Tähendab see töökohti, uute ettevõtjate tulekut, inimeste väljarände peatumist, et koolid jääks alles jne. See ei pea jääma ainult unistuseks.

Hea on, et rahandusministeeriumi ja pangaanalüütikute prognooside kohaselt on 2013. aastal majanduse langus pidurdunud. See, et elektriga mindi vabaturule, mõjutab igat peret. Antud valitsuse otsus võeti eelkõige ennetavalt vastu riigi eelarve täitmise huvides. Varasem kokkulepe Euroopa Liiduga nägi ette elektrihinna vabaturule minekut 2017. a. Eestlaste kombe kohaselt tegime seda ennetades 4 aastat.

Kodualuse maamaksu vabastus kujutab endast samuti poliitilist otsust, millest võitsid rahaliselt enam suurlinnades kallitel kruntidel elavad inimesed. Omavalitsuse tulubaasi languse kompenseerimiseks suurendati riigi poolt üksikisiku tulumaksu eraldamist vallale 0,17 protsendipunkti võrra. Tasandusfondi rakendamisel lähtuti raha eraldamisel riigi poolt sellest, kas omavalitsus on kasutanud ära maamaksu maksimaalmäärasid või ei ole. Juhtus, et nii mõnelgi maamaksu vähenemise asemel maks suurenes. Propaganda on ilus asi, kui seda usutakse.

Ühtepidi anname ja teistpidi võtame. Maamaks on üks maksukogumise viis riigil, vaatamata sellele, kas maa on välja ostetud või ei ole. Segadused õpetajate palkadega püsisid veel käesoleva aasta jaanuarikuus.

Küsimusi oli: „Kes maksab palka eripedagoogidele? Mismoodi toimub palga arvestamine, kui põhikool ja gümnaasium on üks kool, tegutsevad ühes hoones, ühise juhtimise all?" Segadust kui palju.

Valla eelarve numbrites

Saarde valla eelarve põhitegevuse tulude maht 2013. aastal on 3 543 738 € ja kulude maht on 3 485 200 €. Seega kulude vahe on 58 538 € võrra positiivne. Ülejääk võimaldab raha käesoleval aastal suunata investeeringuteks. Mida suurem on vahe, seda parem on.

2013. aasta eelarve kogu väljaminekute maht koos investeeringutega on 3 871 840 €. See on 2012. aastaga võrreldes 167 770 € võrra väiksem. Trend on omavalitsuste rahaliste vahendite pidevale langusele. Siit ka valitsuse väljaütlemised haldusreformi läbiviimise vajalikkusest.

Saarde vallas on planeeritud üksikisiku tulumaksu laekumist 1 570 000 € ja maamaksu laekumist 258 000 €, koos reklaamimaksuga moodustab see tuludest 51,6%. Riigilt eraldatav tasandusfond on 648 581 € ja toetusfond 820 008 €, kokku osakaal 43,5%.Toetusfondi vahenditest on 670 191 € ette nähtud haridusele ja 126 127 € toimetulekutoetusteks ehk need on sihtotstarbelised vahendid. Majandusministeeriumilt eraldati teede korrashoiuks sihtotstarbelist raha 64 207 €. Tulubaasi suurendamiseks saab vald täiendavaid vahendeid kaasata projektidest, panustades sinna omaosalust. Vald ongi kõik need aastad püüdnud projektide kaudu tuua sisse täiendavat raha.

Eelarve kulude planeerimisel ja otstarbekal kasutamisel on valla otsustusvõime küllaltki piiratud. Sihtotstarbeliste vahendite kasutamine on seaduste ja määrustega paika pandud. Vald otse siin midagi teha ei saa.

Põhitegevuses lasuvad aga vallal järgmised kohustused valdkondade viisi: üldised valitsussektori teenused, avalik kord ja julgeolek, majandus, keskkonnakaitse, elamu- ja kommunaalmajandus, tervishoid, vaba aeg ja kultuur, haridus, sotsiaalkaitse. Need on tegevused, mis on olulised kogu vallale ja tema elanikkonnale.

2013. a eelarvet iseloomustab see, et sisse on kirjutatud üleüldine palgatõus kõikidele töötajatele 5%. Masu saabudes kärpis vald 5% võrra kõiki kulusid. Tõus tähendab masueelse seisu taastamist. Palga suurendamise vahendid jagatakse valla allasutustele, kes konkreetselt raha töötajatele edasi jaotavad vastavalt tööpanusele.

Eelarvest kõige suurem summa 1 833 632 € ehk 50,6% kulutatakse haridusele ehk pea pool kogu valla rahast. See näitab veel kord hariduse olulisust. Haridusasutustest on vallas gümnaasium, Tali põhikool, Lasteaed „Krõll" ja Tali lasteaed.

Õpetajate alampalk määrati seadusega riigi poolt, seda on vald kohustatud välja maksma. Riigilt eraldatav kogusumma õpetajate palkadeks sõltub õpilaste arvust ja klasside komplekteeritusest. Seati piirangud gümnaasiumi ja põhikooli õpetajate raha ristkasutamisele. Tähendab see, et ei tohi põhikooli õpetajate palgaraha kasutada gümnaasiumi õpetajate töötasustamiseks ja vastupidi.

Siit küsimus: „Kuidas saab omavalitsus hariduse andmist mõjutada, kui riik kirjutab ette käsulauad?" Piirangud riigi poolt on eelkõige suunatud haridusvõrgu kokkutõmbamisele, mis omakorda taotleb koolivõrgu vähendamist. Selle juures on klausel, et kui vallal raha on, siis pidagu väikseid koole ja katku kulud oma vahenditest, maksku raha juurde. Sisuliselt tähendab see teatud tegevuste lõpetamist vallas.

Käesoleval aastal lisab vald Tali Põhikoolile 15 000 € õpetajate palgavahede ühtlustamiseks.

Suuruselt teine kulutus 607 827 € ehk 17% eelarvest on suunatud vabale ajale ja kultuurile. Siia kuuluvad Spordiklubi Saarde, Tihemetsa Motoklubi, MTÜ Sookuninga, MTÜ Saarde KINGS, võimlemisklubi GITHA, Pärnumaa maleklubi, SK Vaablane, MTÜ Saarde Spordiliit, spordikompleksid ja mänguväljakud oma tegevustega; Kilingi- Nõmme ja Tali klubid, vabaajakeskus, raamatukogud Allikukivil, KNõmmes, Talil; Tihemetsa spordihoone; ajalehe väljaandmine; külakeskused, huvikoolid, kultuuriüritused.

Toetust on kavandatud meie vallas toimuvale suurüritusele ilusa muusika festivalile Schilling. Märkimist väärt on Tihemetsa Motoklubi tegevus Väino Lensment'i eestvedamisel Lauri motokrossiraja väljaehitamisel, mis 2012. a tunnistati parimaks krossirajaks vabariigis.

Suuruselt kolmas kulu on valitsussektori kulu 13,3% ehk 482 140 €. Siia kuuluvad volikogu kulud, vallavalitsuse ülalpidamine, vallavanema fond, liikmemaks Omavalitsuste Liidus 17 150 €, reservfond 50 000 €, laenuintressid 19 290 € ja valimiskulud 5000 €. Otsesed valitsemiskulud moodustavad 11,2% kogu eelarvest.

Sotsiaalkaitseks on planeeritud eelarves 354 991 € ehk 10,2%. Suurim summa 132 366 € on ette nähtud toimetulekutoetusteks, 51 800 € hoolekandeks eakatele, teenused peredele ja lastele 39214 €, sotsiaalhoolekanne puuetega inimestele 32612 €, koduteenustele 29 939 3 €, lisaks Tihemetsa hooldekodu ja päevakeskuse ülalpidamiskulud.

Selle valdkonna eesmärgiks on valla elanikele ja nende perekondadele toimetulekuraskuste ennetamiseks, kõrvaldamiseks, kergendamiseks abi osutamine ja sotsiaalsete erivajadustega isikute sotsiaalsele turvalisusele ning ühiskonnaga kohanemisele kaasaaitamine.

Majanduskulude osakaal eelarves on 3,8% ehk 292 550 €.

See sisaldab teede ja tänavate korrashoidu ja hooldust (lumetõrje, hööveldamine, tolmuvabaks muutmine, kruusa ja killustiku vedu, truupide hooldus). Majandamiskuludest hooldatakse bussijaamu, maakorraldusega seonduvaid tegevusi, Pärnu Lahe Partnerluskogule liikmemaksu ja projektidega seotud kulutusi.

Elamu- ja kommunaalmajandusele on planeeritud 3,2% ja keskkonnakaitsele 1,7% vahenditest. Siin kajastuvad vallale kuuluvate hoonete ja kinnistute ülalpidamiskulud, Tihemetsa endise põhikooli hooldusja valvekulud, tänavavalgustus, kalmistu majandamine, saunade ülalpidamiskulud, haljasalade hooldus, jäätmekäitlus, kompostväljaku kulud, heitveekäitlus, pumplad ja veevarustus.

Väiksem osakaal on avalikul korral ja julgeolekul - 1800 €. Siin kajastub toetus politseile ja Tali vabatahtlikule päästekomandole. Tali päästekomando kulusid katab ka täiendavalt päästeteenistus vastavalt väljasõitudele.

Olulisem osa eelarvest on investeeringute osa, 2013. aastal eraldatud summat 299 900 € kasutatakse alljärgnevalt.

Teede ja tänavate renoveerimiseks on eraldatud 155 000 €. Sellest omavahendeid 40 000 € ja riigi vahendeid 115 000 €. Planeeritud on remontida Kanaküla-Välinõmme teed 7 km, Kikka teed 2 km ja Tali- Marina teed 1 km.

Surtsi bussipeatuse ootepaviljoni soetamise omaosaluseks on planeeritud 1000 €.

Veelikse paisjärve järelvalvekuludeks 500 €. Vajalik paigaldada tähistused.

Kommunaalmajandusele on eraldatud 15 000 € Pärnu tn 59 katuse remondiks ja 4800 € Tihemetsa katlamaja lammutamiseks, 6000 € projekti jätkumiseks ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni tarvis.

Kalmistu inventariseerimise jätkamiseks on planeeritud 2000 €.

Polikliiniku katuse remondiks 35 000 €.

Suveaia piirde osaliseks remondiks 11 000 €.

Lasteaia „Krõll" remondiks 11 000 €.

Gümnaasiumile 19 600 € elektri peakilbi väljavahetamiseks, elektrimõõdistustööde teostamiseks, staadioni piirde rajamiseks.

Staadionile inventari soetamiseks 40 000 €.

Ettevõtluse arengu toetusteks 5000 €.

MTÜ Saarde Kingsi välirulapargi rajamise omaosaluseks 1550 €.

Kohustustest finantstegevuses tasub vald spordihoone rendimakset 57 900 € aastas ja sõiduauto kapitaalrenti 3000 €.

Et on omavalitsuste valimise aasta, siis on eelarves jäetud suunamata vahendeid 76 3333 €, mis tagab ka uuel valitaval volikogul ja vallavalitsusel töö järjepidevuse ja valla toimimise peale valimisi. Lõpetuseks: 2013. aasta eelarve on optimaalne. Valikute tegemisel saavad valikud olla väga erinevad nagu tahtmised ja soovidki. Lõpuks määrab kõik olemasolev raha.

Oli projekte, millest tuli loobuda, oli projekte, mis lükati tulevikku. Olgu see aasta vallarahvale lootuste aasta, sest see on parim, mida soovida julgen. Lootma peab alati paremat, välja tuleb ikka, nagu tulemas on...