Küllap oli see tee esimesel aastatuhandel kitsas ratsamehe rada, mida mööda muinaseestlane, oda ja vibu seljas, kas ratsa või jala liikus. Sai ju Sakala mees Viljandist Tartu, Võrru, Otepääle, Pihkva või lõuna suunas Riiga, Poola- ja Preisimaale, küllap kaugemalegi, ainult seda rada pidi. Seda teed mööda liikusid ka lõunast ja idast tulnud riiakad röövlijõugud.

Elu arenedes liikusid teel vankrid postipoistega ja tõllad mõisahärradega. Küllap ka talumehe vankrid.

Kommunaalprobleemid

Posti tänav on olnud probleemiks igal ajal. Siis, kui ta oli vaid pinnasetee, hiljem kruusa või munakivisillutisega kaetuna, sest alevik tekkis ja kasvas tee äärde mõnevõrra juhuslikult. Kõik tehnilised rajatised lisati aja jooksul vastavalt kommunaalkultuuri edenedes.

Endised vallajuhid Jaan Lukas ja Andi Reitel meenutavad, et probleeme oli kõikide kommunikatsioonide osas juba seitsme- ja kaheksakümnendatel. Lahendati neid just niipalju, kui hädapärast vaja.

Tõsisemalt hakati Posti tänava rekonstrueerimisest rääkima üheksakümnendate keskpaiku. Veel konkreetsemalt aastal 2003. Aga ikka oli midagi tähtsamat ja olulisemat teha, ka poliitiline situatsioon mängis oma osa. Alles aastal 2008 võtsid projekteerijad asja lõplikult käsile. 2009 jõuti niikaugele, et võis kopa maasse lüüa, nagu öeldakse, ja töö 31. oktoobriks 2010 lõpetada.

Kogu ehitus kuulutati riigihankeks, tellijaks oli Maanteeamet. Ehitajaks sai TREV 2. Töid juhatas Adrian Aleksejev. Valla mureks oli hoolitseda rohkete kooskõlastuste ja tänavavalgustuse eest. Kogu pooleteiseaastase ehitusperioodi elas alevik kui sõjaseisukorras, sest Posti tänavast sai suur kraav. Liiklus jäi kõrvaltänavate kanda. Peab tunnistama, et Mustla elanikud suhtusid ajutisse ebamugavusse mõistvalt.

Tähenduslik päev

Saabus oktoobri lõpp. Korralik lai sõidutee, mõlemal pool kõnnitee, kolm ringikujulist sõlme ja korralik tänavavalgustus – kõik on valmis. Mustla on tänu oma peamisele liiklusarterile saanud uue näo. Enam ei pea kartma uniste laste pärast, kes pimedatel talvehommikutel sõiduteel kooli poole liikusid.

13. novembril tunnistati tehtud töö vastuvõetuks ja omavalitsuse ettevõtmisel oli päevale antud piisavalt pidulikkust. Samale päevale langes ka uue Konsumi toidupoe avamine. Pärast poe avatseremooniat liikus kogunenud rahvahulk rongkäigus turuplatsile.

Kõige ees Jõgioja trummietendusega – ei oska seda veoautole paigaldatud trummidel esitatud soolot ning tulevärki muud moodi nimetada. Rahvas asus spaleeri ja rahvatantsijad andsid Kersti Vunderi instseneeritud esinemisega avalöögi.

Järgnesid põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi, Maanteeameti peadirektor Tamur Tsäkko ja vallavanem Alar Karu sõnavõtud. Nagu kombeks, asetati kõnnitee sisse silinder päevakohaste dokumentidega ja kaeti Kalev Pehme valmistatud kiviplaadiga, kuhu oli süvistatud Posti tänava pilt tulevastele põlvedele meenutuseks.

Kuna tühi kott ei seisa püsti, pakkusid valla perenaised kohaletulnutele mulgi putru ja sooja teed. Suures turuplatsile püstitatud telgis võttis aset Türi bigbänd, kes andis meeleoluka kontserdi. Volikogu esimees ja vallavanem tänas kõiki osalisi, kes selle suure ehitusobjekti valmimiseks oma panuse andsid. Õhtu lõppes suurejoonelise ilutulestikuga.

Mida öelda kokkuvõtteks? Sellele sündmusele kogunes peaaegu kogu Mustla elanikkond ja palju vallarahvast. Kõik olid ülevas meeleolus. Ei ole vist liig öelda, et tegemist oli aasta tippsündmusega kogu valla jaoks. Olgu tähendatud, selle piduliku päeva stsenaariumi mõtles ja teostas valla haridus- ja kultuurinõunik Maive Feldmann

Küllap nüüd ka kõik (eriti peatänava ääres asuvad) majaomanikud püüavad oma hooneid pilkupüüdvamaks teha. Ja loodame vaid, et teedeehituslik töö jätkub, sest valminud on kergliiklustee projekt Mustlast kuni Soe asulani.

Nii muutub asula samm sammult tänapäevasemaks. Ja jätkugu meil kõigil jõudu ja tahtmist selles tegevuses kaasa lüüa!

Foto 1 - Lisaks Posti tänava avamisele ja lahingutele Ennuksemäel, avati ametlikult ka meie rahva suurim rõõm: meie päris oma suurja tore pood. Lindi lõikasid läbi: VTÜ juhatuse esimees Priit Aule, ETK juhataja Kati Kusmin ja vallavanem Alar Karu. Vaimseks toeks olid: Konsumi juhataja Ingrit Kresla ja töötaja Ülle Laks

Foto 2 - Posti tänava avamine algas rõõmurikka rongkäiguga uue Konsumi juurest torniga majani. Mustla tänavaid pole selline rahvamass katnud ilmselt väga kaua aega