Politoloogi sõnul on kaalul küsimus, kas jätkub ühe partei võimumonopol või tulevad muutused. "Muutused tulevad siis, kui Keskerakond ei saa üle 50 protsendi volikogu kohtadest ja Tallinna asub juhtima koalitsioonivalitsus," lausus ta.

Kolmikliit või nelikliit oleks habras

"Ilmselt oleks võimuliit, mille moodustavad Keskerakond pluss mõni teine partei, palju stabiilsem, kui habras kolmikliit või nelikliit Keskerakonna vastu," pakkus Saarts.

Saartsi hinnangul tooks isegi kahepartnereline võimuliit muutusi, sest üle pika aja peab Keskerakond tõsiselt arvestama mõne teise partei ja tema nõudmistega.

"Radikaalsem muutus oleks aga tõepoolest see, kui Keskerakond jäetakse üldse võimust eemale," arutles Saarts. "Reaalseid jõuvahekordi arvestades vaevalt aga Savisaare vastane liit järgmiste valimisteni vastu peaks. Varem või hiljem tekib kellelgi kiusatus alustada koostööd Keskerakonnaga."

Reformierakonnal on püss pooles vinnas

Saartsi sõnul ei tohiks lasta end petta valimisampaania meelelahutuslikkusest. "Tegelikult suhtuvad erakonnad neisse valimistesse üsna tõsiselt," väitis Saarts. "Vähemalt seda on selgelt näha IRLi ja SDE puhul, kes tõesti pingutavad, et end nendel valimistel Eesti poliitikas tõestada."

Reformierakonnal on püss Saartsi sõnul pooles vinnas. "Seda on näha nii nende kahvatust kampaaniast kui ka linnapeakandidaadist," lisas ta. "Keskerakond pingutab samuti, kuigi nende püüe kõikvõimalike avamiste ja ettevõtmistega kogu aeg pildis olla, on nii ülepingutatud, et on muutumas juba naeruväärseks."

Võtmeküsimused on kahtlejate hääled ja valimisaktiivsus

Keskerakonna ainuvõimu rikkumine Tallinnas sõltub Saartsi sõnul üldisest valimisaktiivsusest ja sellest, kui edukas on Keskerakond oma valijate mobiliseerimisel.

Politoloogi sõnul on valimistulemuste puhul otsustav see, millised parteid suudavad paremini valimispäeval oma püsivaljad välja tuua: kas selles on edukam Keskerakond või tema konkurendid.

Saartsi sõnul on teine võtmeküsimus, milline erakond suudab enda poole tõmmata kahtlejate hääled. "Praegu näib, et selles võiks olla kõige edukam IRL, kes on sõnastanud valimiste põhikonflikti - "korruptiivsed jõud" versus "puhtad jõud"," ütles Saarts.