Piret Linnamägi: Ennekõike on selleks soov teha muudatusi, et järgmisel aastal peetavatele 20-ndatele puupäevadele väärikalt vastu minna.

Märt Linnamägi: Varbola Puu korraldamisel on sellel aastal mitmeid muutusi, millest esimene oli Piretiga peakorraldaja rolli vahetamine. Viimastel aastatel on ürituse korraldamine jäänud suuremas osas meie perekonna kanda ning see lihtsustas minu otsust võtta vastutusrikas peakorraldaja roll. Tahan puupäevadel läbi viia teatud muudatusi, mis annaks toimuvale uut hingamist.

Meile mõlemale oli kohtade vahetus loogiline samm. Olen puupäevade korraldamise juures olnud juba päris poisikesest peale ning aidanud kõikvõimalike abitööde tegemisega. Kui oled elus mõne ettevõtmisega väga lähedalt seotud, siis näed ka kõrvalt, mis on selle plussid ja miinused. Tagasiside eri pooltelt on pannud mõtted liikuma, millised võimalused on puupäevi edukamalt läbi viia.

Tahet ja mõtteid on peas palju, mida soovin ellu viia. Mulle on hästi palju jõudu ja energiat andnud eelkõige skulptorite tagasiside, sest just nemad on Varbola puupäevade sangarid, kes loovad puunottidest imelisi kunstiväärtusi ja panevad sinna sisse oma hinge ning energia.

Kui palju osalejaid ja millistest riikidest seekord ootate?

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis on oodata Varbola linnusele umbes 35 skulptorit kaheksast välisriigist: Soomest, Venemaalt, Leedust, Poolast, Valgevenest, Ukrainast, Saksamaalt ja Prantsusmaalt.

Kohal on suurem osa Eesti skulptoreid, kes ise nimetavad endid ka vigursaagijateks. Jooksvalt täiendame registreerunute nimekirja nii kodulehel kui ka Facebookis. Kodulehelt saab ka paljude tegijate kohta lisainfot. Seda tasub uurida, sest välisriikidest tuleb osalema mitu maailmas väga kõrgelt tunnustatud ja auhinnatud kujurit.

Osalejad alustavad tööd juba teisipäeval, 4. augustil ehk varasemast päev varem. Kas senine aeg (kolmapäevast laupäevani) jäi napiks?

Puupäevade pikendamine päeva võrra oli vajalik samm, et anda võimalus tegijatel ette võtta veel suuremaid ja keerulisemaid töid.

Minu silmis on Varbola Puu osalejatele eelkõige õppimise ja iseenda arendamise koht. Korraldajatena tahame neile pakkuda võimalikult häid tingimusi. Siia tuleb kokku väga erineva taustaga tegijaid – nii täiesti algajaid, kui juba professionaale ja hobi korras katsetajaid. Siin saadakse vahetult üksteise pealt õppida ja jagada kogemusi. Puupäevad ei ole mõeldud üksteisega võistlemiseks, kuigi seekord on ka võistlusmoment sisse toodud.

Mida kujutab endast esmakordselt toimuv puuskulptuuride aja peale saagimise võistlus?

Peale põhitöö või põhitööde tegemist on võimalus võistelda. Võistlusest osavõtt on vaid vabatahtlikkuse alusel. Kujurid valivad enne võistlust endale puunotid välja, võivad teha visandi ja väiksemaid ettevalmistusi. Pärast stardipauku on kõigil täpselt üks tund aega, et kuju valmis saada. Kasutatavate tööriistade osas piiranguid ei ole, kuid eeldatavasti tehakse suurem osa valmis mootorsaega ning viimistletakse elektriliste ja puutöö tööriistadega. Samuti on kõigil vabad käed teema osas– puukuju tehakse vastavalt enda fantaasiale.

Peale tööde valmimist toimub ühe tunni jooksul rahvahääletus ehk võitjaks tuleb see, kes saab kõige rohkem hääli. Võitnud töö läheb kõigi hääletajate vahel loosi. Võistlusel valmivad tööd pannakse nii oksjonile kui kingitakse suurematele sponsoritele Varbola puupäevade toetamise eest.

Uuendus on seegi, et käsitööturg on reedel ja et kogu sündmus on alkoholivaba.

Käsitööturg on seekord reedel. Tegime muudatuse seoses Varbola linnuse iseärasustega– sõidukitele on linnusesse sissepääsuks ainult üks järsu tõusuga üherealine tee ning liiklusereguleerimine on olnud alati raskendatud. Laupäeval on kohal olnud väga palju külastajaid ning mida vähem masinaid linnusel liikleb, seda mõnusam on ka kogu õhkkond.

Korraldajatena anname oma panuse alkoholivabade suveürituste korraldamisel. Puupäevad on teistlaadi ettevõtmine kui tavalised meelelahutuslikud sündmused. Eelkõige on see kunsti ja kujurite tutvustamine suuremale vaatajaskonnale. Puupäevadel on loomulikult ka kultuuriline osa. Selle aasta peaesinejad on Margus Vaher ja tšellokvartett C-Jam.

Linnuse omapärane õhkkond ,puuskulptuurid ning meelelahutuslik muusikaline osa, mis kulmineerub traditsiooniks saanud Raul Meele tuleinstallatsiooniga annab inimestele palju vahetuma ja meeleolukama tuju kui mistahes alkohoolne jook –tuleb osata seda kõike hinnata ilma alkoholita!

Puupäevade kindel osa on ka oksjon, kus mõnikord läheb väga hasartseks pakkumiseks. See on juba omaette etendus.

Laupäeval on võimalik kõigil soovijatel osaleda oksjonil, sest pea kõik valminud skulptuurid lähevad suulisele enampakkumisele. Et saada paremat ülevaadet, millised taiesed sel aastal valmivad, tasub võimalusel käia varasematel päevadel neid kohapeal üle vaatamas. Võimalus on valmis või valmivaid töid näha ka meie kodulehel www.varbolapuu.com. Kindlasti on meie kõigil kodudes või mujal selliseid kohti, kuhu väga hästi sobiksid kujurite poolt puule uue elu andnud skulptuurid. Tahame, et puupäevad pakuksid endiselt kõigile huvi ja ootame teid Varbola Puust osa saama!