Ruumis, kus on seintel tootmisse minevate rõivaste kavandid, pilti teha ei tohi. Kuigi lõigetes pole maailma mõistes midagi avastuslikku, on see valdkond, mida õmblusfirmad kiivalt endale hoiavad. Konkurents rõivaturul on tihe ja halastamatu.

Masu Prottenit ei murdnud

Selle üle on juhataja uhke, eriti kui arvestada mitmete teiste õmblusfirmade saatust. "Masu ajal me ei koondanud ühtegi töötajat ega vähendanud kellegi tööaega. Masu alguses me hoopis laienesime. Meie trump on paindlikkus, me saame kiiresti tööd ümber korraldada. Kui Eestis rõivaste müük vähenes, tegime rohkem allhanget Rootsi, Taani ja Soome. Tavaliselt moodustab meie tootmismahust 60% Protteni omatoodang, 40% on tellimustööd. Peale selle, et välistellimused on meile kindel rahaline tulu, saavad nende tegemisest ka meie õmblejad mõndagi õpetlikku. 2011. aastal olime sunnitud juba osa tellimusi ära ütlema, kuna firma tootmisvõimsus oli kaetud maksimumiga või isegi üle selle."

Juhiabi Piret Kelement lisab, et masu ajal oli palju abi oma kauplustest. "Firmapoed aitasid vältida likviidsusprobleeme ja koondasid meie lojaalseid kliente. Raha on inimestel küll vähem kui enne, kuid uusi rõivaid ostetakse ikka. Kaupa valides ainult kaalutletakse nüüd rohkem."


Juhiabi Piret Kelement on Prottenis töötanud üle 10 aasta. Foto: Agu Veetamm

Kuus firmakauplust mitmel pool Eestis

Prottenil on firmapoed lisaks Keilale veel Tallinnas Ülemiste Keskuses, Rakveres, Haapsalus ja Pärnus kaks kauplust. 2. aprillil avati Rakvere poe laiendus, nüüd on seal kaupluse pinda 200m2 ja lisaks naistele on põhjust poodi külastada ka meestel. "Meestekaubad tõime oma poodidesse sisse seetõttu, et mehed ei peaks sel ajal, kui naised endale tualette valivad, akna all pingil istuma," selgitab Kalev Protten. "Enamikel juhtudel leiavad ka mehed endale midagi. Et rikastada sortimenti, müüme ka teiste kaupu, mida ise maale toome: triiksärke, lipsusid, kampsuneid, klubi- ja vaba aja rõivastust jpm. Meil on aasta jooksul tootmises küll üle 700 erineva toote, kuid päris kõike me ise teha ei suuda. Näiteks meeste pintsakuid, mille tegemiseks oleks vaja muretseda spetsiaalsed seadmed. Samas poiste ülikondi, mille valmistamine ei ole nii keerukas, oleme teinud juba 19 aastat ja oleme Eestis ainus ettevõte, kes neid toodab." Piret Kelemendi sõnul pole ka see väga lihtne, sest poiste erinevat kasvu arvestades tehakse nende ülikondi 14 pikkuses ja seda nii kõhnematele kui ka kõhukamatele poistele. "Enne kooliaasta algust on meie poed poistest ja nende emadest tulvil, ülikonda tullakse ostma isegi 1. septembri hommikul vahetult enne aktust. Meil toodetud poiste ülikondi müüvad ka Prisma ja Selver. Lasterõivaid oleme ka eksportinud ja mitte ainult neid. Soomes on 8 kauplust, kes müüvad Protteni tooteid. Me ei tooda spetsiaalselt nende jaoks, vaid nad valivad ise meie kollektsioonist, mida müüki võtta."

Kalev Protteni sõnul ei ole eksport nii oluline, kui Eestis on veel ruumi. Küsimusele, kas tuleb veel mõni firmapood, vastas ta, et uue poe jaoks ruume leida pole praegu raske, sest pakkumisi on rohkem kui nõudlust. "Oleme vähemalt viis pakkumist ära öelnud, aga ühte väga suurde kaubanduskeskusesse minek võib küll teoks saada."

Alustati tsiviilkaitse ruumis

Protteni ajaloos on oluline koht aadressil Paldiski mnt 28d. Selles majas asunud sajaruutmeetrises tsiviilkaitse ruumis alustasid tööd esimesed õmblusmasinad. Kalev Protten: "20. mail 1993 alustasime tööd aktsiaseltsina, enne seda tegime neli aastat patenditööd. Kõik algas sellest, et sõber soovitas hakata klassikalisi seelikuid õmblema, kuna neil oli turgu. 1997 alguses kolisime Paldiski mnt 21 hoovimajja, kus meil oli pinda 450 m2. 2001. aastast oleme siin, KEKi peamajas, kus on meie kasutada 1600 m2. Tänu Harju KEK-ile oleme saanud oma töötajatele igati tänapäevased töötingimused."

Kokku töötab Prottenis ligi 80 inimest, kaks kolmandikku neist Keilas. Kevad- ja sügishooaja algul, kui töömaht kasvab, võetakse juurde lisajõudu, väitis Piret Kelement. "Meil on inimesi, kes soovivad suvel vabad olla ja kellele taoline hooajaline töö sobib. Sel ajal töötavad meil õpilased, pensionärid, õmblejaid otsime ka tööbüroo vahendusel. Ehkki õmbleja töö pole kerge, on meil küllaltki püsiv kaader. Meil on head töötingimused. Nii mõnigi, kes on läinud teise õmblusfirmasse õnne otsima, on juba järgmisel päeval tagasi tulnud, üks tuli isegi sama päeva õhtul."

Protteniga on seotud teisedki pereliikmed

Sellel, et pereliikmed on samal ajal ka kolleegid, on oma hea ja halb pool. Hea on see, et mitmeid tööga seotud küsimusi saab arutada jooksvalt ja kabinetiväliselt. Halb on siis, kui tööküsimused hakkavad segama töövälist elu. Kalev Protteni elukaaslane Ülle Sepp töötab Prottenis tootejuhina. "Ülle liigub piltlikult ettevõtte kõikide inimeste selja taga, aga ta ei paista välja," väidab Kalev Protten. "Ta teab teinekord firmast asju, mida mina ei oska märgata. Kodus tööst rääkimine meid ei koorma ja kui vaja, oskame end sellest ka välja lülitada."

Protteniga on seotud ka Kalevi poeg Alvar ja tütar Annely. Isa arvates on see hea, et lapsed ettevõtte käekäigu vastu huvi tunnevad. Kui ettevõte kasvab suuremaks, on nende abi väga vaja.