Hoopiski luulelisemalt on asjale lähenenud William Congreve, kirjutades, et vaid muusika meid võluväega köidab, toob meelerahu, muremõtted võidab.

Seevastu saksa füüsik Albert Einstein on laulmist ja muusikat hinnanud tükk maad mehelikumas mõõtmes, kinnitades, et teaduslikus mõtlemises on alati olemas luule element ja et tõeline teadus ja tõeline muusika nõuavad samalaadset mõtteprotsessi.

Kõiki neid tarkusi pidas ilmselt silmas ka Eesti Meestelaulu Selts, korraldades juba 8. korda üle-eestilise poiste solistide võistulaulmise, eesmärgiga edendada ja propageerida poiste laulu. Rakveres toimunud eelvoorus kõlasid erinevad laulud ja erinevad esitused suurepäraselt.

Nooremas vanuserühmas sai esikoha Sõmeru lasteaia poiss Tambet Parm, kes esitas laulu postipoisist. 8-9-aastaste vanusegrupis kuulus esikoht Sõmeru põhikooli laulupoiss Reno Marten Proosale laulu "Võõramaa mees" esituse eest. Kolmandaks laulis ennast tulevane kapten Rasmus Stefan Sarena. Samas vanuseklassis sai teise koha Uhtna põhikooli noormees Kregor Rebane, kes õpetas oma lauluga isa norskamist muusikainstrumendina kasutama.

Siinkohal saimegi uhkusega nentida, et nii pääses Salme Kultuurikeskuse lavalaudadele Lääne-Virumaad esindama lausa neli Sõmeru valla noormeest. Selge see, et tublidus tööta ei tule. Aitäh teile, õpetajad Renna Sarap, Janika Bobõlski ja Elina Peri, kes te poistele laululood selgeks õpetasite ja vajalikke oskusi lihvisite.