Kodukohta tagasi. Mitte ainult saates, päriselus ka

Oma teismeaastaid Laagri-Pääsküla kandis meenutab Koit hea sõnaga. Sellest ajast on pärit lapsepõlvesõbrad, kellega senini suheldakse, ja kodukoha olustikku kiidab mees kui kõige rahulikumat ja idüllilisemat elamiskohta üldse. „Ma mäletan, et siia elama tulles ei suutnud uskudagi, et nii vaikne ja rahulik saab üldse olla. Täiesti nagu oleks päris maale sattunud - lind laulab, kits eksib aia taha," on Koidul meeles. Ja kuigi nüüd on mees mõned kuud resideerinud linnas, siis möödunud aastal võttis Koit ette vanematekodu põhjaliku renoveerimise ja kavatseb juba tulevaks sügiseks sisse kolida. Kui algselt oli plaan majale kerge värskendus uue põranda ja värvikihiga anda, siis nüüd on sellest kujunenud korralik renoveerimisprojekt. „Aga kuna mul on siiski plaan sellest oma kodu ehitada ja jääda siia pikkadeks aastateks, siis tasub sellesse investeerida," usub Koit.

Nagu muusikule kohane, saab Koidu tulevases kodus olema ka korralik stuudio. Tegelikult oli majas ennegi stuudio olemas, just seal valmis näiteks Koidu viimane plaat "Kaugele siit". Nüüdki on maja teine korrus planeeritud peamiselt Koidu pärusmaana. „Saab vabalt bändiproovi teha, öösiti lugusid välja mõelda ja niisama mussi kuulata," selgitab Koit.

Maja peremeeste osas toimub seega põlvkondade vahetus, Koidu vanemad on sisse seadnud end Saue ja Pääsküla korteritesse, majja kolib Koit juba koos oma perega - elukaaslase Kaia ja tütre Rebeccaga. „Tütar käib lasteaiaski just siinsamas, paar maja edasi. Praegu toome teda linnast igal hommikul siia, aga pärast on selle võrra mugavam," räägib noor isa.

Nii et kui saate "Laulupealinn" väljahõigatud ideeks on tuua lauljad tagasi oma kodukohta, siis Koidu jaoks kehtib see ka reaalses elus.

Jalutama naljalt ei jõua

Et aga tulevikus Saue valla rahvas armastatud popstaari näiteks Laagri vahel perega igaõhtusel jalutuskäigul nägema hakkaks, kahtleb Koit kõvasti. Selleks ei olnud mehel suurt mahti lapsepõlveski, sest muusika võttis juba siis kogu tema aja ja teeb seda nüüdki. „Juba väiksena neelas poistekoor ja muusikakeskkool kogu mu vaba aja ja professionaalse muusiku leiba hakkasin teenima juba 16-aastaselt," ütleb Koit.

Muusiku argipäev ei ole võrreldav kontorinimese kaheksast viieni graakuga. Kuigi võhikule võib jääda mulje, et mis seal siis ikka nii väga keerulist on, et teed õhtul tunnikese lava peal ära ja korras. „Sellist juttu võivad rääkida ainult need, kes asja ei jaga," kinnitab Koit. Temal endal ei ole näiteks manageri. Tuleb tegeleda kontsertide korraldamisega, plaatide väljaandmisega, lugude kirjutamisega ja salvestamisega kuni kujundustööde ja pressiga suhtlemiseni välja. Vahele peavad mahtama ka pere, laps, sõbrad.

Lisaks on muusikuelul väljapaistvam pool - kontserdid ja esinemised. „Mul oli suvekuudel keskmiselt 34 esinemist kuus, ma ei usu, et Eestis on sel aastal teist artisti, kes sama palju tööd oleks teinud," kahtleb Koit. Lehetoimetajaga kohtumiselegi tuleb Koit nädalalõpu esinemisturneele suundumise viimasel tunnil - ees ootab kolmepäevane tuuritamine trajektooril Tartu- Põlva-Kuressaare. Mees on enda sõnul mitmeid kordi maganud öösel bensiinijaamas autos, sest enam ei jaksa ja kõige karmimal korral olevat pea padjale saanud alles kell pool üheksa hommikul. „Aga ma lihtsalt ei kujuta end ka muus maailmas ette. Sisuliselt 3-aastasest saadik on muusika olnud minu elu ja muud ma teha ei tahakski. Kui tahad laineharjal sõita, siis tuleb pingutada," leiab Koit.

„Eks see ole päris keeruline, sest vahepeal tahaks veel uusi lugusid kirjutada ja salvestada, aga seda ei saa teha nii, et kolmapäeval kell kaks teen ühe loo valmis, see ei käi lihtsalt nii," nendib Koit, kes loominguga armastab tegeleda peamiselt öösiti. Nüüd, mil suvetuuritamised selja taga, planeeribki mees märtsiks uued lood kettale kõrvetada ja fännide rõõmuks turule paisata. Aga enne veel rõõmustab Koit televaatajaid, eriti neid Saue valla omi, suurejoonelises telesaates "Laulupealinn".

Lubab ägedaid numbreid ja täit pühendumist

Osalemise "Laulupealinna" saates võttis Koit üsna kõhklemata vastu. „Ega selliseid suuri teleprojekte Eestis väga tihti tehta ja nendes osalemine on paras väljakutse," ütleb laulja. Mõne aasta taguses „Tantsud tähtedega" saates esinemist meenutab mees tänagi entusiasmiga, tohutu trenn ja pingutamine pakkunud tavapärasele poplaulja elule mõnusat vaheldust.

„Muidugi oleks mugavam anda oma kontserte ja laulda seal oma lugusid, aga sellises saates osalemine nõuab ikka tegutsemist ja korraliku ettevalmistust. Kui ma juba olen andnud nõusoleku, siis ega ma mütsiga lööma lähe," lubab Koit täie pühendumisega Laagri eest esinemiseda.

Samas võtab mees projekti siiski kui teleshow´d, mitte võistlust. „Põhiline on teha ägedaid numbreid ja kui see rahvale meeldib, siis on okei. Mingeid prognoose, kes võidab, ei hakkaks ma küll tegema. Ega minul ja Laagril ole mingeid suuri eeliseid teiste esinejate ja kohtade ees, nii et palju sõltub televaatajast ja tema hääletamisest," leiab Koit. Saatevõiduga kaasneb ka võimalus, et laulja saab suunata kodukandi arendamisesse 20000 eurot. „No ega mul praegu mingit visiooni küll ei ole, et kui mina peaksin võitma, kuhu selle raha peaks panema. Eks tuleb Laagri inimestega rääkida, milleks seda vaja oleks, aga ma usun, et küll see ära kuluks," naerab Koit.

Laulushow formaat nõuab igasse pühapäeva õhtusse staari kõrvale üht kohalikku partnerit. Esimeses saates laulis Koit duetti noore tütarlapsega, kelle leidmiseks Laagri kultuurimajas suisa peene nimega casting peeti. Kaheksa tütarlast vanuses 13-26 käisid end Koidule lavapartneriks pakkumas. „See oli ikka täielik üllatus, kui hea tase oli. Esimesed viis tüdrukut kuulasime ära ja oli selline tunne, et igaühega võiks koos esineda," kiidab Koit kokkutulnute võimeid. Valituks osutus 22-aastane Mari-Ann Lett, kes hetkel küll Tartus üliõpilaselu elab, aga kogu elu Saue vallas elanud on. Järgmise pühapäeva, 9. oktoobri, saade nõuab Koidult armastuslaulu saatel tantsunumbri esitamist, seal on mehe lavapartneriks liikumistrupp DanceAct, keda seob Laagriga asjaolu, et kohalikus spordiklubis üks trupi treeningkoht on. „Eks ma neid lembelaule esitan ju oma repertuaaris ka, aga on hoopis teine asi seda tantsides teha. Seekord proovime teha midagi huvitavat ja teistmoodi," lubab Koit.
___________________________________________________________________

Teleshow "Laulupealinn" on TV3 eetris alates 25.septembrist pühapäeviti kell 19.30

Selle aasta lõpuks saab Eesti endale laulupealinna ja seda tänu rahvale, kes laulupealinna TV3 ekraanile jõudvas suurejoonelises sarjas valima hakkab. Seitse tuntud ja armastatud lauljat pöörduvad oma kodukohta, et leida endale õiged laulupartnerid ning koos nendega veenda televaatajaid ja kohtunikke, et just see kodupaik on laulupealinna tiitli vääriline.

Armastatud lauljatest osalevad sarjas Birgit Õigemeel, Marju Länik, Tanja Mihhailova, Ott Lepland, Toomas Lunge, Taimo Toomast ja Koit Toome. Paraku langeb igas saates televaatajate ja kohtunike otsusel üks paik konkurentsist välja. Esimene otsesaade veel kärpeid osalejate seas ei teinud, küll aga hakkab tõsine lahing alates selle nädala pühapäevast 9. oktoobrist, kus iga vaataja hääl laulja võiduvõimalusi kasvatab.