Kui arvestada, et vastavalt EMTA andmetele on Rae vallas iga tööealise inimese kohta 2012. aasta andmetel 1,83 töökohta, siis tööalane sisseränne valla ettevõtetesse on märkimisväärne. Ettevõtlikkuse arengukava üks sihtsuunitlus on süstida noortesse pealehakkamist saamaks hakkama ettearvamatu tulevikuga ja juhatada nad õigete uste taha, et kõik leiaks omale ka koduvallas sobiva töökoha või eneseteostusviisi. See aga tähendab noorega tegelemist juba tema varajasest noorusest peale.

Arengukava tegevuskava on töötanud välja koostöös valla ettevõtjad, koolid ja omavalitsus ning kõigil on võrdselt oluline roll ka arengukava edaspidisel ellurakendumisel. Arengukava loomisele on 2012. aasta alguses hoo sisse tõuganud endine vallavanem Veigo Gutmann.

Noorte ettevõtlikkuse arengukava esitlus toimub 24. aprillil kell 15.00-18.00 Jüri Gümnaasiumis. Registreerimine 19. aprillini e-posti aadressil anne-ly.suvi@rae.ee või telefonil 605 6764. Osalema on oodatud Rae valla koolide õpetajad, õpilased, lapsevanemad, ettevõtted, organisatsioonid, kes soovivad arendada noorte ettevõtlikust.

Süstime noortesse ettevõtlikkust Kolm küsimust arengukava koostajatele Kui suur on prognoosi järgi tööjõuturg 10 aasta pärast Rae vallas, kui arvestada tänast elanike arvu ja demograafilist arengut?

Aarne Leisalu, Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskus, investorkonsultant: Rae vallas on suur noorte tööealiste elanike osakaal ja jätkuv sisseränne ning järgmisel kümnendil siseneb vallas tööturule rohkem inimesi, kui sealt vananemise tõttu potentsiaalselt välja langeb. Arengukava koostamise raames läbiviidud ettevõtete küsitluse kohaselt kavatseb 30% küsitlusele vastanud ettevõtetest oma tegevust Rae vallas laiendada. Seega tuleb nentida, et olemas on arvestatav huvi tegevuse laiendamiseks Rae vallas ja sellega seoses ka valla tööjõu vastu. Samas elab väga suur osa Rae vallas registreeritud ettevõtete töötajaskonnast väljaspool Rae valda. Täiendava tööjõu vajadust lähema 5 aasta jooksul kinnitas valdav enamus küsitlusele vastanud ettevõtetest.

Valdav on vajadus oskustööliste järele, aga ka müügi ja turustuse spetsialistide, keskastme juhtide ja inseneride järele. Eelnevast tulenevalt võiks oluliseks pidada eelkõige Rae valla noorte kutsehariduslikku suunitlust ning selle gümnaasiumiharidusega õige vahekorra leidmist.

Kui suured on hinnanguliselt meie noorte teadmised kohalikest ettevõtetest?

Jüri Gümnaasiumi juhtivtöötajad arendusjuht Kristi Vimberg, õppedirektor Anne Kloren ja direktor Maria Tiro: I ja II kooliastme inimeseõpetuse tundides saavad õpilased võimaluse rääkida oma teadmistest kohalikest ettevõtetest.

Erinevad õppeülesanded suunavad õpilasi otsima kohalike ettevõtete kohta infot internetist.

Koostöö lastevanematega annab võimaluse saada teadmisi erinevate ettevõtete spetsialistidelt.

Suurematele õpilastele on kohalikke ettevõtteid ja nende tegevust tutvustatud karjääripäeva kaudu. See on üritus, kus muuhulgas tutvustavad kohalike ettevõtete esindajad oma asutusi, töötamise tingimusi, vajalikke erialasid. Selle kaudu suunavad nad meie õpilasi eriala valikul. Läbi aastate on karjääripäevadel esinenud kümmekond Rae valla ettevõtet. Järjepidevam koostöö on kolme ettevõttega.

Kui palju on noorte ettevõtlikkuse arengukava rakendumisest kasu ettevõtjatele?

AS Kalev tegevdirektor Kaido Kaare: Noorte ettevõtlikkuse arengukava suurendab loodetavasti noorte teadlikkust vallas tegutsevate ettevõtete kohta, neis olevate ametikohtade ja töö iseloomu kohta. Arengukava raames tekib ilmselt ka otsekontakte kohalike ettevõtetega, mis võivad hiljem realiseeruda näiteks praktikana ettevõttes ja sealt edasi sobivuse korral ka juba konkreetse tööna samas. Kuna ettevõtted seisavad täna tihtipeale silmitsi tööjõupuudusega, siis loob osalemine arengukavas meile võimaluse leida andekaid noori juba varakult, vajadusel nende kujunemise juures kaasa rääkida ja nii endale sobivaid töötajaid leida.

Noored omakorda saavad uusi teadmisi, mis lihtsustavad nende valikuid, ja ehk ka arusaamise, et hea töökoht võib ka kodu lähedal paikneda.
____________________________________________

Oluline on ettevõtliku eluhoiaku kujundamine

Töögrupis osalenud abivallavanema Madis Sariku sõnul oli noorte ettevõtlikkuse arengukava loomisel kõigil osapooltel oma huvi, aga samal ajal ka üks eesmärk, milleks on noortes ettevõtliku eluhoiaku kujundamine. Rae vallavalitsuse seisukoht on, et meie tänased noored oleksid iseendaga hästi toimetulevad ja ettevõtlikud inimesed, kes ei pea ilmtingimata koduvallast töö pärast ära minema ning et ettevõtjad ei peaks muretsema pideva tööjõu puuduse pärast.