Laagris sporditi, tehti multifilmi, joonistati-maaliti, korjati põlismetsa all mustikaid, käidi saunas, jalutati mere äärde ujuma, vaadati öökino ja saadi osa ilutulestiku tähesajust. Tantsuks mängis ansambel Ajaratas Halastamatult Veereb, Ei Teda Peatada Saa, Eriti. Tantsuõhtud on meie ühingu inimestele suurim nauding.

Osalesime ka töö- ja infokoosolekul ning intellektipuudega inimestele mõeldud ümarlaual. Võtsime osa psühholoog Toivo Niibergi loovuse-teemalisest loengust.

Infokoosolekul räägiti TVK (töövõime toetamise kava) reformiga seonduvast, deinstitutsionaliseerimise (kogukonnapõhine teenus) vähestest võimalustest ja noorte tööhõive võimalustest ja kogemustest. Muret tekitas meile kui vanematele TVK-metoodika puudumine töövõime määramisel. Samuti hooldaja aina kasvav koormus, kuna kogukonnapõhiste teenuste (igapäevaelu toetamine, toetatud töö) jaoks on vähe kohti.

Deinstitutsionaliseerimine (DI) Eestis ei toimi seoses nappide võimalustega kasutada erihoolekande teenuseid ja muid toetavaid teenuseid (igapäevaelu toetamise teenus, toetatud töötamine, toetatud elamine, kogukonnas elamine, transport, tugiisik). Teenuste nappuse tõttu on inimene sunnitud taotlema teenuseid hooldekodust.

TVK-reformi õnnestumiseks on vaja luua kaitstud töökeskusi ning arendada toetatud elamise ja kogukonnas elamise teenuseid ning tugiteenuseid nagu tugiisik ja transport.

Tõdeti, et DI on jätkusuutlik teenuste võrgustik, mida toetavad vajalikus mahus teenuste osutamiseks riik ja kohalik omavalitsus, pakkudes tugiteenuseid, arendades ja toetades ka toetatud elamise, kogukonnas elamise pindade ja kaitstud töö keskuste loomise osas.

Otsustati, et järgmise aasta tegevuskavas on vaja planeerida koolitusi vallaametnikele ja sotsiaalkomisjonidele ning kohalikele omavalitsustele. Arutati ka eestkostja aruandluse teemadel. Leiti, et vajalik on välja töötada eestkostja juhendamise, kontrollimise ja hindamise juhend.

Enese Esindajatele toimus ümarlaud "Lihtsalt tööle", kus erivajadusega inimesed istusid ringis ja olid kõik võrdsed oma arvamust avaldades. Arutati intellektipuudega inimeste võimalusi töötada. Leiti, et inimesed töötavad tavalistes töökohtades, aga paljud tahavad töötada kaitstud töö keskustes. Osa intellektipuudega inimestest ei tööta.

Otsustati, et koostatakse materjalid, mis räägivad erivajadusega inimestest, kes töötavad. Enese Esindaja ise saab oma tööst teistele rääkida.