Nüüd, 40 aastat hiljem muuseumi jaoks küll mitte pika, kuid värvika ajaloo verstaposti tähistamisel, tuli mulle see esimene restoranis Kevad peetud pidu meelde. Tänavu algas pidu ilusa kontserdiga Viimsi Püha Jaakobi kirikus ja sellele järgnes püha söömaaeg Rannarahva Muuseumis, kus sõna otseses mõttes oli kaetud kogu Eesti maitsete Noa laev. Päevi näinud ning võrkude ja ujukitega dekoreeritud vanasesse paati oli kaetud šikk ja külluslik rannarahvale iseloomulik maitsete palett, millest ei puudunud ükski Eesti kööki ja traditsioone esindav maitse. Erinevatel tasapindadel särasid nii klassikalised kilud kui ka kodupurki pandud sprotid, tilliga marineeritud lõhe ja siig, traditsiooniline räimerollmops ja trendikad tsitrusmarineeritud räimed, nii suitsukala leivakate kui ka erinevad heeringad.

Ei puudunud ka soola, või ja tilliga valmistatud kuum kollane kartul ja erinevad kapsasalatid, koduküpsetatud leib ning marineeritud peedid, seened, kõrvitsad ja vürtsid, kuldrenett ja pohlamoos, taluhapukoor ning hapendatud kurk. Kaetud paat/laud oli parimaid väärt ja seda nad olid - inimesed, kes oskasid hinnata nii Rannarahva Muuseumi kokkade toitu kui ka muuseumi tegevust.

Toitu kõrvadele pakkus kitarrivirtuoos, kes oli kitarriga nii kokkukasvanud, et ei lasknud seda kahe tunni jooksul kordagi käest, võludes pillist aina kaunemaid viise. Keset saali seisev ja vanade kalateemaliste postkaartidega kaunistatud kuusk oli justkui õpetaja, kelle ümber liikudes said rohkem teada nii kalurite kui ka kalade elust.

Õhtu tõeliseks hitiks kujunes aga Eha-Kai Mesipuu sajakonna tunnistaja ees kokkusegatud ja tornina püstitatud vaarikate, maasikate, pohlade ja piparkookidega õilistatud Pavlova tort, mis nii oma maitse kui ka serveerimisviisi poolest vääriks vähemalt aasta teo tiitlit ja mida pole piinlik korrata ka ükskõik millisel kuningate peol.

Ojaa!! See kõik kokku oli pidu - ehtne rannarahva jõulueelne pidu, millest õhkus ehedust tänu toidule, olustikule ning osalejatele endile. See oli üks nendest pidudest, mis jääb kauaks meelde.