Aastate möödudes hakkas endine kaeveala vähehaaval kinni kasvama, soostuma ja võsastuma. Eriti kiiresti hakkas soisel alal kasvama pilliroog ja teised sootaimed, mis tekitas kevad-suve perioodil seal tuleohtliku olukorra, samuti selle ümbruses kasvavale ilusale männimetsale. Võimalik tule levik metsaalale nõudis valla poolt igal aastal kulutusi endise kaeveala ümber tuletõkkeriba tegemiseks. Ka järsud karjääri nõlvad olid ohtlikud. Siin pidi midagi ette võtma ja vald tellis 2008. aastal Riigiküla karjääri arengukava, et realiseerida sellel alal võimalikke tegevusi.

Tellitud arengukavas toodi välja kolm eesmärki, millest meile sobis kolmas. Seal oli öeldud, et ala võetakse kasutusele puhkemajanduslikuks tegevuseks, kasutades ühtlasi ära kaevandamata jäänud liivavarud karjäärina olnud alal. Riigiküla puhul on tegemist varasemalt kaevandatud alaga, kus OÜ Inseneribüroo Steiger viis läbi kõik ettenähtud geoloogilised uuringud.

Aasta tagasi pöördus ehitusfirma Nordecon AS taotlusega kaevandusloa kooskõlastamiseks Vaivara Vallavalitsuse poole, et seal karjäär taas avada. Nüüd on asi nii kaugel, et kõik kooskõlastused on saadud ja vastavad omavahelised lepingud on sõlmitud. Juulist peale alustas ehitusfirma Nordecon AS ettevalmistustöödega liiva kaevandamiseks ja juuli keskel müüdi esimesed tonnid liiva tarbijatele. Kokku on seal planeeritud kaevandada ca 160 tuhat m3 liiva ja seda mahtu saaks realiseerida 3-4 aasta jooksul. Maaala rendiraha toob lisa ka valla eelarvesse.     

Pärast liivavaru ammendamist kaevadamisega rikutud maa korrastatakse - tekib korrastatud tehisveekogu, rajatakse õige kaldega karjäärinõlvad. Puistangud mäeeraldise teenindusmaal teisaldatakse, likvideeritakse kõik kaevandusega seotud rajatised ning karjääri nõlvad kaetakse ladustatud kasvukihiga. See kõik toimub loa andja määratud tingimuste kohaselt selleks koostatud projekti järgi.

Loodame, et kõik ülaltoodud plaanid realiseeruvad ja meie valda lisandub tulevikus veel üks korrastatud paik, kus ümbruskonna ja miks mitte ka kaugemalt tulnud rahvas saaks meeleolukalt ja turvaliselt veeta oma vaba aega.

Jüri Kiik
Valla metsandusspetsialist keskkonnakaitseinspektori ülesannetes