Puurmani vallas on maamaks olnud juba rohkem kui 10 aastat samal tasemel - 1% põllumajanduslikus kasutuses oleva maa (haritav ja looduslik rohumaa) ja 2% muu maa (mets, hoonetealune maa jne) maksustamishinnast aastas. Eestis kehtiva seaduse alusel on maamaksu maksimummääradeks vastavalt 2% ja 2,5%.

Paljudes omavalitsustes on juba ammu rakendatud maksimaalsed maksumäärad ning samuti juhib rahandusministeerium omavalitsuste tähelepanu sellele, et tuleb suurendada oma tulubaasi ja ära kasutada seadusega antud võimalusi. Volikogu otsustas, et kehtestab 2014. aasta maamaksuks 1,5% põllumajanduslikule maale ja 2,3% muule maale. Keskmisele maaomanikule tähendab see aastas mõneeurost täiendavat kulu. Makstav summa on otseses seoses maa suurusega.

Samas lepiti volikogus kokku, et maamaksust laekuv täiendav tulu (15 000 eurot) suunatakse vallateede olukorra parandamiseks. Viimastel aastatel on just teed jäänud rahapuudusel vaeslapseossa ja peale lumelükkamise, suvise greiderdamise ja hädaremontide pole saanud investeeringuid teha. Tänavu on planeeritud teederemondiks vähemalt 30 000 eurot. Täpsem remondikava on koostamisel.

Jaanuari volikogu otsustas muuta ka Puurmani Vallavalitsuse ametnike struktuuri. Puurmani vald on oma elanike arvult pigem väikevald ja lähtudes reaalsest olukorrast, tööhulgast ning soovist hoida kokku valitsemiskulusid, otsustas volikogu koondada sotsiaalnõuniku ametikoha. Siiani oli sotsiaaltöö valdkonnaga seotud kaks ametnikku - sotsiaalnõunik ja lastekaitsetöötaja- sotsiaalpedagoog. Nüüd moodustati nende kahe koha asemel üks - sotsiaaltöö ja lastekaitse peaspetsialisti ametikoht. Antud muudatusega hoiab vald aastas kokku 9 000 eurot. Kõike ei saa muidugi alati mõõta rahas ja eriti veel sotsiaaltöö valdkonnas, kuid oleme veendunud, et suudame pakkuda oma elanikele abi ja tuge vähemalt samas mahus. Puurmani Vallavalitsuse poolt tahan tänada Enel Maidet rohkem kui 10-aastase kohusetundliku töö ja valla elanike abistamise ning toetamise eest. Koos 2014. aasta eelarvega on plaanis vallal tõsta ka mitmeid toetusi (ranitsatoetus, matustoetus, lasteaia toidusoodustus), kuid neist saame rääkida konkreetsemalt juba järgmises lehenumbris.

24. jaanuaril toimus juba kuuendat korda Puurmani ja Laeva valla ühine tänuõhtu meie ettevõtjatele. Tänuõhtul osales 80 inimest. Ühel omavalitsusel pole palju võimalusi ettevõtjate toetamiseks. Saame seda teha läbi ühise koostöö ja tunnustamise. Just ettevõtjad on need, kes pakuvad meie inimestele tööd, maksavad palka ja makse. Tulumaks moodustab Puurmani valla tuludest üle 45%. Teen väikese kokkuvõtte 2013. aasta numbritest maksuameti andmetest lähtuvalt. Keskmiselt töötas igas kuus valla elanikest 703 inimest. Läbi aasta oli tööandjaid meie inimestele üle 400 erineva ettevõtte. Suurimateks tööandjateks, kus meie valla inimesed töötasid, olid kuu kohta keskmiselt: Puurmani Põllumajandusühistu (72), Härjanurme Mõis OÜ (32), Valio Eesti AS (28) ja Wesico Project OÜ (15). Ühes kuus maksti keskmiselt palkadeks kokku 479 366 eurot, mis teeb keskmiseks palgaks 682 eurot kuus. Sellelt summalt laekub ligi 11,5% vallale ehk keskmiselt 55 000 eurot kuus. Need numbrid tõestavad, kui oluline on ettevõtluse hea käekäik ühele omavalitsusele. Soovin jõudu kõigile meie tublidele ettevõtjatele ja nende töötajatele.