Esimese peatuse tegime Põltsamaa külje all Kamari külas. Ja siit tuli esimene entusiasmisüst. Nimelt on Kamari pisikene küla, kus tegutseb hästitoimiv külaselts. Nad on ellu viinud mitmeid edukaid projekte, nagu näiteks vana koolimaja renoveerimine. Täna on kasutuses kogu maja. Alumisel korrusel saavad külanaised, -mehed teha tantsu- ja lauluproove, korraldada üritusi või istuda lihtsalt pikas pidulauas. Ülemine korrus on mõnusalt avar erinevate tegevuste jaoks. Igal külainimesel on võimalik neid ruume sümboolse renditasu eest kasutada. Perenaise jutt ja hoiak näitavad, et kõik, mis siin tehtud on, on tehtud hingega. Tänud kostitamise eest ja edu Kamarisse!

Tartus ühines meiega Seto ülemsootska Ahto Raudoja (kes vahepeal on valitud sellele ametikohale ka juba järgmiseks aastaks). Juba Ahto bussi sisenedes selgus, et Ääremaa, polegi nii ääremaa. Ahto entusiasm oli nakkav. Ta rääkis, kuidas ta sinna kanti oli sattunud, et tänaseks on noori juurde tulnud ja et väljaränne on peaaegu olematu. Rääkis kohalikust kultuuripärandist, rääkis sellest, kuidas kolm valda on omavahel koostööd teinud, rääkis uutest plaanidest ning kiitis kohalikke ettevõtjaid ja tegusaid persoone.

Usun, et paljud meie seltskonnast polnud varem Setomaa, Võrumaa ja Põlvamaa kandis käinud ega huvitavate ettevõtjatega kohtunud, kuid... Mikitamäel ootas meid malbe naisterahvas kaasaga.

Meie üllatuseks osutusid nad Mikitamäe aardeks. Tegemist on tõsiste ettevõtjatega, kes pakuvad kohalikele tööd ja turustavad kaupa mitte Eestis, vaid hoopis Soomes ja Rootsis. Edasi kostitas meid Seto Tsaimaja imehea lõunasöögiga.

Tutvusime kohaliku käsitöö ja vanade kommetega. Värska vallamaja on oma tiiva alla lubanud kohalikud käsitöömeistrid. Saime aimu nende tegemistest. Kiikasime ka naabrit Venemaad - Podmotsa küla päris piiri ääres. Teisel pool vett paistab vene kirik ning piirivalve punkt. Suhtlesime veidi kohalikega - inimesed ei kurda.

Piusa ürgoru puhkemaja sai meie öömajaks. Õhtuses programmis astus üles Setomaa valdade liidu juhatuse esimees Margus Timmo. Tema kõnest jäid kõlama kokkuhoidmine ja koostöö tegemine, ehk oluline on valdadesisese töö ja toodangu hoidmine, kulude jagamine, igapäevane suhtlemine.

Õhtu edenedes õpetas meile Seto tantse Käsitöökogust juhatuse esinaine Sigre Anderson. Tantsu saatis kohalik õllemeister ja pillimiis Ain. Oli palju ühiseid teemasid, mida lahata. Päev oli igati korda läinud! Uus päev tõi kaasa uue üllatuse. Obinitsa küla on väike piiriäärne asula. Külarahvale oli tehtud tõeline kingitus. Nimelt on kohalik koolimaja, mis oma tavapärase tegevuse lõpetanud, kohandatud erinevateks tegevusteks: noortele jõusaal, oma koha on siin leidnud käsitöömeistrid.

Väikeettevõtjatele pakub oma teenust ühine raamatupidaja. Siin on inimesed, kellele läheb korda selle küla elu ja kellele võib alati loota. Endise koolimaja ees ootab lapsi mänguväljak koos kõikide põnevate atraktsioonidega. Mõtlen väikese kurbusega, et minu külas on rahvast kümme korda rohkem, kuid võimalusi tegutseda vähemalt sama palju kordi vähem.

Järjekordne entusiasmisüst ootas meid Nopri talus. Meid võttis vastu perenaine isiklikult. See polnud lihtsalt viisakas vastuvõtt järgnevale grupile, vaid väga soe pilk oma helesiniste silmadega meie poole, kes me olime tulnud tema loodud kuningriiki kaema. See oli tõesti kuningriik! Kui palju tööd ja vaeva oli olnud. See, kuidas töösse oli kaasatud kogu pere. Kuulsime seda, kuidas on sündinud Nopri toodete pakendi kujundus. Kuidas perenaine heldimusega meenutas esimest traktorit ja lauta. See oli innustav. Jõudu ja edu teile, Nopri pere!

Ma pole ammu näinud nii palju ära tehtud tegusid, ma pole ammu näinud nii säravaid silmi, kui keegi räägib oma tööst ja tegemistest! Aitäh kõigile, kes te meid selle reisi jooksul vastu võtsite ja oma tegemisi jagasite. Meil siin Harjumaal on, mida teilt õppida! Seepärast on tulemas vastuüritus setodele.

30.09 -01.10 käime ringi meie kandis. Üritame näidata ja kohtuda meie tegusatega. Eesmärk on ettevõtlikud omavahel kokku viia. Olen kindel, et omavahel koostööd tehes tuleb palju häid ja tulusaid ideid. Seoses sellega palun kõigil ettevõtjatel ning niisama ettevõtlikel ühendust võtta, kel soovi koostööpartnereid leida.

Eriti tore, kui mõni tegus pillimees tuleks seto pillimehega rammu katsuma. Kirjutage julgesti aadressil ingrid@speli.ee