Aastatel 1970 kuni 2009 tegutsenud ja viimasel kümnendil sisuliselt kogu Saaremaa jäätmeid vastu võtnud ja ladestanud endisele Kudjape prügimäele rajatud suusaradadele planeeritakse perspektiivis välja ehitada välijõusaal, vaateplatvorm ja piknikuala. Jätkuvalt Saaremaa lõunaosa kõrgeimast mäest on projekti innovaatilisuse tõttu kujunemas vaatamisväärsus, kuna tegemist on kogu Euroopas esimese puhkealaks kujundatud segaolmejäätmete prügilaga.

Puhkeala rajamise eeldusena sorteeriti Kudjape prügila sulgemistööde käigus läbi enamus mäest, eraldati sealt ohtlikud jäätmed ja prügila kattekihtideks sobiv pinnas, lisaks valmistati sõelutud materjalidest katsepartiidena plastist ehitusmaterjali, õli ja jäätmekütust. Samuti töötas eraldatud prügil katseliselt Eesti Energia Iru jäätmeplokk.  

„Kui varasema praktika puhul pandi olmeprügila peale sulgemist sisuliselt kolmekümneks aastaks lukku ning lukuvõti visati minema, siis Kudjapel on vastupidi. Tänu projekti tegijate, teadusasutuste ja rahastaja koostööle on Eestis midagi sellist, mida mujal Euroopas tehtud ei ole," ütles KIKi juhatuse esimees Veiko Kaufmann.

Kudjape prügila sulgemistööde lõppmaksumuseks kujunes umbes 2 miljonit eurot, mida 89% ulatuses rahastas riigile kuuluv sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist. Omaosaluse katsid OÜ Saaremaa Prügila ja tema omanikomavalitsused Kuressaare linn, Kaarma vald ja Pihtla vald.

Projekti kaasatud teadlaste eestvedamisel korraldavad Eesti Maaülikool ja Linnaeus University (Rootsi) 19. septembril Kuressaares prügilate kaevandamist käsitleva rahvusvahelise seminari, kus arutletakse tulevikuväljavaateid analoogsete projektidega jätkamisel. Lektoritena astuvad üles teadlased Baltikumist, Rootsist ja Ukrainast, kaugeima külalisena esineb ettekandega Brasiilia jäätmekäitluse eestvedaja professor Sergio Prado.

OÜ Saaremaa Prügila asutati 2. märtsil 2007. aastal Kuressaare linna, Kaarma valla ja Pihtla valla poolt. Osaühingu tegevuse eesmärk on Saare maakonna jäätmekäitluse koordineeritud arendamine, sealhulgas Kudjapele jäätmekäitluskeskuse ehitamine ja majandamine ning Kudjape prügila sulgemise ja korrastamisega seonduvad tegevused.