Nende õiguslike nüansside tutvustamise ning vahendamisega, samuti ka kodanikuharidusega laiemalt on juba üle paarikümne aasta tegelnud Jaan Tõnissoni Instituut. Kaks aastat tagasi õnnestus instituudil ühineda Euroopa Liidu programmiga „Õhtu ombudsmaniga", mille raames on mitmel pool Eestis korraldatud samanimelist menukat üritustesarja.

Instituudi töötajate korraldatud õhtuid alustatakse kolme laste ning täiskasvanute suhteprobleeme käsitleva lühifilmi demonstreerimisega, misjärel teevad oma etteaste Foorumteatri näitlejad. Nad pakuvad publikule võimaluse valida üks filmidest nähtud väärjuhtum läbimängimiseks.

Põnevust lisab asjaolu, et publik saab nüüd filmi jätkuloo dramatiseeringus ka ise oma sõna sekka öelda ning vajadusel loo käiku otsustavalt muuta.

Samuti otsida võimalusi, mis lubaksid loo osalistel filmis ja etenduses nähtud õigusrikkumisi vältida. Teisisõnu öeldes muutub publik selleks õhtuks justkui teatud mõttes samuti (laste)ombudsmaniks.

Kõige lõpuks saab sõna jurist, kes jagab kohaletulnuile kohvilauas või hilisemas silmast-silma vestluses vajalikke nõuandeid.

Tasuta üritus sobib igas vanuses vaatajatele, kuna lood pakuvad mõtlemisainet kooliõpilastest pensionärideni. Jaan Tõnissoni Instituut ning Foorumteatri näitlejad ootavad kõiki huvilisi järjekordsele „Õhtule ombudsmaniga" Järvakandi Kultuurihalli pühapäeval, 30. märtsil kell 14. Raplas Vesiroosi Gümnaasiumis on sündmus samal päeval kell 17.