Meie kasutada on praegu 80 hektarit haritavat maad,millest umbes poole moodustavad rendimaad. Karja suuruseks on 75 pead.

Keda/mida kasvatate?

Loomakasvatuses oleme valinud lihaveised: herefordid ja aberdiin-angused. Taimede poole pealt teevad ilma nii kartul kui köögivili: sibul, küüslauk, kapsas, kaalikas... Samuti on olemas õuna- ja astelpajuistandus.

Kui suur on teie talupere ja kuidas on tööd omavahel jaotatud?

Ekstreemsemates olukordades suudaksime kõik üksteist talutöödes asendada, kuid üldiselt on kujunenud nii, et mina tegelen köögiviljakasvatuse ja müügiga, abikaasa Toomas tegeleb teravilja- ja loomakasvatusega, tütar Meelika kannab hoolt marja-, puuvilja- ja iluaia eest. Tütrepoeg Johannese ülesandeks on olla lõbus rõõmupall, kes kõigi tuju üleval hoiab.

Kuidas oma toodangut turustate?

Enamuse kaubast müüme läbi tarbijateühistu Eesti Mahe Tallinna ja Tartu ökopoodidesse. Mingi osa jääb ka kohalikule turule, erinevatele laatadele ja messidele.

Mis on mahetootmise juures kõige keerulisem?

Kindlast paberimajandus: aruanded, aruanded, aruanded... ja muidugi pole võimalik unustada igasuguste röövikute ja kahjuritega võitlemist.

Mida ütleksite neile inimestele, kes ikka veel arvavad, et mahetoit on rikaste tervisehullude pärusmaa?

Esiteks: ostke otse tootjalt ilma vahendajateta ja te võite üllatuda. Teiseks: teadlikkuse kasvuga kasvab ka keemiavaba toidu tarbijate hulk.

 Kas ja kui palju kohalik rahvas teie toodangut tarbib?

Maainimesed püüavad ikka ise oma köögiviljad kasvatada. Kellel aga soovi on, võib alati helistada või kohale tulla, asume ju vaid paar kilomeetrit Mustlast eemal.

Tavapäraselt tunnustab Eestimaa Talupidajate Keskliit parimaid talusid. Mõne aasta eest jõudis kolm mahetalu kümne parema hulka. Kolmas koht kuulus Säga-Aaviku talule. Mida see tulemus tähendab teie talu ja Eesti mahetootmise jaoks üldse?

On tore, et ka väiksemaid tegijaid märgatakse ja tunnustatakse ning et vastupidiselt tavatootja arusaamale on ka mahetootmisega võimalik end ära majandada.

Kas te usute, et kunagi võiks mahe- ja tavatootmise suhe muutuda vastupidiseks, nii et enamik oleks mahetoodang ja väike osa mittemahe?

Ära ütle iial iial...

Teil on üks päris oma toode ka - porgandikrõpsud. Kuidas see toode sündis? Idee sai alguse ebastandartsest porgandist, mida ei saanud müüa, küll aga sobis see ideaalselt töötlemiseks. Messidel ja laatadel saadud tarbijapoolne tagasiside andis julguse krõpsu ametlikuks tootmiseks. Selle aasta algusest on meie oma koduköök Veterinaar- ja Toiduameti poolt tunnistatud mahetöötlemiseks sobivaks (see on esimene Viljandimaal). See polnud üleliia keeruline, tuli vaid etteantud nõuded ära täita.

 Kas on veel mõni suund, mida plaanite edaspidi arendada?

Suund on ikkagi välja kasvada koduköögi tootmisest eraldi töötlevaks väiketööstuseks.