Kriteeriumid on paigas

Soovijaid, kes Rae vallalt korterit tahaks, on palju, kuid vallal on oma nägemus, kes kortereid üürida saavad:

"Tänasel päeval on munitsipaalkorterite kasutusala üsna suur, sest üürnikeks on nii pensionäre kui noori. Sooviavaldajatest puudu ei ole, aga vallavalitsuse nägemus munitsipaalpinna kasutuse osas on see, et sinna saame paigutada ennekõike neid inimesi, kes on oma kodust põlengu tõttu ilma jäänud või kes on jäänud tervise halvenemise pärast või muul põhjusel, näiteks töökoha kaotus, elu hammasrataste vahele," rääkis Võrklaev.

Vallavanema sõnul peavad üürilepingute tähtajad olema üldjoontes lühikesed, et motiveerida inimesi otsima tööd ja et tekiks soov eluga edasi minna. „Iga olukord tuleb enne otsuse langetamist aga eraldi läbi vaadata."

Pinna saavad ka noored õpetajad

„Lisaks võib välja tuua, et viimastel aegadel on elukohasooviga vallavalitsuse poole pöördunud noored õpetajad, kes soovivad meie koolidesse või lasteaedadesse tööle tulla ja alustamiseks soovivad väiksemat ning odavamat üüripinda. Oleme otsustanud ka neile anda eluruume ajutiseks kasutuseks," rääkis Võrklaev.

Vald maksab tihti perede kommunaalkulusid

Vallale on vanemate korterite omamine koormav, sest maksta tuleb kommunaalkulusid ja kinnisvara tahab ka hooldust. Raskes olukorras pered ei suuda Mart Võrklaeva sõnul ka munitsipaalpinnal tihti oma üüri ja kommunaalkulusid tasuda.

Vallavanem on kindel, et munitsipaalkorterid on väga olulised, kuid osade pindade võõrandamist ta ei välista:

„Täna uusi munitsipaalkortereid juurde ehitada me ei plaani, kuid olemasolevaid vanemaid eluruume tuleb korrastada. Võõrandamise osas oleme üksikuid pindasid aja jooksul realiseerinud ja mõned võivad tulevikus veel arutuse alla tulla.  Suund on hoida ja säilitada munitsipaalpindadena majad, kus on palju väikseid eluruume, aga üksikult seisvad elupinnad, mille kulud on kõrged, on mõistlik edaspidi võõrandada," ütles vallavanem.

Vallavalitsuse seisukoht on, et eluruumide omamine munitsipaalomandis on vajalik sel määral, et pakkuda ajutist elamispinda tõeliselt hädasolevatele inimestele.