a_kv_sisu.jpg
Kollektsioon pakub erinevaid kandmisvõimalusi.

Vormiriiete kollektsioonis on erinevad kudumid, püksid-seelikud, pluusid, trikotaažist polosärgid ja lipsud. Esemete sinine-roheline-must-valge värvigamma vastab Saku gümnaasiumi stiilivärvidele, tegumood ja materjalid tunduvad kandjale olema mugavad. Kudumite hulgast on võimalik valida musti V-kaelusega kardigane ja veste poistele-tüdrukutele, seelikutest teksariidest n-ö tennisestiilis ehk trikotaažist püksteosaga argisemat ning voltidega pidulikumat, samuti musta värvi. Poistele pakutakse musti sirgelõikelisi teksatüüpi pükse, tüdrukutele venivast teksalaadse tootepesuga kangast retuuse. Tripi ja nööbiga varustatud üleskeeratavate varrukatega särkpluuse nii poistele kui tüdrukutele on kaht värvi  valgeid ja siniseid. Esemed teevad sümpaatseks erkrohelised pisidetailid. Tüdrukute sinise pluusi juurde kuulub samast riidest must vöö. Pluuside ilmestamiseks saab kanda gümnaasiumi värvides triibulist lipsu. Lühikeste käistega pikeekoega polosärke on siniseid ja rohelisi. Rõivaid ehivad pisikesed kooli logod käisel, rinnal või allservas. Täpsemat teavet vormiriiete kohta jagab valmistajafirma veebilehel http://sakukoolivorm.shops.pipfrog.com/, mis alates 15. augustist avatakse e-poena, kus võimalik juba tellimusi vormistada.

a_kv_joon.jpg
Särkpluusi teevad sümpaatseks erkrohelised pisidetailid.

Gümnaasiumi sinine kooli logoga vormimüts on kasutusel 2010. aasta sügisest.

Kuidas jõuti oma koolivormini, uuris toimetus valmistajafirmalt, gümnaasiumi juhtkonnalt ja kooli hoolekogult.

OÜ Seso esindaja Airika Sedrik:

Rõivaettevõtte poolt koolivormi pakkumine konkreetsele koolile - kas tegu on Eestis esmakordse projektiga? Eestis esmakordne selline projekt pole. Kuna ühtset riiklikku koolivormi ei ole, siis tegelikult on kõikides koolides, kus vorm on kehtestatud, konkreetselt neile disainitud tooted.

Seso OÜ - kellega tegu? Aadressi järgi olete Saku valla ettevõte. Seso OÜ on eelkõige vormiriideid pakkuv ettevõte, mis teeb projekte alates rõivaste disainist kuni valmistoodeteni. Ettevõte on küll noor, kuid töötajad on oma ala professionaalid ning pikaajalise rõivatööstuse kogemusega. Disainime vastavalt kliendi soovidele ja vajadustele just neile sobivaid riideid. Materjalide valikul kasutame Euroopa kangafirmasid. Tooted valmistame põhiliselt Eestis, aga kuna kõiki rõivagruppe siin teha pole kas võimalik või mõttekas, vaatame ka kaugemale.

Kuidas tekkis idee pakkuda Saku koolile vormiriideid? Idee tekkis tegelikult väga loomulikku rada pidi. Ühe töötaja laps astus eelmisel sügisel Saku kooli 1. klassi ning juba enne kooli algust tekkis probleem rõivastega - Saku koolis nõutakse pidulikel puhkudel must-valget riietust. Kohalikust kaubandusest oli aga üsna raske leida sobivaid tooteid, mis oleksid lastesõbralikud ning samas ka vastupidavad. Pidulikele riietele lisandusid igapäevased ning nii tekkiski väike koolivormi „kollektsioon".

Kas kool ja lapsevanemad tulid kohe kaasa? Kool oli kohe nõus ning ka lapsevanemad on olnud ideest väga õhinas. Tegelikult lihtsustab see kõige rohkem just lapsevanemate elu. Ära jääb pidev riiete valimine. Kindlasti vähendab vorm ka laste omavahelisest „võistlust" firmariiete osas.

Kuidas jõudsite ideest lahenduseni? Mõtlesime päris pikalt, eesmärk oli välja arendada võimalikult vastupidavad, kasutajasõbralikud tooted, mis oleks samas ka lahedad, nooruslikud ja omapärased.

Koolil oli olemas sinirohelistes toonides müts, sellest lähtuvalt valisime ka vormi värvid. Arvamust sai küsitud ka oma koduselt pisikeselt „disainerilt".

Missugust tagasisidet saite esitlustel õpetajatelt, lapsevanematelt? Kas tehti ettepanekuid, mida mudelite puhul kasutasite? Oleme saanud ainult väga positiivset vastukaja. Koolivormi arendusprotsessis on osalenud lisaks õpetajatele ja lastele ka vanemad. „Tenniseseeliku" idee kuulub näiteks just ühele lapsevanemale, kes soovitas tütarlastele püksteosaga seelikut. Rattaga sõites või ka lihtsalt vahetunnis mürades kipub lühike seelikusaba ju tihtipeale ülespoole lehvima, pikemat seelikut aga rüblikud ei taha.

Kõige olulisem on meie jaoks kindlasti kandjate endi ehk laste arvamus. Meie eesmärk on, et lapsed ise tahaksid neid riideid selga panna.

Kuidas üldse luua riideeset, mis meeldiks paljudele? Eriti noorte puhul? Kindlasti on see väga raske, teeb meie töö keeruliseks, kuid samas ka põnevaks.

Koolivormi puhul pöörasime tähelepanu just kasutajasõbralikkusele ning erinevatele kandmisvõimalustele. Väiksemad lapsed peavad ju pärast kehalist kasvatust vahetunnis ise kiiresti riietuma, siis on hea trikotaažist polosärk üle pea tõmmata. Klassikalise särkpluusi teeb põnevaks võimalus varrukaid sirgena kanda või soovi korral küünarnukini üles keerata. Kootud vestid ja kardiganid on musta värvi, kuna neid kantakse mingi muu pluusi või polo peal - nii ei teki raskusi kombineerimisega.

Kuidas sündis pisikeste modellidega vahva moešõu maikuus muusikalietenduse vaheajal? Kuna vormi tutvustamiseks oli aega üsna vähe ja näidata tuli palju, tekkis mõte teha lastega üks koolivormi tants. Ühel õhtul võtsime paar last kokku, valisime välja muusika ning tantsusammud tulid nagu iseenesest. Lapsed olid uskumatult tublid ja õppisid väga kiiresti. Ilmselt oli oma osa ka sellel, et nad kõik käivad rahvatantsuklassis ning ettekujutus tantsimisest on ammu olemas, lavatunnetust ja esinemislusti rohkem kui küll!

Tõenäoliselt kantakse koolivormi algklassides, kuid suuremate seas on see kaheldav. Mis on see põhiline tegur, mille pärast lapsevanem või õpilane võiks/peaks langetama otsuse koolivormi kasuks? Mida soovitate õpilastel tähele panna oma riietuses? Algklassides on lastel suurem soov ühtmoodi välja näha kui vanematel lastel, kel ise olemise-otsustamise vajadus tugevam. See on loomulik. Meeles tuleb aga pidada, et kool on siiski ametiasutus ning seal tuleb austada teisi õpilasi ning õpetajaid lisaks oma käitumisele ka oma riietusega. See ei tähenda, et lapse isikupära peaks alla suruma ning eneseväljendusele kohta ei jätkuks. Kool on ka riietumiskunsti õppimise koht.

Saku Gümnaasiumi direktor Ulvi Läänemets:

Miks peate õigeks koolivormi kandmist? Meil ei ole koolivorm kohustuslik, see on alternatiivne variant, millega koolis igapäevaselt käia. Küll oleme seda meelt, et koolivorm võiks tekitada ühtsustunnet, seda meie-kooli-tunnet.

Igaüks ise otsustab, kas tahab käia koolivormiga, kombineerida koolivormi detaile - pluuse, pükse, seelikuid, veste - muu riietusega. Me ei tee siin nii ranget korda. See on vabatahtlik ja pakutud vaid ühe variandina kooli igapäevaseks riietuseks. Täna on väga paljudel koolidel koolivorm, paljudel on see vaid algklassides ning suuresti vabatahtlik. Me ei ole siin erand.

Kuidas suhtusid lapsevanemad? Esimesena tutvustati ideed lapsevanemate hoolekogus, kus idee võeti hästi vastu. Seejärel tehti tutvustus 1. klassi tulevate õpilaste vanematele ning vastuvõtt oli samuti positiivne. Kevadel „Vahva rätsepa" muusikali vaheajal tutvustati vormi laiemale seltskonnale.

Mida olete kuulnud õpilaste vaatenurgast? Abiturientidel, kes olid õpilasesinduse liikmed, oli kahju - koolivormi kandmise võimalus tuleb alles siis, kui nemad on juba lõpetanud.

Kuidas kulges koostöö valmistajafirmaga? Tegemist on meie endi lapsevanematega  seega koostöö sujus.

Mis Teile endale kõige rohkem uue koolivormi juures meeldib? Kõige rohkem meeldib lihtsus ja praktilisus. Vesti või musta kardigani kannaks isegi  kui selles suuruses oleks võimalik tellida.

Kartus, et edu saadab vormi vaid algklassides, on vist põhjendatud. On Teil retsepti, kuidas meelitada vanemad õpilased vormi kandma? Retsepti ei ole. Ja kas vanemad peavadki kandma? Et kõik kannaksid, ei olegi meie eesmärk - kellele meeldib, see kannab.

Koolivormil on palju positiivseid külgi. Kuid mida ta eelkõige Saku gümnaasiumi koolielule juurde annab? Ehk veidi ühtsustunnet. Ja ehk teeb lapsevanema elu veidi lihtsamakas - on, kust saada lapsele pidulikeks puhkudeks korralik must seelik ja valge pluus. Koolivormi tellimine on lihtne, ei pea mööda poode käies lõputult aega raiskama.

Gümnaasiumi hoolekogu liige Helen Türkson:

Mida lapsevanemana näete koolivormi suurima plussina? Koolivorm on igati sobilik akadeemilisele asutusele, kindlasti aitab see hoida kooli tunnet ja ühendab koolipere.

Koolivormi suureks plussiks on see, et vormi elemente saab ise kombineerida ja õpilastel on võimalus valida endale sobiv komplekt. Samuti jääb vanematel ära igahommikune mure, mida lastele selga panna. Lisaks on uued vormirõivad mugavad ja praktilised.

Hinnad

Suurte tüdrukute kardigan 25,50 €
Laste kardigan 25,50 €
Laste vest 23 €
Tüdrukute teksaseelik 25,50 €
Tüdrukute seelik 25,50 €
Poiste püksid 30 €
Tüdrukute retuusid 23 €
Poiste sinine pluus 23 €
Tüdrukute sinine pluus 23 €
Poiste valge pluus 23 €
Tüdrukute valge pluus 23 €
Polosärk 10 €
Laste lips 8 €
Kitsa joonega lips 10 €