Pärast suvepuhkust igal sügisel algab õppeaasta liiklusnädalaga. Tuletame koos lastega meelde ja õpime juurde tähtsamad liiklusmärgid, kuidas peab käituma tänaval ja jalgrattaga sõites ning milline on jalakäija ja ratturi turvavarustus.

Nädala jooksul arutleti, millised liiklusvahendid meie teedel-tänavatel sõidavad, tutvuti liiklusreeglitega läbi mängu, valmisid liiklusteemalised kunstitööd.

Liikumisõpetajaga käidi jalutuskäikudel tänaval ja tunnelis, tutvuti liiklusmärkidega ja õpiti, kus võib tänavat ületada. Lapsed said teada, et tunnelis rattaga sõita ei tohi, enne tunnelisse sisenemist on ka vastav liiklusmärk. Kahjuks nägid Tehnika tänaval Krõlli rühma lapsed koos õpetajatega, et mõned autojuhid ei anna teed ,,sebra" juures ootavatele väikestele jalakäijatele - koguni 4 autot sõitis peatumata mööda, kuigi õpetajad olid helkurvestides ja hästi nähtavad

Kolmapäeval oli lasteaias rattapäev. Õpetaja Maarit oli maha pannud põneva vigursõiduraja. Eesmärk oli täpselt jälgida nooli ja takistusi ning neist võimalikult ohutult mööduda, samas hoida ohutut pikivahet, et eessõitjale tagant mitte otsa sõita. Raja läbimine nõudis kannatlikkust, osavat ratta käsitlemist, oskust pidurdada. Kõrvalt vaadates oli näha, et harjutamine teeb meistriks, sest iga ringiga tundsid lapsed end jalgrattal kindlamalt.

Jalgrattasõit meeldib lastele väga ja paljudel ei ole kodu juures võimalust rattaga ohutult sõita, siis õpetaja otsustasid lasteaiaõuele joonida rattaraja ja kavva võtta rattapäeva. Septembris ja mais võivad rattarajal Sajajalgse rühma lapsed sõita kolmapäeviti, Krõllid neljapäeviti ja Lepatriinud reedeti, muudel päevadel ratastega lasteaia õuealal ei sõideta. Rattarajal on kehtestatud reeglid, mida tuleb täita. Laps võib sõita ainult oma rattaga, mis on tehniliselt korras ja kasvule vastav. Peas peab olema kiiver. Lapsed valmistasid endale load, millega nad kinnitavad, et tunnevad reegleid ja täidavad neid. Rikkumise korral on õpetajal õigus luba hoiule võtta.

Reedel sõitis lasteaia parklasse päris politseiauto ja külla oli kutsutud meie lastele juba tuttav noorsoopolitseinik Airika-Helle. Hea oli kuulda, et lapsed olid liiklusnädalal omandanud palju teadmisi ja oskasid politseiniku küsimustele vastata. Koos vaadati üle Egerti jalgratas: kas rattal on töökorras pidurid, signaalkell, ees valge helkur, taga punane helkur ja ratastel kollane või valge helkur. Kõik nõuded olid täidetud ja Egerti ratas on tõesti väga korras. Politseinik kordas veel kord üle, et lasteaialaps võib rattaga iseseisvalt sõita ainult kodumaja õuealal või hoovis ja alati peab kiivrit kandma. Seda reeglit jälgime ka lasteaias. Kohtumise lõpus andis külaline lastele aukirjad liiklusteadmiste omandamise kohta. Kingituseks lastele ja õpetajatele olid helkurid, lõvi Leo kommid ja liiklusalased värviraamatud. Maanteeameti ida regiooni poolt olid memoriin, kaardimäng ,,Roheline tuli" , liiklusteemaline lasteraamat igasse rühma ja liiklusmärkide komplekt lasteaiale. Suur tänu ka endisele lapsevanemale Velvele lõvi Leo värviraamatute eest!

Kodus vastutab lapsevanem oma lapse turvalisuse eest ja südamest kahju on, kui näeme ikkagi õhtuti linna vahel sõiduteel jalgratastel vänderdavaid väikesi lasteaiaealisi lapsi ilma kiivrita ja täiskasvanu järelvalveta! Lapsevanemad - ilma teiepoolse toetuseta on meie pingutused asjatud. Palun aidake omalt poolt kaasa ja olge lastele ka liikluses eeskujuks. Meie kõigi soov on, et lastest kasvaksid liiklusreegleid austavad ja täitvad liiklejad.

Ohutut liikelmist!