Prangli projekti üldine eesmärk oli Prangli saarele omaste iidsete kinda- ja sokikirjade info kogumise, käsitöö õpiringi korraldamise ja vajalike käsitöövahendite soetamise kaudu luua Prangli saare elanikele võimalus omandada iidsele rannarahvale omaseid käsitööoskusi ja teadmisi, mis on üliolulised Prangli saare iidsete käsitöövõtete taastamisel, igati abiks ka oma käelise tegevuse arendamisel ning tulevikus ka elatise teenimisel.

Kuna projekt oli saarele väga vajalik, siis saadi ka rahastus - Prangli projekt rahastati täies mahus.

Õpiringi juhendajaks oli Prangli rahvamaja käsitööringi juhendaja Maile Kahro, kuid ka mitmed õpiringis osalejad andsid oma suure panuse projekti õnnestumiseks. Selle käigus saadi teada mitmeid huvitavaid fakte kinnaste kudumise kohta Prangli saarel ning sedagi, et lähiminevikus, kolhoosi ajal, kooti saarel kindaid normi alusel lisatööna.

Mitmed projekti käigus leitud Prangli saare kindad annetati saare elanike poolt Prangli muuseumile ning kõik vanemad kindad pildistati üles muuseumi poolt, et säilitada kogutud andmeid Prangli muuseumi kogudes ka järeltulevatele põlvedele. Siinkohal üleskutse veelkord: kui on kellelgi veel säilinud Prangli saare vanemaid kootud kindaid või sokke või üldse vanemat käsitööd - saanitekke, seinavaipu, tikitud esemeid, tikitud voodipesu, heegeldatud esemeid jms -, siis Prangli muuseum võtab hea meelega neid vastu. Esemed võivad olla ka kulunud ja aukudega. Iga muuseumi kogule sobiva eseme annetaja saab üllatuskingituse.

Kogu projekti vältel käidi koos kokku 24 tundi. Projekti raames valmistatud kinnastest osa saadeti ETV saatesarja "Prillitoos" kaudu heategevusena lasterikastele peredele.

Projekt õnnestus väga hästi ning kõik õpiringis osalejad on mitmete huvitavate ja vajalike kogemuste võrra rikkamad.


Foto: Maret Klaamas