Kuusalu valla tänastele valitsejatele on see mugav lahendus - ei pidanud inimestele selgitusi jagama ja ka koalitsioonileping ei ole enam takistuseks, sest rahvas ise tahab!

Pikalt vindunud Kuusalu valla hariduse ümberkorraldamine tõi aga taas päevakorda Loksa linna ja Kuusalu valla võimaliku ühinemise. Kelle idee oli aastatetagune ühinemisotsus üles kaevata ja selle vana otsuse toetuseks allkirju koguda, pole raske arvata. Tänases sotsiaal-majanduslikus olukorras ei too ühinemine kindlasti kasu Loksal linnale, vaid pigem Kuusalu vallale. Sest nii nagu täna, on ka tulevikus paljude vallaelanike töökohaks (maksutulu laekub seejuures Kuusalu vallale!) ja tõmbekeskuseks ikka Loksa linn. Ühinemine ei too Loksale juurde ei töökohti ega rahvaarvu kasvu. Seda mõjutab ikka riigi majanduse tervenemine ja laevatehase tegevuse taastumine. Ka Loksa linna pangalaen ei vähene, sest Kuusalul endalgi sellega probleemid - alles see oli, kui vald täiendavat laenu võttis, et vee-ja kanalisatsioonitöödega jätkata saaks.

Seega loksaste elu-olu isamaaliitlaste ja respublikaanide juhitava Kuusalu valla rüppe langemisel küll paranema ei hakka, nagu seda püüab tõestada IRL-i kohalik aktivist Ilmi koos oma „poliitilise õpetaja" Andres Kaarmanniga.

Üks on aga selge - üsna pea peale ühinemist aga saaks ajalooks linna arengu seisukohalt väga oluline asutus - Loksa Gümnaasium. Viimased Kuusalu poliitikute tegevused on selge märk sellest, et tulevikus peaks Ida-Harjumaal säilima üksnes Kuusalu Keskkool, kuhu Loksa noored võiksid iga päev rõõmsalt bussiga sõita gümnaasiumiharidust omandama. Omavalitsuste ühinemisel muutuks see reaalsuseks, sest uues volikogus otsustavad siis Loksa Gümnaasiumi saatuse juba Kuusalu saadikud, keda uues volikogus oleks selge enamus. Ja siin ei päästaks loksalasi ka enam järjekordne koalitsioonilepe.

Mul on äärmiselt kahju, et ikka ja jälle leidub loksalasi, kes Ilmi Ternovskajal ennast tüssata lasevad ja „ rahvaalgatuslikele eelnõudele" allkirju annavad.

Proua Ilmile saab aga vaid kaasa tunda, sest enne Suur-Kuusalu loomise toetuseks allkirjade koguma asumist ei teadnud ta midagi Loksa kooli tulevikku ähvardavast ohust. Endine pedagoog oli õnnetu, sest „Andres ei rääkinud sellest midagi". Ja „Sõnumitoojast" polevat ta IRLi kohaliku juhi Andres Kaarmann arvamusi isegi lugenud.

Kuid lisaks kooliteemadele võiks Loksa Linnavolikogu kauaaegne liige ja Kuusalu vallavanema kunagine kandidaat Andres Kaarmann loksalasi valgustada ka paljudes muudes küsimustes. Aga ainult ausalt! Sest Tartu rahu aastapäeval Loksal levitatud Kaarmanni avalik kiri volikogu esimehele seda mõõtu küll välja ei andnud.

Järjekordselt sai vaid kinnitust tõsiasi, et IRL kohaliku valimisnimekirja esinumbri Andres Kaarmanni eest peavad „musta töö" ära tegema Tema aatekaaslased - korraldama rahvakoosolekuid, algatama rahvaalgatuslikke eelnõusid, levitama lendlehti jne. Isegi  kirjas toodud pooltõed, lahmiv kriitika ja vale linnajuhtimise aadressil ei olnud Kaarmanni, vaid Ternovskaja poolt öeldu. Mugav ju - keegi ei saa siis õige hõlma hakata - nii Kaarmanni moodi.

Valijatele lahti rääkimist vajaks samuti linna võlakoorma lugu, millele kirjas viidatud ja mille tekkimise üks peaosalistest oli Kaarmanni tollane kodupartei Res Publica (tänane IRL) oma poliitilise rahajagamise ja finantsskeemidega. Loksa Gümnaasiumi algklasside maja, mis kaunistab täna IRL veebilehel Loksa linna puudutavad infot, oli üheks neist objektidest, mis jäi 2004. aastal ilma 6,0 miljonist kroonist, üksnes seepärast, et nii otsustasid alles 10 kuud riigitüüri juures olnud Res Publica poliitikud. Hoones paiknenud söökla pidi Loksa linn aga renoveerima laenurahaga.

IRL-i kodulehte sirvides tekkib ka küsimus, et kelle palgal on ministrite nõunikud. Kui erakonna kontakte uurida, siis tundub mulle, et näiteks Haridus- ja Teadusministri nõunikule Andres Kaarmannile maksab palka IRL. Või on hoopis nii, et IRL-i funktsionäärile Andres Kaarmannile maksab palka ministeerium. No ei saa aru!

Andres Kaarmannil oleks aga aeg pensionärist aatekaaslase asemel ise asuda kohalikke „valgeid jõude" juhtima. Loodan väga, et sügisel toimuvate kohalike volikogude valimiste eel räägib ta mitte ainult proua Ternovskajale, vaid kõigile linnaelanikele nii Loksa Mere pankrotti viimisest tosin aastat tagasi kui ka Loksa kooli tulevikust. Selgitab meile, maarahvale, mida tähendab olla riigimehelik ja kuidas valimiste eel katteta lubadusi jagada, unustamata ütlemast, et Tema -Andres Kaarmann esindab IRLi.