Koostöö Tabasalu muusikakooliga algas Barbol kuus aastat tagasi. Parasjagu kolis naine Tartust Tallinnasse, kui selleaegne kooli kandleõpetaja Barbot direktorile välja pakkus.

"Ime, et Kalev Konsa mind tööle võttis. Minul ei olnud grammigi muusikalist haridust," naerab ta. Tänaseks pole toonast valikut keegi kahetsenud.

Barbo õpetab koolis põhiliselt väikest kannelt. Lisaks mängib ta torupilli, hakkama saab lõõtsa ja karmoskaga, sikusarvega ning vilepilliga. "Kandleõpilasi on praegu viis ja lisaks veel kandlering.
Tundub, et rahvapillide populaarsuses on uus laine. Kannelt õpilakse ka lisapillina," rõõmustab Barbo.

Mängib Läti puntides

Naise enda muusikutegevus on rahvusvaheline. Nii mängib ta Läti ansamblis "Auli" torupilli. Bändis on kokku kuus torupilli, kolm trummi ja üks bass. Leanne on ansamblis ainuke eestlane.

Tai-Tai on aga kolmest rahvusest koosnev ansambel, mille moodustavad eestlane Leanne Barbo, liivlased ja lätlased.

Selles mängib näiteks ansamblist Tulli Lum ehk Kuum Lumi kuulsust kogunud liivlanna Julgi Stalte. "Teeme sellist mahedamat rahvamuusikat. Raju hevit päris ei mängi. Seda teeb ansambli Metsatöll Läti analoog Syforger. Nende mõlemaga olen ka ühel korral koos mänginud," ütleb Tai-Tai asutaja Barbo.

Kuidas elavad liivlased, keda on jäänud alles väga vähe? Muusiku sõnul käib sealkandis tõeline noorte ärkamine.

Õpilakse keelt ning lauldakse armsaid laule.Hiljuti ilmus ka liivi-eesti-läti sõnaraamatu uus väljaanne.

"Juurte juurde jõudmine on alati meeldiv. Minu südame valik on tegelikult mängida naturaalseid rahvapillilugusid tantsuks. Olen ka Tallinna tantsuklubi perenaine ning praegu tegutseme ajutiselt Uuel tänaval Okasroosikese lossis," räägib Barbo.

Ikka iseõppija

Loo alguses oli juttu, et Leanne oli Tabasalus õpetamise alguses iseõppija. Kuidas on muusikalise haridusega lood praegu? "Külapillimehe taust on hea ja vajalik. Põhiline haridus on ikka iseõppimine. Aga lisandunud on ka muusikakadeemia ning Tartu ülikooli folkloristika. See on hea baas," räägib naine.

Praegu pendeldab Barbo Tallinna ja Tabasalu vahel. Bussi või liinitakso sõitude kaaslasteks kaks suurt kotti pillidega

Kas uusi pille mängijatele ikka jagub? "Kandlemeistreid on Eestis palju ning igaühel väga erinev arusaam pillist," kiidab ta. Torupillidega on veidi kitsam, sest Eestis on vaid üks tõeline meistritedünastia, ehk Ants Taul ja poeg Andrus. Saaremaal töötab ka noor meistrimees Aardam. "Aga uued pillid on vastupidavad ning hästi tehtud," räägib Barbo.
_________________________________________________________

Mis on Veelinnurahva rahastu?

• Lennart Meri Veelinnurahva rahastu on asutatud 2007. aastal eesmärgiga jäädvustada väljapaistva riigimehe ja soome-ugri rahvaste uurija mälestust ning toetada noorte loomingulist ja üldkasulikku tegevust soome-ugri rahvaste hüvanguks.

• Stipendium määratakse rahastu nõukogu otsusega kuni 33aastasele noorele, võttes arvesse tema erialalist edukust ja üldkasulikku tegevust.

• Senini on stipendium antud välja vaid üks kord - 2009. aastal pälvis selle Eestis elav komi rahvusest keeleteadlane Nikolai Kuznetsov.

• Vaata lisa www.fennougria.ee.