korraldamise tase?

Soomlaste võistluse korralduse ülesehitus erines meie poolt korraldatud võistlusest. Enne finaali oli juba korraldatud alamvõistlused (poolfi naalid), mis toimusid erinevates linnades üle Soome. Lõppvõistlusele pääses 8 võistlejat, üks nendest tütarlaps, kõik nad olid Soome ametikoolide õpilased. Vanuses 17-18 aastat. Kui vaatasime, kuidas sealsed noored tegutsesid, siis nähtu põhjal julgeksin arvata, et meie so Kadrina noored on paremini AutoCADi osas ette valmistatud. Soomlased tegelevad rohkem 3D (kolmemõõtmeliste) programmidega ehk Autodeskiga, mis sisaldab palju erinevaid programme.

Arvo Pani: On ka programme, mis on viidud sellisele tasemele, et õpilane ei pea oma peaga väga palju mõtlema - arvuti teeb enamuse operatsioone õpilase eest ära, aga AutoCAD on selline programm, mis on rohkem orienteeritud loogilisele mõtlemisele. Õpilane peab ise leidma vajalikke lahendusi.

Lauri Kase: Kõnealune võistlus toimus Soomes juba üheksandat korda. Esimesel aastal oli neil vaid AutoCAD, edasi tulid juurde uued programmid, kokku on neid nüüdseks kogunenud 41. Erinevaid arvutiprogramme õpetataksegi Soomes põhiliselt ametikoolides, mis on sealmaal suure au sees ning tung nendesse on suur.

Arvo Pani: Soomlaste võistlus on individuaalne, meie võistlus on võistkondlik. Selline korraldusviis pakkus soomlastele tõsist huvi. Näitasime soomlastele on materjale, ülesandeid, mida tuli lahendada meie võistkondadel. Esialgne kokkulepe oli selline, et soomlased pakuvad järgmisel aastal ühele meie õpilasele võimaluse osaleda nende individuaalvõistlusel so Soome meistrivõistlustel. Soomlased avaldasid plaani tulla meie võistlustele oma võistkonnaga. Esialgu jäi lahtiseks, kuidas see võistkond komplekteeritakse. Soomlaste seisukohast on lihtsam moodus saata Kadrinasse ühe ametikooli võistkond. Edasises jutuajamises kahe Soome ametikooli juhendajaga-õpetajaga selgus, et nad võivad tulla koguni kahe ametikooli võistkonnaga Kadrinasse. Pole välistatud ka kolmas võimalus, et soomlased tulevad esimest korda siia lihtsalt vaatlejatena, mille põhjal otsustatakse edaspidised sammud.

Tähtis on see, et mõlemad pooled on asjast huvitatud. Soomlaste poolset huvi näitab see, et Autodeski maaletooja Jukka Koskinen kutsus meid õhtul tema poolt korraldatud Autodeski-õhtule, kuhu Soome poolt olid kutsutud programmide arendajad spetsialistid. Seal oli meil veel kord võimalus tutvustada Kadrinas toimunud AutoCADi võistlust. See Soomes käik oli väga vajalik ning tehtud tuleviku huvisid silmas pidades.

Kas Soomes oldi ka teadlikud meie Kadrina-võistlustest?

Ei, ei oldud.

Kuidas areneb infotehnoloogia Kadrina koolis?

Lauri Kase: Püüame arendada oma IT parki nii palju kui suudame. Tahame ikka ajaga kaasas käia. Projektirahadega saime 7 uut arvutikomplekti muretseda.

Arvo Pani: See, mis täna on uus, on homme juba vana. Eestis on infotehnoloogia arenenud meeletu kiirusega. Arvan, et oleme Euroopas arvestatavad tegijad IT valdkonnas.