Üldkogu raames peetakse mitmeid huvitavaid diskussioone ja arutelusid Euroopa poliitikute ning linnade ja regioonide vahel, et luua viljakas dialoog Euroopa poliitikute ja selle poliitika tegelike elluviijate vahel.

Rakvere linn ühines Linnapeade paktiga ühena esimestest linnadest aastal 2009, võttes ühinemisega koos teiste Euroopa linnadega eesmärgiks vähendada CO2 heitkoguseid 20 protsendi võrra aastaks 2020.

Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnul oli koostas Rakvere linn 2009. aastal ainsa linnana Eestis säästva energia kava, mis on praeguseks ka täielikult ellu viidud. Rakvere võttis esimese Eesti linnana tänavavalgustuses ja enamikus linnale kuuluvates hoonetes kasutusele rohelise energia. Selle sammuga säästis linn süsinikdioksiidi heitkoguseid 13 protsendi võrra.

2008. aastal selgitas Rakvere linn koolide ja lasteaedade energiatõhususe analüüsi põhjal välja energiakulukamad objektid ja asus selle põhjal suunama oma investeeringuid. Praeguseks on enamik Rakvere linnale kuuluvaid hooneid energiasäästlikud.

Rakvere soodustab energiasäästu ka lõpptarbijale. Linnas on välja töötatud näidisprojektid linna kortermajadele energiakadude vältimiseks.

Rakvere linna tõhus tegevus energia säästmisel viis Rakvere 2010. aastal Euroopa Energiaauhinna konkursil kuue nomineeritud parima linna hulka.

Uue algatusena ühines Rakvere 2011. aastal Euroopa Komisjoni algatusega „Targad linnad ja kogukonnad". Algatuse raames on linnal kavas koos Eesti juhtivate ülikoolide ja ettevõtjatega Rakverre rajada Targa Maja Kompetentsikeskus.

Brüsselis peetaval Linnapeade pakti üldkogul osaleb Eestist lisaks Rakvere linnale ka Tallinn.

Linnapea Andres Jaadla naaseb Brüsselist 30.novembril.