Majanduslikult on kogu riigis valitsenud stabiilne majanduskasv, kuid kahjuks käivad majandustõus ja inflatsioon üheskoos. Loodan, et järgnevatel aastatel see muutub ning olukord tõesti läheb inimeste jaoks paremaks. Valla eelarvele on jätkuvalt suur surve ning seda enam peame olema kaalutletud ja konservatiivsed otsuste langetamisel. Kuid siiski- oleme viimase viis aasta jooksul investeerinud kokku 2,4 miljonit eurot. Eelmise ja selle aasta investeering on Aravete ja Käravete alevike ühisvee- ja kanalisatsiooni süsteemide rekonstrueerimine, mille maksumus on kokku üle 4 miljoni euro. Kõik need investeeringud on tehtud selleks, et meie kodukohas oleks kvaliteetne elukeskkond, kus inimesed saaksid ja tahaksid elada. Arvestades viimaste aastate investeeringute mahtu, peame leppima, et kõiki asju korraga ei saa!

Väga hea meel on selle üle, et ettevõtjad jätkuvalt investeerivad meie valda ning loovad uusi töökohti. Tänavu valmis Aravete biojaam, mis on suurim ja olulisem investeering meie vallas. Alates septembrist köetakse Aravete asulat kombineeritult vana katlamajaga ja biogaasi soojusega ning selle tulemusena on soojahind viis protsenti langenud. Loodan ja arvan, et hind langeb veel. Tänan meie valla ettevõtjaid eduka koostöö eest ning hoolivuse ja toetuse eest meie kogukonnale.

Endiselt tekitab muret rahvaarvu vähenemine. Detsembris avaldati rahvaloenduse andmed, mille tulemusena selgub, et meie piirkonnas elab 451 inimest vähem võrreldes aastaga 2000. Seda enam peame pöörama tähelepanu meie elukeskkonnale ja kõikidele vanusegruppidele, et elanikkond ei väheneks ja kodukoha jätkusuutlikkus oleks tagatud. Positiivne on, et tänavu registreeriti vallamajas 28 sündi ning meie lasteaedade kohtade arv on täidetud.

Palju räägiti möödunul aastal haridusest. Plaanitavad haridusreformid riigi poolt on kohati olnud väga hirmutavad. Kurb on tõdeda, et koostöö ühise gümnaasiumi osas on takerdunud, kuid see ei tähenda, et me ei tee enam naabritega koostööd. Gümnaasiumi hariduse juures on kolm tähtsat teesi tänase seadusandluse juures: esiteks peavad olema õpilased, keda õpetada; teiseks peab olema kvaliteetne haridus ja kolmandaks alles raha. Tänase seadusandluse juures on meil võimalik kooli pidada, kui esimesed kaks tingimust on täidetud.

Möödunud aasta kohta võib öelda kodanikualgatuse aasta. Meie vallas on aktiivsed nii eakad, näiteks regulaarselt koos käiv eakate klubi Vokiratas kui ka noored ja noortekeskused. Üks suurimaid rõõme on, kui noored tahavad ise midagi ära teha. Aravete Keskkooli 11. klassi õpilased remontisid enda algatusel koostöös kogukonnaga muusika klassi ning pälvisid selle eest Järvamaa Aasta Noorte Algatus 2012 tiitli. Noorte tublidust tõestavad ka mitmed teised möödunud aastal läbi viidud noortealgatuslikud projektid.

Ambla vallas on tehtud selle aasta jooksul üheskoos väga palju. Amblas korrastati jõeäär ja tänu noortekeskuse noorteprojektidele on uue välisilme saanud ka bussijaam ning külaplats sinna rajatud võrkpalliväljakuga. Lisaks korraldati kihelkonnapäevad, tähistati Aravete Tuletõrje 100. aastapäeva ning muidugi kustumatu elamuse andsid „Süvahavva" telesari ja selle tegijad. Kõik need tegemised on omamoodi olulised. Oleme näidanud, et üheskoos kogukonnana, sõpradena ja vallana on võimalik teha suuri tegusid.

Siinkohal ei saa jätta mainimata meie vallas tegutsevaid mittetulundusühinguid, kes aktiivselt tegutsevad ning rikastavad meie igapäevaelu. Esile tahaks tuua Ambla Spordiklubi, kes aasta tagasi võttis enda hallata spordihoone ning koostöös vallaga on eesmärgiks seadnud parendada hoone seisukorda. Tänaseks on esimesed projektid teostatud ning usun, et meie ühised plaanid saavad teoks.

Selle aasta saavutused spordivallas on olnud suurepärased. Väga tublid on meie noored suusatajad, kes on edukalt esindanud erinevatel võistlustel Ambla valda. Jalgpallimeeskond saavutas III kohta neljandas liigas ja meie korvpallimeeskond, kes tulid 2012. aasta järvamaa meistriteks ning ühtlasi saavutati ka Eesti Karikamängude 5-8. koht. Elamuslik oli mäng Eesti meistri Kalev Cramo vastu. Meie korvpallimeeskond on pakkunud meile põnevaid spordielamusi läbi kogu lõppenud aasta

Et elus edukalt edasi minna, peame meenutama rohkem positiivseid asju. Tuletagem meelde häid sündmusid, ammutagem sellest positiivset energiat. Seda kõik selleks, et julgelt ühtse perena minna uude aastasse. Ma tänan meie valla asutusi ja volikogu hea koostöö ning mõistva suhtumise eest.

Soovin kõigile teguderohket ning edukat uut aastat!