Anne, sel kuul suurt elevust tekitanud sündmus rahvateatri etendus Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola on läbi. Millised on praegused emotsioonid mõeldes etenduse peale?

Minu ja rahvateatri näitlejate emotsioonid on loomulikult laes. Eks see tekitab alati elevust, kui rahvale etendus meeldib ja see on tore ning sellepärast me teemegi seda.

Kui palju tööd tuli teha, et kokku panna üks ligi kahetunnine tükk?

Palju. Seekord alustasime küll hiljem ehk siis kevadel. Tavaliselt oleme juba sügisel pihta hakanud. Tegelikult mahuliselt oli ta suurem kui eelmised tükid.

Kas liiga suurt tükki ei võtnud hammustada?

Mulle endale Säärase mulgi näidend väga meeldis. Ma juba ammu vaatasin, et suvel võiks siin vallamaja hoovis seda etendada. Me oleme ennegi selliseid algupärandeid teinud. Kõik, keda ma näidendisse valisin, said ka kenasti hakkama.

Kuidas said paika näitlejad ja rollid?

Kui ma võtan kätte ühe käsikirja, siis mul kangastuvad kohe silme ees, kellena ma kedagi tahan näha. Ainult peretütre rolliga oli sedasi, et algselt plaanisin sinna Marit Paasi, kes on Sillaotsa Kooli õpetaja, kuid kuna loobus, sest pidi reisile minema, siis sai Merlele pakutud. Teised näitlejad said küll täpselt need rollid, kuhu ma neid algselt mõtlesin.

Rahvateater on ka enne Kurepalus lavastusi etendanud. Kui palju on koosseis muutunud viimaste etendusega?

Põhimõtteliselt on tuumik sama. Ivar, Maire ja Margus on kolmekesi algusest peale. Lisandusid veel Peeter ja Erki. Ingar ja Merle on uuemad näitlejad.

Arusaadavalt ei ole teatrietenduse ettevalmistus vaid proovid. Millised tegevused esietendusele veel eelnevad?

Kui ta vaid läheks nii lihtsalt, et on ainult proovid ja paned ühe laua keset õue, oleks ju lihtne. Mäletan näiteks, kui meil oli Tuhkatriinu etendus, siis kunstnik joonistas meile spetsiaalselt dekoratsioonid. Seekord sai mööda küla otsitud ajakohased riided selga ja pars oli vaja ehitada ning kuidagi oli tarvis taluhõngu luua.

Kui suure tõenäosusega saab Säärast mulki veel kusagil näha. On ju palju tööd ära tehtud, kas kahju poleks jätta asi nüüd järjeta?

Minul ei ole kahju, sest mina lavastangi nendele inimestele, kes võtavad selle aja ja tulevad sel ühel korral vaatama. Kes seda näha tahtsid, need said ja mõned vaatavad veel ka video pealt. Lisaks, nii nagu tekst meelde jääb, hakkab ta ka meelest ära minema. Ei, Seda etendust enam ei tule.

Millal siis uue lavastuse proovid algavad?

Mitte nii pea ilmselt. Inimesed on küll andekad, kuid enamikul on oma põhitööd kaugemal ja pole aega, kuid mul oleks hea meel, kui keegi teine võtaks kätte ja teeks midagi, miks mitte ka lastega.

Kevadel võtsid enda peale Kurepalu talgud ja tegite heakorratöödega nö. „Kurepalu kultuurikülaks ära“. Mis paneb sind nõnda omakasupüüdmatult tegutsema?

Ma elan sellise põhimõttega, et kui sa tahad riigilt midagi saada, siis pead ka midagi tagasi andma. Kui seda lahti mõtestada, siis ma leian, et iga inimene võib teha midagi vabatahtlikult või ühiskonna jaoks. Ei pea alati kõige eest raha saama, seda enam kui sa veel elad siin.

Oled osa võtnud ka vallavolikogu tööst. Mis põhjusel kandideerinud oled?

Kandideerisin tahtest vallaelus kaasa lüüa ja tutvuda poliitika tegemisega. Ausalt öeldes kõik mulle selle juures ei istunud, aga poliitika mulle tegelikult meeldib.

Oled põline Haaslava valla elanik?

Olen siis Kurepalus elanud eluaeg. Koolis käisin Sillaotsal ja Ülenurmes.

Mida tegid pärast koolide lõpetamist?

Olin vallas tehniline sekretär. Põhiliselt olen teinud postitööd. Linnas olen erinevaid ülesandeid täitnud ja praegu olen Eesti Posti lepinguline partner. Autos on mul aega mõttetööd teha, kui posti kõik kokku panen. Saan suhelda tavaliste inimestega, kes mulle inspiratsiooni annavad. Õhtupoole saan oma hobidega tegelda: käin kooris laulmas, mul on ka fotograafia huvi.

Oled ka Kurepalu külaselts Priius juhatuse liige. Kuidas külaseltsil läheb ja mis tehtud, mis plaanis?

Teeme vaikselt ja nii palju kui ise jõuame. Viimati oli leivategu ja suur suwepäev. Sügisel peaks üks õpituba tulema, talvel kindlasti jõululaat. Arvan, et seltsi-tegevust on siin igale vanuserühmale.