Aasta sportlaseks tunnistatud Marthi Lepik on väga mitme­külgne -12.a klassi noormees tegeleb tulemusrikkalt moto­spordi, korv- ja võrkpalliga ning lööb kaasa spordimälumängus. Mullu tõusis Mini MX klassis võistlev krossimees Team Esto­nia koosseisus pjedestaali kõr­geimale astmele Pitebike of Na­tions-il Itaalias, saavutas 1.-3. kohad Eesti meistrivõistlustel ja karikavõistlustel ja 2. koha Sõ­merpalu rahvusvahelisel kros­sil. Harju koolinoorte meistri­võistluselt tuli 3. koht korvpallis ja 2. koht võrkpallis, spordimä­lumängus „Bumerang" aga 6. koht vabariigis, 3. koht regioo­nis ja 3. koht maakonnas.

Mulluste tulemuste põhjal kooli parima võistkonna nimega pärjatud jalgpallimeeskonda kuulusid Otto Polding, Marten Erik Johandi, Artti Tõrv, Rai­mond Eino, Marko Paumere, Ralf-Sander Suvinõmm, Jan-Mark Sillat, Jon-Allar Velt, Kermo Mets, Karl Nurme, Mark Anders Lepik, Marko Laas, Cardo Sikk ja Ardi Bog­danov. Tublid vutipoisid võitle­sid Eesti meistrivõistlustel D-1 liigas välja 2. koha.

Esile tõsteti kõiki silma paistnud spordinoori, jagati meeneid, diplomeid ja medaleid  -viimased olid küll šokolaadist! Alad, millel tublid tulemused saavutati, olid spordimälu­mäng, male, ujumine, kerge­jõustik, disco dance, tänava­tants, võistlustants, karate, saa­lihoki, suusatamine, laskesuu­satamine, purjetamine, jalgpall, korvpall, võrkpall, motosport, veemotosport ning võistlussar­jas Saku Kolmik suusatamine, jooks ja jalgrattakross. Omanik­ku vahetas ka aasta sportlase ka­rikas -2011. aasta parim sportla­ne Claus Oliver Pajuri andis auhinna üle Marthi Lepikule. 6. ja 8.-9. klassides läbi viidud spordiviktoriini „Korvpall ja spordivaria" edukamad said kätte diplomid.

Spordiaasta gala nime kandev pidulik austamisüritus toimus Saku gümnaasiumis õpetaja Kersti Vissovi korraldusel juba 9. korda. Vastuvõtule olid kutsu­tud kooli 150 paremat sportlast, saalis viibisid gümnaasiumi juhtkond ja Saku vallavanem. Hea tavana palutakse galast osa võtma ka külalisi nimekate sporditippude hulgast.

Seekordne kutsutu oli Eesti üks paremaid korvpallikohtu­nikke Aare Halliko. FIBA rah­vusvahelise kategooria vilemees on ka Eesti Korvpalliliidu kohtu­nike koolitusjuht. Üritusele lisasid sära esinejad: meeleolu­kaid etnorütme pakkunud Saku muusikakooli rahvamuusikaan­sambel Anneli Leima ja Laura Linnaksi juhatusel ning mehise viisiga üles astunud gümnaasiu­mi meesansambel ja üleva tänu lauluga "We are the Champions" meeli liigutanud abiturient Priit Kasemaa, keda klaveril saatis õpetaja Inga Nurme.

Koolis valitseva spordivaimu üle head meelt tundnud direktor Ulvi Läänemets rõõmustas oma sõnavõtus, et spordigalale kogunev seltskond iga aastaga suureneb. Sest, nagu ütleb kooli moto -„Terves kehas terve vaim". Direktori sõnul üllatas teda aasta sportlaseks valitud Marthi Lepiku tiitlite ja kõrgete kohtade rohkus. Jätkuvat indu soovides palus ta spordinoortel tänada oma vanemaid, kelle osa laste edus on olnud märkimis­väärne.

Vallavanem Kuno Rooba kiitis õpilaste saavutusi spordis ja tahet õppimise kõrval teha ka rahvusvahelisel tasemel tule­musi, mille üle nii kool, vane-mad kui vald võivad uhkust tun­da. Ta kutsus noori mõtlema sel­lele, mis on järgmine etapp, ku­hu pürgida, ja seadma uusi kõr­gemaid eesmärke. Kuid spordis alati ei võideta. Ja kuigi allajää­mine võib tunduda hetkel üle­kohtune, tuleb kaotusest õppida ning edasi minna. „Spordis ko­getud kaotus on hea õpetus kogu eluks, kuidas raskustega toime tulla," tõdes vallavanem.

Külaline, mullu detsembris esimese eestlasena korvpalli Euroliiga mängu vilistanud Aare Halliko vastas õpilaste kü­simustele. Sümpaatse ja sõbrali­ku 38aastase tippkohtuniku ju­tust selgus, et korvpallimänge vilistama hakkas ta pooleldi ju­huse tahtel juba 8.-9. klassis Ta­basalu koolis. Mõningase üllatusena tuli tea­dasaamine, et spordikohtunik ise polegi regulaarselt korvpal­litreeningutel käinud.
Võimlas peetud korvpallimatši vilemeheks oli külaline, FIBA rahvusvahelise kategooria korvpallikohtunik Aare Halliko

Esimese Eesti kohtunikuna Euroliigas debüteerinud Aare Hallikole tähendas see võimalus ühe suure unistuse täitumist. Ajaloolises mängus olid vasta­misi Madridi Real ja Ljubljana Olimpija. „Ülev tunne oli vilis­tada Euroopa tippklassi mängi­jate kohtumist temperamentse mitmetuhandelise publiku sil­me all Madridis. Need on päe­vad, mille nimel tööd teha," lau­sus 13 aastat rahvusvahelise ka­tegooria korvpallikohtunikuna tegutsenud Aare Halliko. Kok­ku on sama taseme vilemehi Eestis 5. Halliko on osalenud kohtunikuna Euroopa karika­mängudel, EM-i poolfinaalides ning kaks korda naiste EM-i fi­naalturniiril.

Tööd pallikohtunikuna vä­lismaal pidas ta natuke lihtsa­maks, kui kodusel areenil õigu­semõistmist: väikeses Eestis tu­levad paratamatult mängu tut­vuse ja suhtluse tasemel küsi­mused. Spordikohtuniku argi­päevast rääkides jäi muuhulgas kõrva lennusõitude rohkus -mõnikord ühe päeva jooksul maailma ühest äärest teise. Saku õpilastele soovis tippu tõusnud korvpallikohtunik, et nad spor­dis võimalikult kaugele jõuak­sid.
Spordiaasta galale oli palutud kooli 150 paremat sportlast. Pidulik sündmus gümnaasiumi aulas lõpetati ühiselt lauldud kooli lauluga.

Spordipidu jätkus keskpäeval võimlas toimunud korvpalli­kohtumisega, kus vilemehena oli tegev nimekas külaline. Kooli noormeestest kokku pan-dud meeskondade ridu täienda­sid põhikooli aasta-paari eest lõpetanud pallurid. Ka lauakoh­tunikuna tegev olnud korvpalli­huviline Mihkel Mereküla on lõpetanud Sakus põhikooli. Eesti parima kohtuniku täpse vilepartii saatel peetud mängu lõppedes näitas tablooseis numbreid 39 : 48. Pallimatši vaheaegu ilmestasid diskotant­sukavad -esinesid aasta sport-lane Riin Uusna ja tema käe all koolis treeniva rühma tüdrukud.

Meeldivalt kulgenud spordi­rahva tunnustamisüritus pani ootama järgmist, järjekorras ju­ba 10. spordiaasta galat güm­naasiumis.
____________________________

Fotol artikli kõrval:
Päevakangelased, külalised ja korrraldajad:
esireas (vasakult) Mark Anders Lepik Marten Männi Riin Uusna, Marthi Lepik, Sören Kaldma, Kaarel Käärid
2. reas Marleen Valdmaa, Taavi Rand Andro Halliko Rasmus Lilleorg Hans Järvela, Norman Madis, Kenet Vuks, Heigo Rebane
3. reas õpetaja Kersti Vissov, gümnaasiumi direktor Ulvi Läänemets, Mirkko Laanisto, vallavanem Kuno Rooba, Claus Oliver Pajuri, Kristen Sooman, Fred Anton, korvpallikohtunik Aare Halliko