Paljude jaoks oli 2,5-tunnine lend Riiast Brüsselisse esmane lennukogemus, mis veidi kõhedustki tekitas. Esimese päeva pärastlõunal tutvusime Brüsseli imelise vanalinnaga. Võrratut elamust pakkus keskväljak selle ääres asuvate gildisaalide ning raekojaga, samuti turismimagnetina tuntud pissiv poiss.

Vaatamisväärsustest sööbisid mällu veel kuningaloss ja imeline Juubeli park oma kuulsast Triumfi kaarest inspireeritud väravaga. Jalutades vanalinnas kutsusid end ostma brüsseli õlu, vahvlid, pralineekommid ja käsitsi valmistatud trühvlid ning pilk jäi peatuma kaunitel valgetel pitsidel, mis olid käsitööpoekeste akendele välja pandud. Klaasist kontorihoonete, kivist elumajade ja kaupluste vahel kees tänavatel elu ning võis kuulda prantsuse ja flaami keelset vestlust.

Teine ja kolmas päev olid sisutihedad ning huvitavad. Külastasime Euroopa Parlamenti ja Euroopa Komisjoni.

Väga huvitav oli oma silmaga näha hooneid, kus meie poolt valitud saadikud oma igapäevast tööd teevad.

Mõlemal päeval toimusid loengud, mis tutvustasid Euroopa Liidu institutsioone ja Euroopa Parlamendi ning komisjoni tööülesandeid ning struktuuri. Tänu Jana Jalvi-Robertsonile ja Maria Koidule said selgemaks nii mõnedki parlamendi ja komisjoni töökorraldusega seotud mõisted, nende ettekanded olid läbimõeldud, sisutihedad ja illustreeritud praktiliste näidetega. Õpetajate poolt esitatud küsimused said ammendavad vastused.

Parlamendikülastuse käigus kohtusime grupiliikmete valikul ka ühe meie saadikuga: Indrek Tarandiga. Härra Tarand andis ülevaate oma tegevusest ning tööülesannetest, luues enda ümber sõbraliku ja mõnusa atmosfääri. Euroopa Parlamendis kuulub Indrek Tarand põhiseaduskomisjoni. Parlamendis käib tööl 736 saadikut 27st liikmesriigist, kes koonduvad fraktsioonidesse, mis ei põhine rahvusel, vaid poliitilistel vaadetel. Üksikkandidaat Indrek Tarand on näiteks Roheliste fraktsiooni liige. Eestil on Euroopa Parlamendis aastatel 2009-2014 kokku 6 esindajat.

Juhuslikult õnnestus meie grupil kohtuda lausa kahel korral ka teise parlamendisaadiku Ivari Padariga, kes oli lastega linnas jalutuskäigul. Ivari Padar ei pidanud paljuks peatuda, ja kuuldes, et oleme Põlvast, kasutas vesteldes meiega kirjakeele asemel võru keelt, mis tekitas sooja kodutunde.

Lahtise katusega bussiga käisime ära ka Mini-Euroopas. Mini-Euroopa on makett tähtsamatest vaatamisväärsustest Euroopa Liidu erinevates liikmesriikides.

Eesti oli esindatud Tallinna linnamüüri ja Paksu Margareetaga ning läbi kõigi Balti riikide kulges Balti kett, milles käsikäes seisvad inimesed meenutasid iseseisvumise rasket teed.

Aktiivselt kasutati võimalust jäädvustada end vähemalt fotodelgi mõnes teises Euroopa linnas, kuhu oma jalaga astuda pole seni veel õnnestunud.

Reedel jõudsime päikesepaistelisest ja soojast Brüsseli kevadest, kus juba kirsid ja tulbid õitsesid, tagasi Eestimaa kevadesse. Kui emotsioonidest ja elamustest tulvil rõõmus reisiseltskond tagasi koju jõudis, ei olnud päikest näha ja varjulisemates kohtades leidus lundki.

Selle meeldejääva ja teadmisi rikastava reisi eest täname oma füüsikaõpetajat Jaak Keppi, kes reisi organiseeris. Reis sai teoks tänu Euroopa Parlamendi külastus- ja seminarideosakonna rahalisele toetusele.

Kõigil neljal päeval oli meie saatjaks giidi ja grupijuhina Märt Männik. Aitäh ka Märdile, kes kogu reisi vältel meiega oma teadmisi jagas.