Kõnnime küla arendaja, ettevõtja ja idamaiste sensitiivsete kunstide austaja Margus Aruga püramiidide vahel. On laupäeva hiline pärastlõuna. Kuskil popsub muruniiduk, teisal käib kadakate vahele kiviktaimla rajamine, kuskil on hilinetud viljapuude okstelõikusega.

Palju kõneainet andnud püramiidmajad tukuvad soojas kevadpäikses. Ehk koondavad energiat? Talveks. Karmiks talveks, mil lumi oli külateedel lahti lükkamata ja üsna mitu peret lumevangis. Kõik see sunnib küsima - kust tuli noorel mehel pähe mõte rajada looduskaunisse paika, Vääna maastikukaitseala serva püramiidide küla?

Margus Aru mõtleb veidi, ütleb siis rahulikul moel: "Läinud aastatuhande viimastel aastatel - olin siis natuke üle kahekümne - kohtusin ma siin õige mitmel korral teadjamees Gunnar Aarmaga. Meie maailmapildid klappisid - kõnelesime pikalt energiatest. Tema kinnitas igal meie kohtumisel, et see koht on väga hea energiaga. Kui siia ehitada veel energiat koondav püramiidmaja, võib inimese elukvaliteet - tervis, enesetunne, rahulolu ümbritsevaga - oluliselt paraneda. 2001. aastal ehitasingi esimese maja. Iseendale."

Miljon jäi saamata

2002 sai valmis detailplaneering kuuele krundile. Inimesed ostsid rajatud püramiidmaju hea meelega. Osaühing Püramiidmaja, mida Margus Aru siis juhtis, ehitas kokku seitse püramiideramut ja paar püramiidikujulist sauna. Elanikele ja vallale sai arendaja poolt lubatud ka külakeskus, tennise- ja korvpalliplats, lastele mänguväljak. Külakeskus ja spordiplatsid ehitati ka valmis, aga...

Margus Aru: "Raskused algasid meil 2008. aastal või natuke varem. Esimesed püramiidmajad meeldisid inimestele, hakkasime teist detailplaneeringut tegema. Kümnele majale. Iga maja juurde oli planeeritud hektar maad. Siis aga muutusid seadused ja..."

Uute seaduste järgi hajaasustatud alal enam hektarist ei piisanud. Detailplaneering vajas kahte hektarit maad. Arendustegevus peatus. Arendajal jäi saamata PRIAlt lubatud miljon krooni.

Margus Aru: "Eks meil oli ka juhtimisalaseid altminekuid. Kui tegutsed ekstreemses olukorras - lubadused on elanikele ja vallavalitsusele antud -, aga raha pole, siis hakkadki tegutsema riski piiril, tulevad valed otsused."

Nii läks ka püramiidide külal. Külakeskuse ja mänguväljakute ehitamist küll alustati, külakeskuseks mõeldud püramiidi ehitus ka lõpetati, aga hoone võttis pank laenude katteks tagatisvarana endale. See tekitas vastuolusid arendaja ja vallavalitsuse, arendaja ja külainimeste vahel. Küla, mille eesmärk oli elanikesse rahu, eneseusu ja energia siirdamine, muutus hoopis tülipesaks, mis inimestelt viimsegi energia võttis.

Arendaja Margus Aru: "Otsisin siis arendustegevuse toetajaid, vaimseid mõttekaaslasi, nii välismaalt kui Eestist. Leidsingi. Nüüd tahan külainimestele antud lubadused lunastada ja ka arendustegevusega jätkata. Detailplaneering on juba kinnitatud."

Kiirustada pole vaja

Hilise pärastlõuna kevadpäike soojendab ikka veel püramiidi ja kadakaid. Muruniiduk popsub ikka veel. Margus Aru pilk on suunatud aga maha, külateele. Kas julgeb nüüd mees veel pilgu tõsta, külainimestele jälle silma vaadata?

Margus Aru tõstab pilgu. "Julgen!", ütleb ta oma vaiksel, rahulikul moel. Ja pöörab pilgu sinna, kus kaks last just majast välja tormavad, tütarlapseohtu ema kannul.

"Külakeskus on pankrotipesast välja ostetud, tenniseväljak on mängimiseks jälle kõigile avatud, korvirõngas saab paika järgmise nädala lõpuks, selleks ajaks on valmis ka laste mänguväljak. Paigaldada on veel ühe püramiidi katusekivid ja aknad." Astume ühte õue. Sinna, kus proua Kersti - oma teist nime ta ei nimeta ja pildi peale jäämast keeldub! - teeb oma põnevat, loodusega harmoneeruvat kiviktaimlat veel põnevamaks. Aga torkivale küsimusele on ta nõus vastama.

"Ma ei ütleks," lausub proua Kersti, "et arendaja ja külarahva suhted nüüd päriselt korras oleks. Aga me suhtleme jälle, arutame ühiselt asju. Seegi on suur samm edasi."

Nüüd on siis nii, et selle projektiga ei saanud arendaja rikkamaks, aga kellegi ees enam võlgu ka pole. Aga Eestimaa, Harku vald, on saanud ühe omanäolise küla võrra rikkamaks.

"Nii see päris ei ole," ütleb Margus Aru. Ikka oma rahulikul moel. "Ka mina olen saanud rikkamaks. Seesmiselt. Ja targemaks. Ei tohi arenguid tagant kiirustada, kõik peab minema loomulikku rada."

3. juunil tahab Margus Aru korraldada külakeskuses lahtiste uste päeva. Siis saavad tutvuda kõik meditatsioonivõimalustega, proovida kätt korvpalli- või tenniseväljakul, viia ennast kurssi külakeskuse tegevusega. Ehk pole see enam kiirustatud areng vaid sündmuste loomulik kulg?
_______________________________________________________________________________

Lahtiste uste päev

Püramiidide küla lahtiste uste päev toimub küla keskuses pühapäeval, 3. juunil algusega kell 12.00. Kavas meditatsioon, spordivõistlused, kontsert. Täpsem info www.tahevarav.ee.