2002. aastal loodud Saue Huvikeskusele eelnes 1989. aastast Saue mõisa härrastemajas tegutsenud Saue kultuurikeskus, mis kandis nime Kultuurifirma SAKK (Saue alevi kultuurikeskus). Kultuurikeskuse tööd juhtisin mina ja kunstiline juht oli Elena Kalbus.

Mõis oli kohaliku kultuurielu keskus, kus tegutsesid laste ja täiskasvanute huviringid. Vähemalt kord kuus oli kontsert, mõisa pargis korraldati koostöös lasteaiaga laulu- ja tantsupidusid.

1993. aastal tegutsesid lastele SAKK-is showgrupp Lainela, balletiring, laste muusikaring, mudilaste laulu-tantsuring, kunstiring, moekool ja tüdrukute klubi. Täiskasvanuil oli võimalus õppida inglise ja saksa keelt, osaleda paljude ringide töös, nagu astroloogia, Saue Kägara nais- ja segarahvatantsurühmad, rahvamuusika kapell, naiste klubi, kunstiring ning pensionäride klubi Tammetõru.

1994. aastal tagastas volikogu Saue mõisa omanikule. Kultuurikeskus oli sunnitud uksed sulgema ja huviringide tegevus suundus Saue Gümnaasiumisse.

Pärast 1994. aastat puudus Sauel kultuurielu korraldav ja koordineeriv asutus. Saue Gümnaasiumis toimus huviringide tegevus, ülelinnaliste ürituste korraldamisel oli eestvedajaks 1994. aastal loodud Saue Naisselts. Et õpilaste ja täiskasvanute huvitegevus muutus kooli juures liialt suureks, loodigi Saue Linnavolikogu määrusega Saue Huvikeskus, mis alustas tegevust 1. jaanuaril 2002 Saue Gümnaasiumis.

Kultuur, sport ja huviharidus

Huvikeskuse tegevuse eesmärk põhikirja kohaselt on Eesti rahvuskultuuri säilitamine ja edendamine Saue linnas ning linnaelanikele vaba aja sisuka veetmise võimaluste loomine spordi, rahvakultuuri ja meelelahutuse vallas.

Huvikeskuse sporditegevuse juhi Terje Toomingase eestvedamisel on sauelastel võimalus alates aastast 2007 osaleda tervisespordi sarjas „Sauelane liikuma", mis koosneb seitsmest etapist erinevatel spordialadel. Sarja eesmärk on propageerida tervisesporti ja tutvustada sportimisvõimalusi. Sarja esimene etapp on septembris ja hooaeg lõpeb mais-juunis. Hooajati võtab sarjast osa ligi 1000 sauelast. Iga osaleja täidab osavõtukaardi ja osaleb loosiauhindade jagamisel.

Huvikeskuse ülesanne kultuuri vallas on kultuurisündmuste, konkursside ja folklooripidude korraldamine Saue linnas, seltside, klubide ja ühingute tegevuse koordineerimine ja nõustamine, täiskasvanute taidlusringide töö korraldamine ning professionaalse kultuuri vahendamine.

Huvikeskuse ülesanne huvihariduse vallas on õppetöö korraldamine ja huvihariduse võimaldamine õpilastele vastavalt huviharidusstandardile ja Saue Huvikeskuse põhikirjale, ainekavade väljatöötamine õpilaste huviringidele ja täiskasvanute kursustele ning koolituste korraldamine. Seda koordineerib huvitegevuse juht ja kunstiringide juhendaja Virve Laan.

Saue Huvikeskus tegutseb koostöös gümnaasiumi, lasteaia, muusikakooli, noortekeskuse, raamatukogu, päevakeskuse ja kõigi kodanikeühendustega Saue linnas. Ringid kasutavad tööks gümnaasiumi aulat, võimlat ja klasse, samuti lasteaia ja noortekeskuse ruume.

_____________________________________________________________

Saue kultuuri- ja spordielu iseloomustavad traditsioonilised üritused

Jõulukuuskede pidulik ärasaatmine, talvine folklooripidu, Saue jalgpalli-, suusa- ja ujumismeistrivõistlused, tervisespordisari "Sauelane liikuma", lauluvõistlus "Saue Laululaps", kunstistuudio ringide jõulu- ja kevadnäitus, Saue linna laulu- ja tantsupidu Saue Sõlg, jaaniõhtu, Saue Savipäev, huvitegevuse infopäev, sügispidu, küünalde süütamine linna jõulupuul, jõululaat, aastalõpupidu.