Mõeldes mööduvale aastale, meenuvad märksõnad: tõmbekeskuste Eesti, haridusreform, linnastumine. Need on asjad, millest ministeeriumid, poliitikud ja ajakirjanikud on palju rääkinud. Kurb on tõdeda, et räägitakse pidevalt, kui suutmatud on omavalitsused, maakoolid ja, et kõik peab koonduma linnadesse. On kujunenud seisukoht, et ainult suur on hea. Ma ei taha väita, et kõik on Eestis hästi ja ei ole vaja muutusi, vaid üldisest kuvandist, mis on pigem negatiivne ning tekitab muret. Ma ei nõustu, et suur on alati parem. Omavalitsuse üks põhirolle on hariduse andmine alusõppest gümnaasiumini. Haridusreformist räägitakse pidevalt ja peamiseks teemaks on hariduse kvaliteet. Ei taha nõustuda ministeeriumi väitega, et suured koolid on meie vaimukultuuri võti. Kui võrrelda selle aasta Aravete Keskkooli 3. klassi eesti keele ja 6. klassi matemaatika ning Ambla Lasteaed-Põhikooli 6. klassi eesti keele tasemetööde tulemusi riikliku keskmisega, siis leiame, et meie õpilaste tulemused on üle vabariigi keskmise. Tulemuste mõõtmine on vaid üks hinnang. Tähtsal kohal on ka kogukonna toimimine, millega ei arvestata reformide juures. Haridusasutus on ja jääb kogukonna südameks. Olgu selleks lasteaed või kool - see on koht, kus saavad kokku lapsed, lapsevanemad ja vanavanemad. Seal toimub infovahetus ja arutelu. Siinkohal peame ise seisma enda eest ning kaasa rääkima võimalike reformide negatiivsest mõjust meie kogukonnale.

Rääkides haridusest, ei tohi unustada meie haridusasutustes töötavaid häid õpetajaid. Märkimisväärne on, et Järvamaa aasta õpetajaks on valitud Aravete Keskkooli õpetaja Maie Paap ning Järvamaa aasta tervisetegu on „Ravimtaimede kasvatamine ja tundmaõppimine Aravete Lasteaias Mesimumm". Sellised tunnustused tõestavad, et meie koolides saadav haridus on kvaliteetne. Mida rohkem meie valla noored eelistavad kodukoha koole, seda suuremaks kujuneb nende ühtehoidmine ning hoolimine kodukoha heaolu pärast.

Möödunud aasta tõestas, et meie valla noored on aktiivsed. Noorte eestvedamisel korraldati V Ambla valla noortepäev. Aravete koolis tegutsesid mitmed õpilasfirmad, nendest ÕF Sõnaväänits pääses üleriigilisele lõppvõistlusele ja meie noored osalevad Eesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede konkurssil. Me kõik teame, et noored on meie tulevik  ning edu tagavad meile just sellised ettevõtlikud ja julged noored.

Olulist rolli kogukonnas kannavad ettevõtjad. Rõõmu valmistab see, et ettevõtjad endiselt investeerivad tootmisesse ja loovad vallale lisaväärtust, pakkudes kohalikele inimestele tööd ning arendades kohalikku elu. Tänu ettevõtjate investeeringutele, on sellest sügisest vähenenud soojuse hind 12% Aravete kaugküttepiirkonnas. Siinkohal tänan kõiki meie piirkonnas tegutsevaid ettevõtjaid ning loodan, et ühine koostöö jätkub edaspidiselt.

Tähtsal kohal meie valla igapäevaelus on mittetulundusühingud. Valla ja MTÜ-de vahel toimib hea sünergia ning ühiselt korraldatakse erinevaid üritusi, mis on ühtlasi saanud traditsiooniks ning nendest osavõtt on üsna suur. Koostöö ei piirdu ainult ürituste korraldamisega, vaid tänaseks oleme ühiselt suutnud parandada ka samm sammu haaval sportimisvõimalusi. Koostöös Ambla spordiklubiga on valminud spordihoone renoveerimisprojekt ja esimesed tööd soojustamiseks on tehtud. Täna koostatakse järgmist rahastustaotlust, et edasi minna järgmise renoveerimisetapiga. See on elav näide, kuidas on võimalik parandada meie vaba aja veetmise võimalusi. Loodan, et lähiaastatel leiame koostööpartneri, kellega samal viisil arendada kultuurivaldkonda.

Meie jaoks on oluline, et tegevust oleks kõigile alates väiksest lapsest kuni eakani. Mul on hea meel, et 22 aastat vabal kujul tegutsenud eakate klubi Vokiratas on sellest aastast registreeritud MTÜ-na, mistõttu on meil üheskoos võimalus taotleda lisarahastust klubi tegevusele. Sellised koostöömudelid annavad meile võimaluse arendada ja tuua lisaväärtust meie kodukohta.

Ambla valla au ja mainet on kõrgel hoidnud spordiinimesed. Vallas korraldatakse erinevaid spordiüritusi ja -võistluseid, kuhu tuleb osalejaid siitsamast ja ka mujalt. Suurepäraseid tulemusi saavutasid meie suusatajad, tubli tulemuse tegi Ambla valla meeskond Eesti Meistrivõistlustel jalgpallis, saavutades idatsoonis 6. koha. "Aasta Tegija" 2012, Ambla valla korvpallimeeskond, mängib taas esiliigas ning ühtlasi saavutasid mehed I koha Järvamaa Meistrivõistlustel. Mul on siiralt hea meel, et meie vallas on endast hoolivad ja sportlikud inimesed.

Ma tänan kõiki, kes on panustanud meie kogukonda. Üheskoos on meil veel paju teha, kuid just koos mõeldes ja tegutsedes suudame palju. Soovin kõigile edu uuel aastal!