Rääkisime Püünsi kooli muusikaõpetaja Arvo Luigega muusikast, muusikaõpetaja tööst, mudilaskoorist The Musical Robbers ja koori plaanidest.

Muusikaõpetaja mitmekülgne koolitee

Arvo Luik on pärit Ida-Virumaalt Narvast, kus ta käis venekeelses koolis. Tema isa on vedurijuht ning ema raudteejaama direktori asetäitja, seega muusikaga nad seotud ei ole. Küll aga oskab Arvo isa akordioni mängida ning ema laulab. "Kui olin 9. Klassis, kutsuti mind kultuurimaja diskoõhtutele DJks. Kord kuus toimusid ka elava muusikaga tantsuõhtud täiskasvanutele. Kohalikku bändi juhatas Jüri Kisseljov, kelle tegevusest sain suurt inspiratsiooni ja hakkasin koguma džässmuusika vinüülplaate.

CDsid sel ajal veel saada polnud," meenutab Arvo Luik. Ta asus Narva muusikakooli klaverit õppima ning juba nelja aasta pärast astus Georg Otsa nimelisse Tallinna Muusikakooli klaveri erialale.

Mõnda aega õppis Arvo ka Eesti Muusikakadeemias, kuid pöördus siis tagasi Otsa kooli džässklaveri erialale (õp Aldo Meristo). Samal ajal hakkas ta mängima bändis. Paralleelselt õppis ka Tallinna Ülikoolis, kus omandas magistrikraadi muusikaõpetaja erialal.

Aastast 2006 on Arvo Luik Jäneda kooli ja aastast 2008 Püünsi kooli muusikaõpetaja ning aastast 2012 Tallinna Ülikooli Kunstide Instituudi õppejõud. Küsimuse peale, mis teda muusikaõpetaja töös rõõmustab, vastab Arvo: "Kui muusika toob lastele rõõmu, siis olen õnnelik, sel juhul on minu eesmärk täidetud." Ta arvab, et kui õpetaja ja lapsed on avatud, siis tuleb sellest välja tore koostöö. "Lisaks õpetamisele saan realiseerida kõiki oma oskusi - jõulukontsertidel kasutan alati live-bändi, arranžeerin lastelaule, teen fonogramme, noodigraafikat, loon muusikat ja veel palju muud," loetleb Arvo oma tegevusi.

Musikaalsed röövlid

Initsiatiiv ja eksperimenteerimine võib mõnikord ka keerulisi olukordi tekitada. "Näiteks Viimsi JazzPopFestiks on alati soov kavasse panna midagi vahvat ja mõnusat, kuid mõnikord peab tunnistama, et laul on mudilastele kas rütmiliselt, keeleliselt või mitmehäälsuse poolest liiga keeruline." Arvol on kahju, et koorilaulu enam tunniplaanis pole. Seetõttu tuleb festivaliks valmistudes kooriproove teha hommikul enne tundide algust.

Kui küsida, kuidas Püünsi kooli koor endale nime sai, vastab Arvo, et lapsed ise pakkusid. Nimeks sai The Musical Robbers, mis eesti keeles võiks tähendada musikaalseid röövleid.

Koor on pidanud oluliseks JazzPopFestil osalemist, kuna tegemist on kodupaiga festivaliga, mille sarnast mujal Eestis pole. Repertuaari valib Arvo, lähtudes lihtsast põhimõttest, et kavas oleks üks lugu, mis lapsi vaimustaks. Lõplik valik tehakse laste ja muusikaõpetaja koostöös, arvestatakse, kas laul on sobiv lastele ning kas laulust saab seadet teha.

"Selline laulude valik teebki Püünsi kooli koori eriliseks - repertuaar on tõsiseltvõetav ja kõrgetasemeline ning kavas on maailma muusikahitid," usub Arvo. Viimsi festivaliks harjutab koor tõsisemalt veebruarikuust saadik ning kui kõik õnnestub, võib seada ka kõrgemaid sihte - näiteks turnee.

Eriline festival

Arvo Luige sõnul on Jazz- PopFest väga eriline festival, kus saab bändi saatel esinemas kuulata erinevaid koori- ja vokaalansamblite koosseise.

"See on tõeline perekontsert, kus lapsevanemal on võimalus vaadata ja kuulata, kuidas tema laps esimese suure lavakogemuse saab, samuti on võimalik kuulata professionaalsemaid kollektiive. Esinemised on alati huvitavad ning kõrgel tasemel," räägib Arvo Luik oma kolmeaastasest festivalikogemusest.

Hoiame tema mudilaskoorile The Musical Robbers pöialt! Viimsi JazzPopFest toimub laupäeval, 4. mail Viimsi Koolis.

Kell 12 algab kaheosaline koguperekontsert, mis on kõigile tasuta, kell 17 algab vokaalmuusika kontsert ja kell 19 astub lavale JazzPopFesti 2011. aasta võitja Nuku koor ning saab kuulata festivali parimaid. Piletid Piletilevi eelmüügist on soodsamad, müügil on ka kahe tasulise kontserdi komplektpilet. Pileteid müüakse festivalipäeval ka kohapeal. Lisainfo www.viimsivald.ee/viimsi-popjazzfestival/.