Vanakuu ajal on kasulik põletispuid ja kõiki tarvituspuid lehtpuist raiuda, et ei mädane ja hästi kõvaks kuivavad. Saunas tuleb oma ihu vihelda, et sügelemine kaoks. Põllule on hea sõnnikut vedada, et hästi ruttu ära mädaneks. Sellel ajal tuleks ka põldu korrata ja äestada, et umbrohi kaoks. Luudi tuleks teha, et kirpa ei tekiks. Täiel kuul, kui kuust riivatakse, on hää aeg: sügelisi, käsnu, prussakaid, kirpa, lutikaid ja kõiki söödikuid rohitseda, siis need kohe kaovad.

Mõned aegade tagused nõuanded esimese püha hommikuks

Esimese püha hommikul tuli vastastikusel tervitamisel üksteisele „laksu lüüa“ peopesale. Kellel see ei õnnestunud, pidi teisele muna andma.
Esimese püha hommikul tuli kindlasti kirikusse minna, kui keegi tahtis oma majanduslikku olukorda parandada. Selleks tuli sellel ajal, kui õpetaja (õigeusukirikus) ütles: „Kristus on surnust üles tõusnud“ ütelda vaikselt sõnad: „Minu raha on üles tõusnud“. Veel pidi olema sellel isikul kodus varem saapasäärde peidetud raha. Kui hiljem selle raha eest midagi osteti, pidi see ikka ostja kätte tagasi tulema.

Retsept õigeusklike köögist

Kulitš ehk lihavõttesai küpsetati valmis laupäeval ja see võeti kaasa kirikusse esimese püha hommikul, kus teda lasti õnnistada ja siis jälle koju perele söömiseks viidi.
Valmista taigen: 50 g pärmi, 0,5 l piima, 0,5 tl soola, 1 kg jahu, 200 g võid, 200 g suhkrut, 6 muna (lahti kloppida), 50 g sidrunisukaadi, kardemoni, 100 grammi rosinaid. (Kui tainas jääb liiga pehme, lisa jahu).
Kui tainas on kerkinud, jaota see kolme ossa nii, et tükid on suuruse järjekorras. Veereta need kukliteks ning vajuta suurim ja keskmine kukkel lamedaks. Tõsta üksteise peale. Väikseim jäta ümmargusena kõige peale. Määri munaga. Küpseta. Katsu sukavardaga, kas on küps. Jahtunult raputa tuhksuhkruga üle.