1993. aastal, kui kool läbi hakkas saama ja tuli töökohta otsida, soovitas õemees Sakut, oma noorusmaad, tema sõnul parimat paika. Gina võttiski Saku kooliga ühendust. Selgus, et ta on teretulnud. Sügisel sai noor õpetaja oma esimese klassi. Neid lapsi õpetas ta neli aastat. Ja kiindus neisse nii väga, et ei suutnud järgmisi 1. klassi jütse kohe sama omaks võtta. Septembris tuli pakkumine lasteaiast Päikesekild - õppealajuhataja Tiina Saarepuu kutsus kasvatajaks. Ja Gina läkski, sest - nagu ta täna tunnistab - oleks olnud ebaaus 1. klassiga jätkata, kui ta tundis, et mõtleb ikka rohkem oma endiste, juba 5. klassi jõudnud silmaterade peale. Lasteaias ootasid ees hoopis pisemad lapsed, töö oli ka pisut teistmoodi. Oli sügis 1997.

Lasteaiaõpetaja rõõmud

Aeg on läinud, Gina Uusalu töötab endiselt lasteaiaõpetajana. Oma tööd naudib ta väga. Ütleb, et kasvatajaameti eeliseks on vaheldusrikkus: iga päev on omanäoline, iga päev on erinev. Lastega on vahva: nad on ausad, avatud ja teotahtelised. Ja õpetada meeldib: väikestel inimestel on igal hommikupoolikul mitu tundi, õpitakse eesti keelt ja matemaatikat, räägitakse loodusest, tehakse erinevaid käelisi tegevusi: joonistatakse, maalitakse, voolitakse, meisterdatakse, tehakse käsitööd. Üle kõige meeldibki õpetaja Ginale kõikvõimalikke käelisi tegevusi õpetada, matemaatika algtõdesid selgeks teha, matku korraldada.

Tänases Eestis on lasteaiaõpetajatel pisikesed palgad, kuigi palju endale lubada ei saa. Kuid kasvataja Gina usub, et sära laste silmis kompenseerib kõik igapäevaelu raskused. Kõige keerulisem on aga varajane tõusmine  kasvataja peab hommikul kell 7 tööl olema, sest 10-15 minuti pärast tulevad esimesed poisid-tüdrukud. Pisike inimene veedab lasteaias pika päeva, viimased mudilased lahkuvad õhtul kell 7. Kogu aeg on nad kasvataja hoole all. Kasvataja püüab nende päevad toredaks muuta, lapsed vastavad usalduse ja siirusega.

Aastad Päikesekillus

Gina Uusalu on aastateks Päikesekildu jäänud. Seal on ta kooliealiseks kasvatanud mitu järjestikust rühma. On olnud alguses paar aastat nn pererühma kasvataja, seejärel aga töötanud üheealiste rühmadega.

Palju õpetaja Ginal kasvandikke olnud, on täna pea võimatu öelda - neid on palju. Töö kõrvalt on ta lõpetanud Tallinna Ülikooli, kus õppis alg- ja esiõpetuse erialal, sai nii lasteaia- kui klassiõpetajale sobiva kõrghariduse. Miks ta töökohta pole vahetanud? Sest Saku on elamiseks meeldiv paik, ta on algusaastatest siiani rahul. Päikesekillu lasteaias on väga tore kollektiiv, äärmiselt toetav meeskond, valitseb mõnus tööõhkkond. Ühiselt käiakse reisimas, korraldatakse väljasõite ja matku, tehakse näidendeid, meisterdatakse. 2010. aastal võeti koos osa võimlemispeost „Pidu läheb käima". Ning Pääsusilma rühmas on toredad kaaslased - õpetaja Margit Kärneri ja õpetaja abi Reet Liksoriga on hea koostöö.

Muidugi ei oska Gina Uusalugi öelda, mida tulevik toob. Ja kauaks ta lasteaeda jääb. Ka koolis meeldis talle väga. Kuid lasteaias on veelgi toredam, sest pisemad inimesed vajavad õpetajat rohkem.

Kui mõni noor sõber küsiks nõu, kas õppida lasteaiaõpetajaks või mitte, siis Gina Uusalu soovitaks siiralt just kasvatajaameti valida - nendele, kes lapsi armastavad, on see kõige huvitavam ja sobivam töö.

Sel aastal valiti Gina Uusalu Harjumaa aasta õpetajaks.

Õpetaja Ginast

Tiina Saarepuu, Päikesekillu õppealajuhataja: Gina on tööle ja lastele pühendunud õpetaja. Ta teeb lastega toredaid tegusid, tal on loovust, tahet ja oskusi muuta rühma elu põnevaks. Gina on laia silmaringiga ja tundliku hingega suurepärane jutuvestja ja loodusesõber. Teda saab usaldada kõiges.

Juta Tarvis, haldusspetsialist: Sõbralik ja abivalmis, nii soe inimene.

Margit Kärner, kolleeg, Pääsusilma õpetaja: Gina on täis ideid, neid on koos tore teostada.

Lapsed arvavad:

Mulle meeldib, et Gina alati mängib meiega, alati kui on vaja midagi küsida, on ta kohe olemas, vahel ta korraldab meile matku. (Elisabeth)

Ta on hea, hästi rõõmus, temaga on lõbus. Mõnikord ta kurjustab ka, aga seda ainult mõnikord. (Eliise Gertrud)

Ta mängib meiega hommikuti. (Miia)

Temaga saab mängida ja midagi teha - minna temaga jalutama. Ta on nii hea. (Virginia)

Ta on nii hea. Ta lubab õues kõike teha. (Rebeka)

Temaga on lahe. (Kristofer)

Gina on tore ja lõbus. (Aileen)