Rohenäpp taimedest ja hüvadest roogadest


Lilled, taimed Horteses
MaitsetaimedFoto: Sven Arbet

Uksele koputav kevad lisab kiirust perenaiste ja -meeste tegemistesse, sest tärkava loodusega kaasneb ka soov oma aia värskete saaduste järele. Kui kaugele on üks virk perenaine seemnete mulda tippimisega jõudnud, käis Meie Maa uurimas linna staadioni lähedal elavalt Kaie Seililt.

“Varakult sai mulda tšillipipar, kasvatan seda kahte sorti: mahedamat ja vängemat. Kanget kasutan lihatoitude juures ja kurgi hapendamisel. Säilitan seda viinas, see on ka väga hea kõhu jaoks – miks seda pipraviina näol poest osta,” ütles Kaie alustuseks.

Ettekasvatusel on salvei, mida perenaine kasutab lihatoitude, sh ulukiliha maitsestamiseks.

“Salvei on hea ka kurgule. Rosmariin tärkab sel aastal viletsalt, ühtegi karva veel püsti ei ole. Kasvumajja läheb lilla basiilik, selles on rohkem eeterlikku õli.
Kasvatan ka rohelist ja kollast kabatšokki, kuid nendega on veel aega. Meie tita, väikese lapselapse esimene toit ongi kabatšokk, lillkapsas ja porgand püreena. Kui me lapsed olime, siis ju kabatšokki ei tuntud, nüüd olen juba aastaid seda kultuuri kasvatanud hautiste jaoks ja sügavkülma panekuks.”

Loe edasi Meie Maast.