Eelnevalt on vaja kõikidel projektis osalevatel koolidel teha kodutöö etteantud teemal erinevate ülesannetena, salvestada see ning järgmisel kohtumisel oma materjale esitleda. Seekordsete tööde teemad olid „ Kooli ilma vanemate taksota" ning „ Erinevate tegevustega sõltuvuste vastu".

Külastuse esimene päev kulus kodutööde esitlustele ning uute eesmärkide ja ülesannete selgitamisele. Joonistuste, fotode ja videoklippide abil nägime eri riikide õpilastel koolitee erinevusi ja koolituleku võimalusi. Elevust tekitas teistele see, et Eesti maakooli õpilased saavad talvel tulla kooli suuskadega. Ka sõltuvusainete vastase ennetustegevuse mooduseid oli palju - rollimängudest plakativõistlusteni. Vahepeale mahtusid kõikvõimalikud sportlikud tegevused.

Korraldajad olid kokku pannud väga huvitava ja hariva programmi. Järgnevatel päevadel toimusid ekskursioonid Veneetsiasse ja maakonna lähilinnadesse, kus kõigis oli oma ajalooline ja omapärane vanalinn. Linnad olid puhtad, omapärase arhitektuuri ja rikkaliku igihalja taimestikuga. Koduõuedes kasvas muu haljastuse kõrval sageli ka viinamarja- ja oliivipuid. Pikk jalgsimatk Veneetsias andis aimu, mis tunne on viibida autovabas linnas. Oma väikese grupiga tegime ka gondlisõidu. Meie õpilastel oli võimalus elada Itaalia peredes. Algul tekitas see neis natuke ärevust, sest väikesed algkooliõpilased, kes neid vastu võtsid, alles hakkasid õppima inglise keelt. Pered olid väga sõbralikud, hoolivad ja koostöövalmid, seega kohanemine polnud raske.


Silma paistis väga hea koostöö kooli ja lapsevanemate vahel, lapsevanemad aitasid igati projektis kaasa. Kogu programmi korraldus oli väga ladus ja läbimõeldud, inimesed hästi koostöövalmid, naeratavad ja sõbralikud. Tundsime, et olime oodatud külalised. Koolis on õpilastel oma koolivorm, klassi suurus umbes 20 õpilast ning õppetunni pikkus 60 minutit.

Võimalus näha ja kogeda erinevaid kombeid ja kultuuri, kuulata ja püüda rääkida erinevaid võõrkeeli rikastab nii õpilasi kui ka õpetajaid. Aitäh toredatele reisikaaslastele, õpetajatele Liidiale ja Evele ning õpilastele Gerlile ja Karelile! Oli meeleolukas ja silmaringi laiendav reis ning tore meeskonnatöö! Järgmine projektikohtumine toimub juba märtsis Poolas.

Puka Keskkooli klassiõpetaja EVA KOSK